Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowniki kotła - przegląd rynkowy wg. Jarecki79

Jarecki79

Recommended Posts

To nie jest ranking, to jest przegląd sterowników, podane są w taki sam sposób wybrane cechy danego sterownika, w dodatku takiego, który można normalnie kupić. Uznałem bowiem,że opisywanie sterowników, których normalny użytkownik kotła nie może kupić jest bez sensu.

eCoala nie można normalnie kupić, cały wykład ciekawy, ale lokowanie eCoala mogłeś sobie darować.

Nieprawdą jest,że przy eCoalu nie wybiera się parametrów spalania, bo są one wpisane w wybór softów a użytkownik może zmieniać/korygowac czas pracy podajnika oraz siłę nadmuchu. Jest to jak określiłeś nomenklatura producenta tego sterownika i podobnie owe korekcje robi użytkownik tego sterownika na oko.

Przestałbyś już z tym "lokowaniem". Czy masz nas wszystkich za durniów, nie widzących Twoich intencji?

A jak już o czymś piszesz, to pisz rzetelnie i dokładnie. Nie zaciemniaj chytrymi sformułowaniami istoty sprawy.

eCoal ma - owszem - możliwości zmian nastaw niektórych parametrów. I będzie ich miał coraz więcej. Skoro użytkownicy tego chcą... Ale zawsze będzie miał wersję automatyczną (taką prawdziwie automatyczną), gdzie początkujący operator kotła nie musi nastawiać nic, poza temperatura zadaną wody wylotowej z kotła. To jest sterownik automatyczny.

Sterownik eCoal można kupić normalnie, z kotłami kilku już producentów. Z czasem tych producentów będzie coraz więcej.

• Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Są sterowania strikte z pid, są z fuzzy logic, są z adc itd. Każdy producent sterowania wymyślił swoją metodę pracy automatycznej.

Stąd na początku zaznaczyłem, aby nie prowadzić zbędnych dyskusji oraz aby nie udowadniać sobie wyższości świąt...

jak grupujemy sterowniki, podział jest na dwustanowe oraz automatyczne.

To nie są zbędne dyskusje.

Fakt, że Ty przyjąłeś sobie taką definicję sterownika automatycznego, nie znaczy wcale, że tak rzeczywiście jest.

Prawidłowo powinieneś napisać, że sterowniki dzielą się na sterowniki pracujące dwustanowo i pracujące z mocą modulowaną. Praca z mocą modulowaną to nie jest jeszcze praca automatyczna.

A że nie chcesz o tym dyskutować - jest to dla mnie całkowicie zrozumiałe.

Przegląd, obiektywny polega na tym, że każdy z wyrobów opisujemy 1raz podając te same dane w/g tych samych punktów, co inne produkty.

Więc uprzejmie proszę, aby tutaj nie rozpierdzielać pracy włożonej w obiektywnie prowadzony przegląd, w/g tych prostych i nie rozwiniętych opisów każdy czytelnik może dokonać samodzielnego wyboru i to jest właśnie idea tego wątku, którą niszczycie.

Edytowane przez Jarecki79

Męczące to jest obecne nachalne reklamowanie na tym wątku przez...

...Zawijana eCoala LUB BRULI.

Niczego nie reklamuję.

Długo nie reagowałem na to, co wypisujesz w tym wątku. Jednak - zgodnie z obietnicą, którą kiedyś dałem - reaguję na wpisy tendencyjne. A takie są te Twoje wpisy, na które zareagowałem. Nie myśl, że tego nie widać. Przyjąłeś sobie określoną konwencję, aby wprowadzać w błąd nowych czytelników (podając niekompletne informacje o sterownikach, według własnego planu selekcji informacji) i irytujesz się, że ktoś Ci w tym przeszkadza.

Ja podałem tylko kilka informacji merytorycznych, których u Ciebie zabrakło. Niech się ludzie uczą.

Ten obiektywny przegląd sterowników, pisany z subiektywnego punktu widzenia, sugeruje - ja to tak odbieram - że sterownik kotła jest tym lepszy, im więcej może. .

To nieprawda, bo moim celem nie jest ani reklamowanie ani wskazywanie najlepszego rozwiązania.

Dlatego też prosiłem Włodka, aby tutaj nie pisał i nie przekonywał do swoich rozwiązań i podobną prośbę mam do Ciebie, abyś nie reklamował konkretnego sterownika.

