Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowniki kotła - przegląd rynkowy wg. Jarecki79

Jarecki79

Recommended Posts

• 6 months później...
  • Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Na dzień dzisiejszy w którym ze sterowników ( jak w temacie ) lepiej pracuje pid. Mam piec z podajnikiem tłokowym. Interesuje mnie precyzyjność spalania.

Dziękuje za odpowiedź.

Wszystkich nie znam. Jednym z bardziej atrakcyjnych cenowo jest RT09pid, dawno nie rozmawiałem także z firmą Elster, u nich podstawowy automat Luksus był dość atrakcyjny cenowo, steruje pompą c.o. oraz cwu, nie ma stref czasowych, ma wyświetlacz taki jak przy rt09pid.

Nie wiem jednak, czy nie zmieniono podejścia do tematu, bo do danego podajnika trzeba w nim podać przesyp godzinowy, wpisuje się także granulację opału i na tej podstawie sterownik samodzielnie dobiera parametry pracy, korekcja polega także na wybraniu jednej z dostępnych kaloryczności paliwa.

http://www.elster.w.com.pl/regulatory_do_kotlow_z_podajnikiem_paliwa10

Miałem na testach prototyp tego sterownika bodajże w ubiegłym roku i moge powiedzieć,że był dobry.

Możesz jednak samodzielnie zadzwonić do Elstera, oni mają większą rodzinę sterowań. Najprostszy to nowy Luksus,

dalej jest Perfekt ze strefami i pogodówką

http://www.elster.w.com.pl/regulatory_do_kotlow_z_podajnikiem_paliwa9

a na końcu nowe sterowniki już mocniej zaawansowane z rodziny Experta.

Zobacz na stronę producenta:

http://www.elster.w.com.pl/

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205266-Sterowniki-kot%C5%82a-przegl%C4%85d-rynkowy-wg-Jarecki79&p=5820575&viewfull=1#post5820575 ten ostatnio mocno chwalą. Zgodnie z prośbą autora wątku nie zaśmiecajmy go postami - ja swój skasuję jutro. Dyskusję przenieś do osobnego wątku. Wątek o SPP też istnieje.

Dziękuję za podpowiedź. Po prostu interesuje mnie czy warto inwestować w experta, bo iryda mam. Czy expert więcej wniesie ( Pid) niż iryd. Szukałem wszędzie i nic na temat nowego Experta :(

Krótko i szczerze powiem,że na podstawie własnego doświadczenia do tłoka konkretnie mogę polecić w kolejności:

- iryd pid, iryd

-titanic

-tango/menuet fostera aktualnie nazewnictwo zaczyna się od signum

nie mam zdania o spp przy tłoku,bo nie sprawdzałem, tłok-ślimak to jednak spora różnica. Stary expert testowałem do tłoka i dla mnie szału nie było.

Nie chciałbym jednak na tym wątku dyskusji, chciałbym, aby miał on wyłącznie charakter przeglądu

SP18, electronics, sterownik dwustanowy z możliwością włączenia trybu PI

1. Wymiary gabarytowe urządzenia w obudowie:

125x75x50mm

sp18 z góry.jpg

sp18.jpg

2. Wymiary panelu wykonawczego

Wychodzi w wersji w obudowie

3. Wymiary wyświetlacza

sp18 front.jpg

2 x 16znaków

1,5 x 6,5cm

4. W standardzie obsługiwane urządzenia:

- podajnik

- dmuchawa

- pompa c.o.

