Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wklady kominkowe z trzema szybami

Izabellusia

Recommended Posts

Witam

Czy ktos moglby mi polecic dobry wklad z trzema szybami?

Zastanawiam sie nad kupnem albo Zuzi 16KW, albo Maji 12KW firmy kratki.pl.

Wygladaja ladnie i cena jest przystepna, firma podobno otrzymala zloty laur klienta na rok 2012. Czy ktos z Panstwa ma taki kominek i moglby podzielic sie doswiadczeniami...

...........................

Po kilku godzinach spedzonych na rozmaitych forach troche odechcialo mi sie tych kratek i prawde powiedziawszy mam zupelny metlik w glowie.

Bede dozgonnie wdzieczna za wszystkie rady i opinie

Pozdrawiam

Edytowane przez Izabellusia
dodanie informacji

Witam!

Po pierwsze jesteś z Gdańska. Masz w zasięgu kilka firm do których możesz podjechać, które na pewno udzielą Ci wyczerpującej odpowiedzi. Być może znajdziesz nawet taką, która sprzeda Ci Twój wymarzony kominek. A może nawet taką, która Ci go profesjonalnie zainstaluję. Pomijam tutaj wszystkich panów Kazików od płyt GK, którzy "już zrobili masę kominków w życiu i wiedzą jak to się robi". Wystarczy wpisać w google: kominki trójmiasto i przejrzeć strony firm które trudnią się kominkami. Znajdź kogoś kto Ci będzie odpowiadał i spotkaj się z nim.

Co do samego wkładu. Jeżeli nie wymagasz zbyt dużej kontroli nad paleniskiem, nie ważna dla Ciebie jest sprawność urządzenia, bez znaczenia jest ilość spalanego drewna, nie interesuje Cię za bardzo czysta szyba w kominku, nie przejmujesz się częstym malowaniem salonu to wkłady z kratek są dla Ciebie idealne.

Natomiast jeżeli szukasz czegoś co da Ci trochę więcej od kilkudziesięciu kg żeliwa i trzech szyb to rozejrzyj się za wkładami takimi jak:

Dovre 2175 CBS 3

Spartherm Varia Ch

Austroflamm Pheres

itd, otp:)

najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem będzie Dovre:) znajdź na stronie producenta dystrybutorów z pomorskiego, wejdź na ich strony i odwiedź kogoś w salonie, najlepiej kogoś kto ma jakiś model 2175 na ekspozycji, dowiesz się wszystko, łącznie z różnicą w jakości między Dovre a Kratki.pl

Pozdrawiam!

Dobranoc!

Dziekuje bardzo za rade, na pewno masz racje nawet juz mam kilka firm na oku.

Poczatkowo mialam zamiar kupic wlasnie Dovre ale potem znalazlam te Zuzie i skusila mnie niska cena i to ze wklady produkowane sa w Polsce przez mniejszego producenta (mam slabosc do malych firm i staram sie wybierac ich produkty)

Kominek nie do salonu a do malego domku/altanki wiec nie musi byc zbyt elegancki ale bardzo zalezy mi na czystej szybie i bardzo dobrej sprawnosci technicznej tym bardziej ze bedziemy podlaczac turbine z mechanicznym rozprowadzeniem powietrza w dol.

Moc nominalna Dovre 2175CBS3 to 10KW a podobno zeby DGP bylo efektywne potrzeba wkladu o minimalnej mocy 11KW.

Co prawda domek ma tylko jakies 70-75m2 tak ze wlasciwie powinno wystarczyc.

Jezszcze raz Ci dziekuje i zycze kolorowych snow :) Dobranoc

Witam.

podobno zeby DGP bylo efektywne potrzeba wkladu o minimalnej mocy 11KW.

Ktoś ci ciemnot nawciskał. Jedno z drugim nie ma żadnej korelacji. Efektywność DGP zależy od wielkość powierzchni jaką chcemy ogrzać i właściwego doboru do niej paleniska oraz wykonania pozostałych składowych całego systemu.

Domek o powierzchni jaką wymieniłaś to można ogrzać kózką o "mocy" 3 kW

Ogromne przeszklenia i czystość szyb to czasami dwie różne rzeczy :D. Tak jak pomysł żeby takie "akwarium" zaprzęgać do ogrzewania czegoś za pomocą aparatu nawiewanego, turbiny czy wentylatora kominkowego (jak zwał tak zwał). Więcej ciepła rozejdzie się w pomieszczeniu gdzie będzie stał kominek poprzez wypromieniowanie bezpośrednio przez szyby. A wentylator będzie rozprowadzał nieporównywalnie dużo miej ciepła niż z paleniska (wkładu) oddającego ciepło całym swoim korpusem.