Nic nie mam przeciwko opisom procesów spalania czy pracy danego kotła, ale bez faworyzowania danego sterownika.

Próbuję tylko w identyczny sposób opisać różne wyroby przyjmując przy tym pewne uproszczenia, aby uniknąć dyskusji, które były już wielokrotnie toczone na innych wątkach.

Życzyłbym sobie, aby każdy mógł przeczytać identycznie ułożone informacje o każdym wyrobie i wyłącznie samodzielnie bez jakiejkolwiek pomocy podjął samodzielną decyzję, co mu najbardziej odpowiada. Liczę, że jeden wybierze możliwie proste rozwiązanie, mało rozbudowane z modulacją mocy, bo takie spełnia jego oczekiwania, ktoś inny zdecyduje się na dany kombajn z obsługa wszystkich urządzeń a ktoś inny na podstawie ceny i dotychczasowej przygody ponownie wybierze dwustanowy sterownik a wreszcie ktoś inny zdecyduje się na coś droższego, ale z dostępem i sterowaniem przez internet, bo akurat tego potrzebuje. Każdy samodzielnie, bez przeciągania struny w żadną stronę.

Dlatego też prosiłem Włodka, aby tutaj nie pisał i nie przekonywał do swoich rozwiązań i podobną prośbę mam do Ciebie, abyś nie reklamował konkretnego sterownika.

Nic nie mam przeciwko opisom procesów spalania czy pracy danego kotła, ale bez faworyzowania danego sterownika.

Próbuję tylko w identyczny sposób opisać różne wyroby przyjmując przy tym pewne uproszczenia...

Tyle tylko, że te Twoje uproszczenia są zbyt daleko idące.

To po pierwsze...

A po drugie...

Nie faworyzuję żadnego ze sterowników. Jednak nie mogę pozwolić na deprecjonowanie eCoala (rzeczywiście - w pewnym sensie - mojego sterownika) poprzez wrzucanie go do jednego wora z całym tabunem innych sterowników, które niesłusznie nazywasz również "automatycznymi", bo taką sobie przyjąłeś nomenklaturę własną, nie popartą żadnymi argumentami merytorycznymi.

A po trzecie...

Uświadom mnie, jak początkujący użytkownik kotła (dla takiego użytkownika jest właśnie przeznaczony sterownik eCoal) może dokonać świadomego wyboru sterownika na podstawie tych informacji, które podajesz mu w swoim przeglądzie. Gdybyś w uwagach o eCoalu zawarł stosowne informacje na ten temat - nawet bym nie kichnął w tym wątku. Ty jednak informujesz o eCoalu, ale w całkowicie innym świetle. A na to Ci bezkarnie nie pozwolę.

Zawijan, to Ty piszesz o tym sterowniku w wątku, gdzie prosiłem, aby nie dawać informacji o modelach sterowań, których normalnie nie idzie kupić.

Ja o tym sterowniku nie piszę nic, to Twoja zasługa, ja tylko wyprostowałem to, co starasz się tutaj ulokowac wybielając niepotrzebnie ten produkt na tle innych z modulacją mocy. Robisz to, bo to Twoje dziecko jest - prosze przestań.

Jestem w stanie przyjąc sugestię zmiany nazwy z automatyczny na modulujący mocą (bo taką Ty przyjmujesz nomenklaturę), ale prosze o nie lokowanie na tym wątku eCoala, masz na to innych wątków całe mnóstwo.

Bruli został juz opisany, więc o nim już też więcej nie będziemy pisać. Teraz kolej na następne wyroby

Chciałbym aby ten wątek miał taką formę jak zaproponował Jarecki. Krótko i z fotografiami. Cenię wpisy Zawijana ale długa treść jest tu nie na miejscu. Można tak jak wielokrotnie robił to Zawijan napisać krótko i podać link do artykułu. Podobnie mogli by postąpić pozostali.

Co zaś do automatycznych sterowników to o ile wykonują jakieś czynności bez pomocy człowieka są automatyczne. Dla zrozumienia warto przypomnieć zwykła spłuczkę w łazience. Samoczynnie napełnia zbiornik do określonego poziomu.