- pompa cwu

- wyjście jack na termostat pokojowy

5. Technologia- foto

Brak możliwości rozebrania- plomby gwarancyjne

czujniki co cwu pod term.jpg

6. Co jest w kartoniku

- sterownik z kompletem czujników

- instrukcja obsługi

- wyjścia tzw komputerowe dla dmuchawy oraz podajnika

gniazda dm pod.jpg

- dla pompy c.o., cwu przewody zasilające

7. Co można dokupić?

- termostat pokojowy

8. Cena detaliczna brutto

320zł

9. Sposób montażu

Sterownik w obudowie, zatem montaż na górze izolacji kotła

10. Osobny czujnik bezpieczeństwa

Tak, wyposażony w dodatkowy tzw termik

11. Informacje dodatkowe

Posiada tzw tryb ekonomiczny (PI) polega on na zmniejszaniu przez regulator podawanego paliwa. Im temperatura aktualna bliższa zadanej, tym podajnik zmniejsza procentowo podawanie paliwa. Zakres regulacji od 0 do 5st.C przed zadaną. Załączenie tej funkcji zaleca się rozpocząć od nastawy 1st.C przed zadaną.

a. Zakres regulacji temp. C.O. 35-80st.C

b. Zakres regulacji temp. CWU 35-65St.C

c. Zakres pomiaru temp. 0-99st.C

d. Płynna automatyczna regulacja nadmuchu

Edytowane przez Jarecki79

SP18 Logic, z modulacją mocy, algorytm o nazwie LOGIC, producent Electronics

125x75x50mm

sp18l z góry.jpg

SP18logic.jpg

Wychodzi w wersji w obudowie

3. Wymiary wyświetlacza

sp18l front.jpg

2 x 16znaków

1,5 x 6,5cm

- podajnik

- dmuchawa

- pompa c.o.

- pompa cwu

- wyjście jack na termostat pokojowy

5. Technologia- foto

gniazda dm pod.jpg

6. Co jest w kartoniku

- sterownik z kompletem czujników

- instrukcja obsługi

- wyjścia tzw komputerowe dla dmuchawy oraz podajnika

czujniki co cwu pod term.jpg

- dla pompy c.o., cwu przewody zasilające

7. Co można dokupić?

- termostat pokojowy

370zł

9. Sposób montażu

Tak, wyposażony w dodatkowy tzw termik

11. Informacje dodatkowe

Posiada algorytm LOGIC Działanie systemu polega na płynnej regulacji mocy kotła. Urządzenie automatycznie zmienia moc nadmuchu oraz dozuje odpowiednią dawkę paliwa. Proces regulacji odbywa się na podstawie pomiaru temp. centralnego ogrzewania (parametry wyjściowe pod dany palnik, dmuchawę,kocioł należy dobrać w/g instrukcji)

a. Zakres regulacji temp. C.O. 35-80st.C

b. Zakres regulacji temp. CWU 35-65St.C

c. Zakres pomiaru temp. 0-99st.C

d. Płynna automatyczna regulacja nadmuchu

• 2 months później...
Titanic - sterownik dwustanowy marki PROND z algorytmem przejścia (szczególnie ważne dla modeli tłokowych)

Witam

Od kilku lat używam powyższego sterownika, funkcje które on posiada są w moim przypadku w 100% odpowiednie. Sterownik ten współpracuje z podajnikiem ślimakowym - i tu mam problem i pytanie zarazem. Czy sterownik ten, lub jakiś inny o podobnych parametrach działania jest w stanie w momencie zablokowania podajnika wysterować lewe obroty celem usunięcia zacięcia (powiedzmy czas 5 sek) a powrotnie wysterować prawe obroty celem dalszego cyklu zadawania paliwa (eko groszek). w chwili obecnej przy zacięciu podajnika ślimak się blokuje i słychać sygnał dzwiękowy. Odblokowanie ślimaka polega na wciśnięciu przycisku reset na skrzynce podajnika, przełączenie na lewe obroty (co powoduje odblokowanie ślimaka) i na powrót ręczne przełączenie na prawe obroty. Na chwilę obecną nie jestem w stanie podać modelu podajnika ślimakowego (jeżeli to będzie ważne to postaram się napisać).