Pozdrawiam.

Witam.

. A wentylator będzie rozprowadzał nieporównywalnie dużo miej ciepła niż z paleniska (wkładu) oddającego ciepło całym swoim korpusem.

Pozdrawiam.

Sam korpus wkładu "pracujący" jako wymiennik ciepła, to tylko namiastka możliwości, jakie można wycisnąć z faktu spalania drewna. Nieraz dosyć poważnych ilości drewna...

W poruszanych wkładach z "trzema szybami" tego korpusu jest bardzo mała powierzchnia, ciepło ucieka głównie przez te szyby

Witam!

Wkłady z dwiema bocznymi szybami oddają około 70-80% swojej mocy właśnie przez te przeszklenia.

Dlatego jeżeli podejść do tematu czysto matematycznie, to Twój wkład z trzema szybami będzie generował około 3kW do DGP czy też samego wentylatora. Można by dodać do tego z 1-2 kW od rur, którymi podłączysz palenisko do komina.

Czy to wystarczy do ogrzania Twojej powierzchni - nie wiem, nie byłem nie widziałem.

Ponawiam prośbę o udanie się do jakiegoś Salonu Kominkowego, jeżeli będziesz miała trochę szczęścia i trafisz na w miarę zorientowanego sprzedawcę, to wszystko Ci wytłumaczy od A do Z i nie będziesz musiała się przebijać przez marketingowy bełkot tego forum, który prędzej czy później znajdzie się także w tym wątku.

Alternatywnie zastanów się nad wkładem z jedną boczną szybą. Z dostępnych w miarę niskim przedziale cenowym proponuję Ci znowu Dovre, tyle że 2175 CBS2.

Aktualnie na wkłady Dovre serii 2175 jest chyba jakaś promocja. Pogadaj z kimś kto jest dystrybutorem producenta i może uda Cię się wyciągnąć jakąś przystępną dla Ciebie cenę.

Odradzam zakup z allegro jakichkolwiek wkładów. Nie chce mi się opisywać dlaczego, w jakimś wątku już na ten temat pisałem wcześniej.

A co do informacji, które ktoś Ci sprzedał, że wkład musi mieć min 11kW mocy nominalnej aby rozprowadzić z niego ciepło to większych głupot długo nie słyszałem:)

Na upartego to od świecy można by rozprowadzić ciepło:)

Pozdrawiam!

Edytowane przez house4live

Dziekuje bardzo za rade, na pewno masz racje nawet juz mam kilka firm na oku.

Poczatkowo mialam zamiar kupic wlasnie Dovre ale potem znalazlam te Zuzie i skusila mnie niska cena i to ze wklady produkowane sa w Polsce przez mniejszego producenta (mam slabosc do malych firm i staram sie wybierac ich produkty)

Kominek nie do salonu a do malego domku/altanki wiec nie musi byc zbyt elegancki ale bardzo zalezy mi na czystej szybie i bardzo dobrej sprawnosci technicznej tym bardziej ze bedziemy podlaczac turbine z mechanicznym rozprowadzeniem powietrza w dol.

Moc nominalna Dovre 2175CBS3 to 10KW a podobno zeby DGP bylo efektywne potrzeba wkladu o minimalnej mocy 11KW.

Co prawda domek ma tylko jakies 70-75m2 tak ze wlasciwie powinno wystarczyc.

Jezszcze raz Ci dziekuje i zycze kolorowych snow :) Dobranoc

"Rozprowadzenie powietrza w dół" - możesz to wyjaśnić? Bo czasem,

najbardziej idiotyczny pomysł kominkowy da się zrealizować, mimo

pozornych niemożności. Czy wkład ma ogrzać te 70-75 m2, a oprócz

tego chcesz wyeksportować trochę ciepła do innych zakamarków ?

Rzekoma wada trzech szyb, może tu być zaletą. :)

Kochani,

Bardzo dziekuje za rady i informacje i prosze o wyrozumialosc jako ze jestem zupelnym laikiem.