Tak więc informacja Zawijana o eCoalu mogła by mieć treść: Sterownik podejmujący decyzję w oparciu o trend temperatury spalin i temperaturę wody wychodzącej z kotła.

Kto z nowicjuszy załapie o co chodzi? Pewnie nikt. Ale z istotnych informacji podawanych przez Jareckiego już na początek dowie się bardzo dużo o budowie , czym steruje, jaka jest cena, co w standardzie a co dokupić, czy wykonanie profesjonalne czy trochę mniej, czy producent nadąża za rozwojem techniki (na przykład wyświetlacze siedmio segmentowe) i wiele wiele innych.

Moja prośba jest więc następująca. Niech Jarecki poprowadzi temat a jeśli ktoś chce rozszerzyć zagadnienie Bruli/eCoal to niech jak Zawija poda link do rozszerzonego opisu.

Chciałbym aby ten wątek miał taką formę jak zaproponował Jarecki. Krótko i z fotografiami...

Zgadzam się z Twoją logiką.

Pod jednym wszakże warunkiem, że wyraźnie byłoby napisane, iż jest to wątek dla zaawansowanych użytkowników kotłów i sterowników.

Wtedy nie odezwałbym się ani słowem.

Pewno, że mógłbym podać link, jak przeważnie to robię, ale chciałem jednak napisać to, czego nie napisał Jarecki. Jak sądzę - świadomie nie napisał. Tak sobie zachciałem i już.

• 2 weeks później...

To może Ja... Za kilka dni usunę ten post. Oczywiście nie znam i nie "obejmuję" większości układów i zależności jakie występują tu między niektórymi bardziej aktywnymi użytkownikami zajmującymi się sprzedażą kotłów zawodowo, półzawodowo itd. Wszystko sprowadza się jednak do jednego - pieniądza.

Dlatego nie trafiają do mnie argumenty, że coś się robi z doskoku.

Minertu - szanuje Cię bardzo, ale pewne rzeczy nie podobają mi się. Być może będę pierwszym który to napisze ale niech tam. Mam niewyparzony język. Nie podoba mi się, że przejąłeś na siebie rolę niemalże rzecznika i przedstawiciela firmy E-S. Nie wierzę również, ze sprzedajesz kotły dla przyjemności. Nie wierzę, że jesteś organizacją NON PROFIT. Nie wierzę, że masz zamiar dokładać do VAT, CIT/PIT i pozostałych. Cyklicznie odwiedzam Twoją stronę- widzę jak poszerzasz ofertę, jak pewne produkty zastępujesz innymi . Normalne. Takie są zasady i reguły handlu. Dlatego Twoje przepychanki z Jareckim odbieram oczywiście jako walkę o zysk z klienta.

Nie podobają mi się insynuacje i obrzucanie jednej strony błotem (by nie napisać, że czymś gorszym). Jarecki pewnie ma dużo za kołnierzem ale postępując w ten sposób bardziej brniesz w dół niż trzymasz poziom jakiejkolwiek dyskusji. W tym momencie Ciebie, Jareckiego, kilku jeszcze innych "zapakowałem" w pudełku "Sprzedawcy-handlowcy". Oczywiście wiem, że jak wszędzie są osoby bardziej uczciwie i te postępujące nie fair. Sam zajmuję się handlem w branży energetycznej - więc dokładnie zdaję sobie sprawę jak to wygląda. Post ten piszę z pozycji użytkownika, który nie posiada, nie używa, nie używał nigdy żadnego produktu oferowanego przez kolegę Jareckiego. Pozdrawiam.

Edytowane przez sebsa

To może Ja... Za kilka dni usunę ten post. Oczywiście nie znam i nie "obejmuję" większości układów i zależności jakie występują tu między niektórymi bardziej aktywnymi użytkownikami zajmującymi się sprzedażą kotłów zawodowo, półzawodowo itd. Wszystko sprowadza się jednak do jednego - pieniądza.

Dlatego nie trafiają do mnie argumenty, że coś się robi z doskoku.