Oczywistym w tej sytuacji był by sterownik który sam po odczytaniu zacięcia (brak pracy ślimaka) sterując obrotami podajnika (prawe, lewe) usuwał zacięcie.

Z góry dziękuję za odpowiedź, choć widzę że temat jest aktywny co jakiś czas.

• 4 weeks później...

EKSPPERT PID DYNAMIC ZZ

Automatyczny regulator temperatury c.o. zabudowany jest na górze frontalnej części kotła wraz z listwą przyłączeniową, która natomiast znajduje się z boku po przeciwnej stronie pojemnika z opałem. Sterownik to automat ,obsługa jak w bankomacie a liczne znaki graficzne czynią obsługę intuicyjną. materiały i ergonomia poprawna.

CAM00173.jpg

CAM00183.jpg

wymiary panelu wykonawczego to 22x8

wymiary wyświetlacza 6x3 o rozdzielczości 128x64px

CAM00181.jpg

sterownik w standardzie posiada wbudowany moduł zaworu. w standardzie również jest : pompa zaworu, pompa cyrkulacyjna cwu, pompa ład. cwu , pompa co, czujnik pogodowy , czujnik cwu , dwa czujniki modułu i wejście na panel pokojowy.

CAM00177.jpg

urządzenie otrzymałem z kompletnym okablowaniem , wraz z czujnikiem pogodowym i wtyczką do montażu panelu pokojowego.

do urządzenia można dokupić panel pokojowy Roomster.

CAM00180.jpg

sterownik można już kupić za ok 695, ale bez pełnego osprzętu. czujki , pogodowy czy panel roomster to już dodatkowe koszty. roomster to ok 160zł.

http://www.elster.w.com.pl/content/expert-pid-dynamic-4d-0

Poltowski2000

Serdeczne dzięki,że znalazłes trochę czasu i dodałeś swój sterownik.

Dokładnie o to mi chodziło, aby nie ganić mocno ani nie przysłodzić, suche dane, tak, aby czytający sam mógł dokonać jakiejś wstępnej oceny.

Nie orientujesz się, czy do Twojego modelu experta nie można tez podączyć modułu internetowego? Wypuścili w tym roku, ale nie wiem czy tylko do konkretnego modelu stera.

Jakbyś mógł dopytać czy dryndnąć w poniedziałek do serwisu kotła czy sterownika i o to dopytać, byłoby fajnie.

Drugie pytanie, czy sterownik można jakoś samodzielnie aktualizować, czy trzeba wysyłać do producenta sterownika na aktualizację?

Jeszcze raz dziękuję za dodanie opisu.

• 1 month później...
Krótko i szczerze powiem,że na podstawie własnego doświadczenia do tłoka konkretnie mogę polecić w kolejności:

- iryd pid, iryd

-titanic

-tango/menuet fostera aktualnie nazewnictwo zaczyna się od signum

nie mam zdania o spp przy tłoku,bo nie sprawdzałem, tłok-ślimak to jednak spora różnica. Stary expert testowałem do tłoka i dla mnie szału nie było.

Nie chciałbym jednak na tym wątku dyskusji, chciałbym, aby miał on wyłącznie charakter przeglądu

Witam.

Wiesz może czy coś się szykuje z nowości firmy "ProND" ? Jakieś nowe sterowniki pokojowe, coś z połączeniem internetowym , ... :)

Tak żeby współpracowało z irydem? :)

Dzięki i pozdrawiam

Witam, pierwsze koty za płoty ze sterownikiem firmy Timel

20141218_164926.jpg

sterownik-skzp-01 (1).jpgsterownik-skzp-01 (3).jpgsterownik-skzp-01.jpgsterownik-skzp-01 (5).jpg

jest to sterownik z algorytmem PID, z fajnym dotykowym ekranem i prostym intuicyjnym menu.