O tym ze do efektywnego DGP potrzeba wkladu o minimalnej mocy 11KW wyczytalam tutaj

http://muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolno-stojace/kominki-z-systemem-DGP-jak-to-dziala-w-praktyce,35_3998.html

pod tytulem WARTO WIEDZIEC.

O kozie tez myslalam ale musze miec rozprowadzenie powietrza a od kozy chyba nie mozna???

Domek sklada sie z wkopanego w ziemie parteru/pol piwnicy na ktorym znajduja sie 2 pomieszczenia (kuchnia i sypialnia -jakies 35m2

i gory - wysoki parter/pol pietro – pokoj dzienny, lazienka i hol.

Kominek ma stac w pokoju dziennym a reszta pomieszczen ma byc ogrzewana poprzez mechaniczne rozprowadzenie powietrza,

pionowo w dol (2 kanaly) i poziomo do lazienki (1 kanal)

Jako ze powiezchnia niewielka myslalam ze pomimo trzech szyb uda mi sie porzadnie ogrzac calosc. Jestem strasznym zmarzluchem wiec jest to dla mnie bardzo wazne.

Jak na pewno wywnioskowaliscie domek jest tylko na weekend’y i wakacje wiec wieksze zuzycie drewna mnie nie przeraza …ale brak ciepla i widoku ognia tak.

Jezeli uwazacie ze sam czopuch nie da sobie rady to moze cos w stylu Dovre 2000 SGL byloby odpowiedniejsze.:confused:

Oj ogrzewanie ze swiec! Wtedy to naprawde byloby romantycznie :)

Te kratki to duza firma? Jakos nigdy wczesniej o nich nie slyszalam (co prawda nigdy przedtem nie szukalam wkladow kominowych) a ze sprzedaja bezposrednio na Allegro dodalam dwa do dwoch i wyszlo piec.

Pozdrawiam :goodnight:

Kochani,

Bardzo dziekuje za rady i informacje i prosze o wyrozumialosc jako ze jestem zupelnym laikiem.

O tym ze do efektywnego DGP potrzeba wkladu o minimalnej mocy 11KW wyczytalam tutaj

http://muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolno-stojace/kominki-z-systemem-DGP-jak-to-dziala-w-praktyce,35_3998.html

pod tytulem WARTO WIEDZIEC.

O kozie tez myslalam ale musze miec rozprowadzenie powietrza a od kozy chyba nie mozna???

Domek sklada sie z wkopanego w ziemie parteru/pol piwnicy na ktorym znajduja sie 2 pomieszczenia (kuchnia i sypialnia -jakies 35m2

i gory - wysoki parter/pol pietro – pokoj dzienny, lazienka i hol.

Kominek ma stac w pokoju dziennym a reszta pomieszczen ma byc ogrzewana poprzez mechaniczne rozprowadzenie powietrza,

pionowo w dol (2 kanaly) i poziomo do lazienki (1 kanal)

Jako ze powiezchnia niewielka myslalam ze pomimo trzech szyb uda mi sie porzadnie ogrzac calosc. Jestem strasznym zmarzluchem wiec jest to dla mnie bardzo wazne.

Jak na pewno wywnioskowaliscie domek jest tylko na weekend’y i wakacje wiec wieksze zuzycie drewna mnie nie przeraza …ale brak ciepla i widoku ognia tak.

Jezeli uwazacie ze sam czopuch nie da sobie rady to moze cos w stylu Dovre 2000 SGL byloby odpowiedniejsze.:confused:

Oj ogrzewanie ze swiec! Wtedy to naprawde byloby romantycznie :)

Te kratki to duza firma? Jakos nigdy wczesniej o nich nie slyszalam (co prawda nigdy przedtem nie szukalam wkladow kominowych) a ze sprzedaja bezposrednio na Allegro dodalam dwa do dwoch i wyszlo piec.

Pozdrawiam :goodnight:

Większość informacji, które podaje Murator w formie WARTO WIEDZIEĆ to pierdoły wyrwane z kontekstu i rzeczywistości:)

Z kozy można jak najbardziej rozprowadzić ciepłe powietrze...pod warunkiem, że ją zabudujesz...tak jak wkład kominkowy...co z założenia jest...głupie:)

Co do samego rozprowadzenia...jeśli nie zaprosisz na oględziny jakiegoś fachowca, to nikt rozsądny na tym forum nie udzieli Ci jednoznacznej odpowiedzi: czy rozprowadzenie powietrza w Twoim przypadku od danego paleniska, które sobie wybierzesz "da radę" ogrzać Twoją powierzchnię.