Minertu - szanuje Cię bardzo, ale pewne rzeczy nie podobają mi się. Być może będę pierwszym który to napisze ale niech tam. Mam niewyparzony język. Nie podoba mi się, że przejąłeś na siebie rolę niemalże rzecznika i przedstawiciela firmy E-S. Nie wierzę również, ze sprzedajesz kotły dla przyjemności. Nie wierzę, że jesteś organizacją NON PROFIT. Nie wierzę, że masz zamiar dokładać do VAT, CIT/PIT i pozostałych. Cyklicznie odwiedzam Twoją stronę- widzę jak poszerzasz ofertę, jak pewne produkty zastępujesz innymi . Normalne. Takie są zasady i reguły handlu. Dlatego Twoje przepychanki z Jareckim odbieram oczywiście jako walkę o zysk z klienta.

Nie podoba mi się obrzucanie jednej strony błotem (by nie napisać, że czymś gorszym), insynuacje. Jarecki pewnie ma dużo za kołnierzem ale postępując w ten sposób bardziej brniesz w dół niż trzymasz poziom. W tym momencie Ciebie, Jareckiego, kilku jeszcze innych "zapakowałem" w pudełku "Sprzedawcy-handlowcy". Oczywiście wiem, że jak wszędzie są osoby bardziej uczciwie i te postępujące nie fair. Sam zajmuję się handlem w branży energetycznej - więc wiem jak to wygląda. Post ten piszę z pozycji użytkownika, który nie posiada, nie używa, nie używał żadnego produktu oferowanego przez kolegę Jareckiego. Pozdrawiam.

dobre, podoba mi się!

Dałbym ci duzego plusa jak by tu była taka możliwość.

A posta nie kasuj, bo to głos rozsądku i wołanie o min przyzwoitości i kultury.

Wątek został ostatni raz wyczyszczony. Moja cierpliwość dobiega końca.

Przypominam podstawowe zasady:

1. Produkt ma byc opisany 1raz

2. Tutaj nie dyskutujemy o dupie Maryny, tutaj krótko i zwięźle opisujemy kolejne sterowniki w taki sam sposób.

Nie tłumaczymy się, nie prowadzimy długich dyskusji. Od tego sa inne wątki

JEŻELI NADAL WĄTEK BĘDZIE ZAŚMIECANY I NIE BĘDZIE SZANOWANA MOJA PRACA, TO WĄTEK WYKASUJĘ, BO POŚWIĘCAM TUTAJ SWÓJ WŁASNY CZAS, ABY ZROBIĆ COŚ Z KORZYŚCIĄ DLA CZYTELNIKÓW.

Włodek_pid to potrafi uszanowac, mam nadzieję,że reszta jest na tyle dorosła i poważna, że też jakiś poziom utrzyma.

Więc szczególnie do Karoki o Minerta. Macie jakieś zastrzeżenia odnośnie wpisu na temat danego urządzenia - bardzo proszę na numer GG, który doskonale znacie.

Wyjaśnimy sobie wszystko i jak będzie trzeba dany wpis skoryguję.

TEGO WPISU PROSZE NIE KOMENTOWAĆ ANI NA NIEGO NIE ODPOWIADAĆ. PROSZE NIE ZABURZAC CZYTELNOŚCI WĄTKU I GO NIE ZAŚMIECAĆ.

Sterownik firmy TECH, model również znany na rynku, należy do grupy sterowników dwustanowych

ST-40, wersja w obudowie

1. Wymiary gabarytowe urządzenia

Szer. obudowy 18,5cm, wysokość obudowy w najwyższym punkcie 12cm, głębokość obudowy 14cm

http://img843.imageshack.us/img843/7227/st40obudowa.jpg

2. Wymiary panelu wykonawczego

Opisuję wersję w obudowie, więc tylko informacyjnie ramka panelu ma szer.15,5cm na 7,7cm wys.

http://img715.imageshack.us/img715/8320/frontst40.jpg

3. Wymiary wyświetlacza

Jest to rodzaj wyświetlacza graficznego o wymiarach 5,8cm szer. na 3cm wys.

http://img26.imageshack.us/img26/7820/wywietlaczst40.jpg

Rozplanowano w menu tak, aby wyświetlał do 5linijek tekstu:

http://img521.imageshack.us/img521/9367/przykadmenu.jpg

4. W standardzie obsługiwane urządzenia:

- podajnik

- dmuchawa

- pompa c.o.

- pompa cwu

- pompa cyrkulacyjna

- pompa podłogówki

- termostat pokojowy

- ma czujniki: kotła, podajnika, podłogowy, bojlera oraz osobny termik

Uwaga nie obsługuje sam w sobie zaworu mieszającego!