Poniżej link do filmiku znalezionego na youtube jak to działa:

OPIS:

Sterownik SKZP-01 przeznaczony jest do sterowania kotłem na paliwo stałe z podajnikiem ślimakowym. Zapewnia wydajną i ekonomiczną pracę kotła. Pozwala na kontrolę temperatury kotła, temperatury obwodu centralnego ogrzewania (CO), temperatury ciepłej wody użytkowej (CWU), temperatury pokojowej, temperatury spalin, oraz jest wyposażony w regulator pogodowy.

Charakterystyka:

Duży (4,3 cala), kolorowy wyświetlacz LCD sterowany dotykowo

Intuicyjny w obsłudze

Steruje kotłami na paliwa stałe (miał, ekogroszek, pellety, drewno)

Steruje pompami CO i CWU

Steruje pracą podajnika paliwa oraz wentylatora (płynnie w zakresie 0 -100%)

Steruje zaworem mieszającym (3 lub 4 drogowym)

Wbudowany regulator temperatury pokojowej

Wbudowany regulator pogodowy

Możliwość pracy z dowolnym uniwersalnym regulatorem pokojowym

Możliwość kontroli temperatury spalin (zmniejsza straty ciepła kominem)

Wbudowany programator czasowy (tygodniowy) dla obwodu CO oraz CWU

Wbudowane dwa tryby pracy:

Automatyczny (PID) – regulator sam dobiera ilość paliwa oraz powietrza dla uzyskania temperatury zadanej na kotle (płynna modulacja)

Interwałowy – ustawiany czas podawania , czas przerwy oraz siła nadmuchu

Wbudowany licznik zużycia paliwa

Pomiar temperatury spalin

Możliwość podłączenia modułu GSM

Ochrona podajnika przed przegrzaniem

Wbudowane zabezpieczenie temperaturowe kotła (STB)

Wizualizacja działania układu na wyświetlaczu (widok wszystkich parametrów)

Zabezpieczenie pomp przed zastaniem (Anty Stop)

Wykresy rejestrujące parametry spalania (temp. kotła i spalin, moc chwilowa) z ostatnich 12 godzin

Zapis historii pracy kotła (140 zdarzeń) np. brak paliwa, wpisanie hasła instalatora, awaria czujnika

Nieulotna pamięć ustawień

Łatwy montaż

Wielopoziomowe zabezpieczenie kotła przed przegrzaniem (czujniki elektroniczne + STB bimetaliczny)

Możliwość aktualizacji oprogramowania sterownika

Kompletny zestaw z okablowaniem. Zawiera:

Sterownik SKZP-01

Czujnik kotła, podajnika, CWU,

czujnik CO, czujnik pokojowy CPK-01, czujnik pogodowy CPG-01, oraz czujnik temperatury spalin PT-1000

Przewody pomp. podajnika, wentylatora

Gotowy zestaw do sterowania kotłem

CENA kompletu: 678,96zł

Dane ze strony producenta http://costerowniki.pl

Edytowane przez fubu228

Fubu

Jak jesteś producentem, czy znasz producenta, to chciałbym Cię jeszcze dopytać czy prosić, abyś się dowiedział:

- napisałeś o możliwości podłączenia modułu GSM, czy ten produkt istnieje? Ile kosztuje? Co można z jego poziomu sprawdzić, zmienić?

- regulator pogodowy - co jest sterowane pogodowo? temp. na kotle, temp. za zaworem mieszającym czy może oba te układy mogą być sterowane pogodowo i niezależnie od siebie z wykorzystaniem czujnika zewn?

- podana jest tez informacja o aktualizacji, widzę,że wykorzystuje się połączenie RS232, trochę archaiczne.. nowe kompy nie mają a patrząc po E-S nie wszystkie przejściówki RS232-USB sa kompatybilne i dobrze działające.... zatem chciałbym zapytać, czy jakąś konkretną przejściówkę USB-RS-232 się rekomenduje ewentualnie z jakiej Ty korzystasz?

- czy do sterownika istnieje jakiś panel domowy zamiast uniwersalnego termostatu pokojowego, czyli taki zapewniający pełną komunikację a nie samo zwarcie-rozwarcie styku bez informacji zwrotnej?, chodzi np. o zmianę temp. kotła, bojlera... podgląd na pracę urządzeń bez chodzenia do kotłowni....

Witam

Odnośnie SKZP-01

Moduły komunikacyjne są w trakcie opracowania, w pierwszej kolejności będzie dostępny moduł ethernetowy/internetowy.

Moduł będzie dostępny w 04.2015.

Regulator pogodowy - możesz wybrać co jest obiektem korekcji: kocioł lub mieszacz, oraz siłę korekcji (krzywą)

Pogodowy.jpg

Aktualizacje: z powodzeniem stosuję konwerter FTDI US232R-10-BULK

Panel domowy nie istnieje.

Nie jestem producentem, ani nie znam osobiście producenta. Posiadam ten sterownik - kupiłem z piecem.

Co do GSM nie potrafię odpowiedzieć.

Regulator pogodowy ustala temp. na kotle lub temp. za zaworem mieszającym. Jedno albo drugie do wyboru.

Na pozostałe pytania nie znam odpowiedzi. Co do złącza RS232 - USB to planuję dopiero zakup.

Fubu

tomekbrz już odpowiedział, po nicku oraz miejscowości sądzę, że to jego "dziecko"

Zgadza się miejsce produkcji i pasuje do imienia i nazwiska właściciela nick.

Zatem odpowiedź była z pierwszej ręki.

Pytałem o przejściówkę, bo np. E-S polecał Digitusa, kombinując z inną różnie bywało.

Digitus sobie u mnie teraz leży i czeka, czy się jeszcze kiedyś przyda.

Fajnie,że tomekbrz napisał jaką sam konkretnie używa, bo wiadomo,że taka będzie bezproblemowa z jego sprzętem.

Czy jest opcja aby pogodowo sterować zarówno kotłem jak też zaworem? Tak można np. w Irydzie, 1czujnik wystarczy, kocioł- temp. wyższa na grzejniki, zawór- temp. niższa np. podłogówka i ustalanie krzywej osobno dla tych obiegów.

Generalnie jednak chciałbym, aby na tym wątku nie było dyskusji, zależy mi na formie przeglądu i dzięki,że dodaliście kolejne urządzenie

Jak chcecie pogadać, to proszę na priva albo róbmy to na innym wątku

• 2 weeks później...

Mini STER, dwustanowy sterownik kotła z podajnikiem, producent Elektro-Miz

Mini STER 2.jpg

Dostępny także w wersji z czerwonym frontem

mini ster czerw.jpg

szer.19cm, głębokość 20cm, wysokość 7cm

Mini STER 3.jpg

Wychodzi w wersji panelu do zabudowy, wymiary tej wersji uzupełnię

Wersja panelu do zabudowy pasuje pod otwór po sterowniku ST-37 marki Tech

wersja paneowa mini-ster.jpg

3. Wymiary wyświetlacza

Mini STER 1.jpgalfa-numeryczny LCD

2 x 16znaków

1,5 x 6,5cm

Ekran podstawowy wyświetla:

Górny wiersz:

Temp. C.O., Nastawa C.O. Stan pracy: START/STOP/ALARM/PODT.

Dolny wiersz

temp. bojlera BO, Nastawa bojlera, temp. podajnika/kosza lub TER:1 - aktywny termostat pok.

- podajnik

- dmuchawa

- pompa c.o.