5. Technologia - foto

http://img31.imageshack.us/img31/9048/technologia1.jpg

http://img820.imageshack.us/img820/6263/technologia2.jpg

6. Co jest w kartoniku

- sterownik ze swoimi czujnikami i przewodami

- gwarancja

- instrukcja

- osobno są jeszcze kable do pomp a kable od podajnika i nadmuchu zakończone są wtykami komputerowymi

7. Co można dokupić

- z tego, co widzę, to do tego modelu sterownika termostat pokojowy czy hallotron tłoka

8. Cena detaliczna brutto 550zł

9. Sposób montażu

wersja w obudowie do postawienia na izolacji kotła na górze, ew. na kosz zasypowy czy na półkę w kotłowni

10 Osobne STB

Ma swój termik bezpieczeństwa

11. Informacje dodatkowe

Karta podaje zakres nastawy temp. 40-80st.C

Jako uzupełnienie przy funkcji pompa podłogowa dopisek zakres nastaw: 20-55st.C

Dzisiaj tj.18.08.2012 po rozmowie z producentem sterownika Iryd uzupełniłem informacje na jego temat.

Podobnie jak model ST-40 firmy Tech oraz Bruli firmy Elektro-System model sterownika Iryd ma wybór pracy układu podłogowego bez pracy zaworu mieszającego.

Można zatem układem podłogowym sterowac w nim dwojako:

- albo ustawiam temp. za zaworem mieszającym i zarządzam pracą pompy, wówczas temp. na ten układ zależne są od stałej pracy pompy oraz płynnej regulacji temp. większym lub mniejszym otwarciem zaworu mieszającego

- albo na życzenie instalatorów jest opcja wyłączenia obsługi mieszacza i wówczas mamy na powrocie podłogówki czujnik a na samą podłogówke steruje temp. jakiś zawór mieszający termostatyczny. Dodatkowo po osiągnięciu np. na powrocie podłogi zadanej temp. rozłączana jest pompa c.o. w tym układzie. Tutaj jest to podobne do rozwiązań sterownika ST-40 lub Bruli.

Zatem w zależności od preferencji sterowane jest to w jeden lub drugi sposób.

• 3 weeks później...
A ja dziękuję za inicjatywę Panu Jarecki79. Wszystkim krytykantom, wszystkim niszczącym początkową koncepcję autora oraz wszystkim potrafiącym wyłącznie krytykować i zazdrościć polecam założyć własny wątek z własnym rankingiem, lub też uczestniczyć w tym zgodnie ze wstępnymi założeniami...dlaczego Pan Jarecki79 zrobił to pierwszy? Promował własne produkty? A zabronił to robić tu innym? Wszystkim "płaczkom" zalecam wpisać w przeglądarce hasło "Modlitwa Polaka - Dzień Świra" i pięć minut bezstronnych przemyśleń. 90% wątków jakie czytam o ogrzewaniu i nie tylko kończą się walką zatwardziałych żołnierzy własnej ideologii...napadnijcie mnie i zaszczekajcie teraz...cholera mnie wzięła gdy kolejny temat został roz....wałkowany przez pieniaczy i "znafcóf fszystkiego".

Witam.

Brak informacji o zakresie temperatur regulowanych przez dane urządzenie. Szukam sterownika do regulacji pieca w zakresie od 38 stopni C.

Dziękuję za uwagę, postaram się te informacje uzupełnić w najbliższym czasie

Co mogłem, na szybko uzupełniłem dopisując punkt 11 do przeglądu

Wszystkiego jednak nie mogłem sprawdzić na urządzeniach, zweryfikuje wszystko w ciągu miesiąca i dopisze brakujące informacje.

• 3 weeks później...
No Jarecki fajny temat, na szybko tylko przeleciałem...w najbliższym czasie przeczytam dokładnie a jak pozwolisz to opiszę sterownik Expert...

Czesć, byłoby SUPER

Postaraj się go opisać w podobny sposób, aby zachować punkty z przeglądu, będę wdzięczny a czytelnicy pewnie też.

Ja za ok.3tygodnie postaram się jeszcze dodać dwa kolejne sterowania, ale chcę to zrobić w ten sam sposób, więc to musi potrwać.