- pompa cwu

- wyjście na termostat pokojowy

5. Technologia- foto

6. Co jest w kartoniku

- sterownik z kompletem czujników (c.o.,cwu,podajnik)

- instrukcja obsługi

- wyjścia tzw komputerowe dla dmuchawy, podajnika, pompy c.o., cwu, do pomp dołączone wtyczki

- przewód zasilający

7. Co można dokupić?

- termostat pokojowy

307zł

9. Sposób montażu

Nie ma na wyposażeniu

11. Informacje dodatkowe

a. Zakres regulacji temp. C.O. 40-80st.C

b. Zakres regulacji temp. CWU 40-80St.C (automatyczny dobór priorytetu CWU, przy wyższej nastawie CWU od C.O. na czas dogrzania bojlera pompa c.o. jest rozłączana)

c. Zakres pomiaru temp. 0-100st.C (dokładność +,- 2st.C)

d. Płynna regulacja nadmuchu

e. Temp. załączenia pompy c.o. 10-70st.C, funkcja przeciw zamarzeniowa <5st.C

f. Regulacja przedmuchu 0-90sek, przerwa 1-90min

g. Automatyczne zachowanie nastaw przy zaniku napięcia

h. Histereza progu dmuchawy 1 - 10st.C

i. Regulowana temp. wyłączenia kotła c.o., fabrycznie 34st.C, zakres 30-50st.C

j. Czas pracy podajnika w trybie grzania regulowany od 1 do 90sek, Czas pauzy podawania w trybie grzania od 1 do 250sek.

• 6 months później...

Sterownik Bruli v3.5

Spalanie grupowe, przez producenta opisywany jako sterownik adaptacyjny wybór trybu auto/ręczny

Wyświetlacz OLED graficzny

Wpis uzupełnię o braki nieco później

1. Wymiary gabarytowe głównego sterownika

Długość 26cm, bez dławików i kabli

Szerokość 21cm

Wysokość 10cm

bruli czujniki1.jpgbruli czujniki2.jpgBruli gniazda zasilające.jpg

2. Wymiary panelu wykonawczego, obudowa jest ta sama, nie miałem czasu dokładnie mierzyć, spisuję ze starszego bruli

Wysokość 10cm

Długość 13cm

Grubość 4cm

Bruli v3 auto.jpg

3. Wymiary wyświetlacza:

6cm szer x 3cm wysokość

4. Bruli w standardzie obsługuje:

- podajnik

- dmuchawę

- 1.pompę c.o.

- 2.pompę ładującą CWU z możliwością softwerowej zmiany na cwu+mieszająca

- 3.pompę mieszającą z softwerową możliwością zmiany na cyrkulacyjna cwu lub podłogowa

- 4.pompę opisaną jako P2

- posiada czujnik zasilania, powrotu, spalin, podajnika/kosza, w kartoniku także osobne czujniki wewn i zewn bez przewodów

- nowa wersja bruli potrafi także obsługiwać siłownik zaworu

- posiada programatory tygodniowe dla obsługiwanych urządzeń:

a) Programator C.O. tygodniowy - wybór tylko między temp. zadaną a obniżoną w wybranych godzinach oraz dniach tygodnia

b)Programator CWU tygodniowy - wybór między temp. zadaną a obniżoną w wybranych godzinach oraz dniach tygodnia

c) Programator cyrkulacji, gdy zamiast pompy mieszającej przełączymy na cyrkulacyjną, wówczas jest zegar w którym kreska górna oznacza, że pompa pracuje a dolna, że stoi

d) Programator pogodowy -wymaga podłączenia czujnika zewnętrznego, tutaj oprócz tablicy dobowej podajesz wartość nastawy na kotle dla +10st.C na dworze oraz wartość nastawy na kotle dla -10st.C na dworze

e) Jest jeszcze programator pokojowy, wymaga podłączenia czujnika wewnętrznego, tutaj oprócz tablicy dobowej jest temperatura dzienna oraz temperatura nocna

5. Technologia - foto

bruli v3 środek.jpg

6.Co jest w kartoniku:

- instrukcja

- sterownik

- panel wykonawczy

- przewody dla pomp c.o., cwu, jest też czujnik temp. na przewodzie

- osobne czujniki wewnętrzny i zewnętrzny bez przewodów do własnego montażu, plus dwa dławiki aby wypuścić przewody ze sterownika

7. Co można dokupić?

- można dokupić kolejny czujnik, jeżeli będziemy chcieli mierzyć i korzystać z podłogówki w ramach tego, co oferuje sterownik

Do wartości dodanej sterownika jest fakt i możliwość podłączenia sterownika do internetu oraz jego obsługa przez internet lub telefon z androidem

Pomoc dla użytkowników na platformie eSterownik.pl

8. Detaliczna cena brutto sterownika 1100zł

9. Sposób montażu

Zależy generalnie od producenta, my tą czarną, plastikową puszkę mocujemy za koszem zasypowym, ale równie dobrze można to przykręcić do ściany w kotłowni. Sam panel wykonawczy luzem na izolacji kotła, na górze.

10. Osobny czujnik bezpieczeństwa kotła - STB

Brak osobnego czujnika bezpieczeństwa.

TALOS, sterownik adaptacyjny bez parametrów nastaw w trybie automatu, opcja przejścia na typowy dwustanowy, z kolorowym wyświetlaczem, wyjściem usb, rs485

1. Wymiary gabarytowe urządzenia w wersji w obudowie:

Obudowa plastikowa, podobna wzrokowo jak w przypadku metalowej obudowy skorpiona czy cobry....

talos w obudowie bokiem.jpg

2. Wymiary panelu wykonawczego.

Sterownik wychodzi w takiej wersji: 15,5cm szerokość, 7,8cm wysokość, grubość ok.3,2cm

Jest to jednocześnie panel wykonawczy oraz moduł zarządzający w jednym

Wersja panel do zabudowy pasuje m.in. pod obudowę ST-37, wystarczy tylko do kostek przykręcić kabelki od podajnika, dmuchawy, pompy c.o., cwu

3. Wymiary wyświetlacza

Kolorowy TFT

wyświetlacz o przekątnej 2 cale, pole aktywne

39,6 x 31,7 mm

Nowy Talos.jpg

- podajnik

- dmuchawa (w domyśle dla wpa06 czy wbs6aAL czy RMS120...)

- pompa C.O. (praca płynna lub skokowa) - strefy czasowe na układ C.O. z funkcją STOP grzania w wybranych godzinach, do 24 różnych korekcji na dobę

- pompa CWU - strefy czasowe na układ CWU z funkcją STOP grzania w wybranych godzinach, do 24 różnych korekcji na dobę

- wyjście USB do aktualizacji softu, rs485 do modułów rozszerzeń

- wyjście na termostat pokojowy

- czujnik kotła, kosza, cwu, stb

talos przewody.jpg

5. Technologia - foto

nie mam zdjęcia, generalnie tył podobny do skorpiona plus opisywanego wcześniej,

6. Co jest w kartoniku

- sterownik w obudowie z czujnikami

- instrukcja

- 2wtyczki do pomp

7. Co można dokupić

Można dokupić termostat pokojowy, pasuje także moduł alligator od sterownika cobra

8. Cena detaliczna brutto za TALOS - 600zł

9. Sposób montażu:

- na górze izolacji kotła lub na koszu zasypowym ewentualnie półce na ścianie kotłowni

lub

- po obróceniu panelu o 180stopni montaż na pionowej (czołowej lub bocznej) ścianie izolacji kotła, na pionowej ścianie kosza, pionowo do ściany w kotłowni

10. Osobny czujnik bezpieczeństwa STB

Jest wyposażeniem standardowym

11. Informacje dodatkowe

Zakres nastaw C.O. - STOP, 40 - 80st.C

Zakres nastaw CWU - STOP, 40-70st.C

Rysuje wykresy pracy C.O. oraz CWU

Podaje dane zużycia paliwa z ostatnich 5dni

9.jpg8.jpg