Co do wkładów z Krateczek. Powiem a raczej napiszę po raz ostatni:) jeżeli oczekujesz od kominka czegoś więcej niż kilku kg żeliwa i brudnej szyby w standardzie to zapomnij o tych wkładach raz na zawsze i już nie wracaj do tematu. A żeby było śmiesznie to nie są to wkłady o polskiej myśli technicznej jak i produkcji:)

A poza tym kierowanie się zasadą o wspieraniu polskiej produkcji...jest również głupie:) Dla przykładu ostatnim autem, które produkowali Polacy był...sam nie pamiętam:) a jakoś nie widzę wielkiej ilości aut produkcji polskiej, według 100% polskiego projektu, na polskich drogach:)

Pozdrawiam!

A zamiast marnować czas na forum kup Dovre 2175 CBS3 lub CBS2:) nie jest to wkład idealny, ale biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości i Twoich oczekiwań - nic lepszego nie wymyślisz:)

Dzieki za info :)

Mysle ze zdecyduje sie albo na Dovre 2175 CBS3 albo na Dovre 2000 SGL, tak jak radzisz o szczeguly popytam sie w salonach kominkowych.

Mam ochote sama zaprojektowac obudowe jako ze mnustwo pomyslow chodzi mi po glowie. Czy kafle piecowe moga byc naklejane na plyty?

I jeszcze jedno pytanie czy istnieje jakas glina z ktorej mozna byloby "ulepic" ta obudowe?

Tak wiem....juz uciekam i DZiekuje za pomoc :):bye:

A poza tym kierowanie się zasadą o wspieraniu polskiej produkcji...jest również głupie:) Dla przykładu ostatnim autem, które produkowali Polacy był...sam nie pamiętam:) a jakoś nie widzę wielkiej ilości aut produkcji polskiej, według 100% polskiego projektu, na polskich drogach:)

Pozdrawiam!

Idąc dalej tym tokiem, rozumowania i co najgorsze pisania o nim.

Proponuję... zatrudniać wykonawców, a właściwie montażystów (składaczy) obudów, zza granic Polski również... a i tak z reguły będą to składać z elementów, które tak naprawdę MY POLACY wyprodukowaliśmy.

Co do kratek.pl nie wiem gdzie i przez kogo produkowane (składane) są te wkłady, nie wnikam w to bo nie mam absolutnie takowej potrzeby ani ochoty. Wkłady te widziałem jedynie na targach Poznańskich.

No i proponuję również, przejść na fora obcojęzyczne, aby tu na polskim nie marnować czasu. A jest takowych wiele, całe multum.

Pozdrawiam

PS (edycja)

W sprawie kominków dodam, że 100 % realizacje polskie (materiały, wykonawstwo i pomysł) wykonuje wiele wiodących polskich firm kominkowych. To one właśnie wzbudzają zainteresowanie i są godne uwagi z względu na estetyke i rewelacyjne walory użytkowe

Edytowane przez bohusz

Idąc dalej tym tokiem, rozumowania i co najgorsze pisania o nim.

Proponuję... zatrudniać wykonawców, a szczególnie montażystów obudów, zza granic Polski również...

Co do kratek.pl nie wiem gdzie i przez kogo produkowane (składane) są te wkłady, nie wnikam w to bo nie mam absolutnie takowej potrzeby ani ochoty. Wkłady te widziałem jedynie na targach Poznańskich.

No i proponuję również, przejść na fora obcojęzyczne, aby tu na polskim nie marnować czasu. A jest takowych wiele, całe multum.

Pozdrawiam

Jak już zauważyłem wcześniej prędzej czy później i ten wątek zamieni się na w pustosłowie i nabijanie durny postów o niczym:)

Poza tym czytanie z zrozumieniem i łapanie w lot pewnych aluzji nie jest widocznie domeną większości osób.

Ja w rewanżu proponuję przejść na fora psychologiczne, psychosomatyczne czy geologiczne, jak tam kto woli:)

A podsumowując moje zdanie w temacie kupowania Polskich produktów:) nie mam nic przeciwko i sam niejednokrotnie wolę kupić coś z metką Wyprodukowano w Polsce, jednakże nie nawidzę zakłamania i obłudy, np w momencie charakteryzowania swoich produktów jako typowo polskie, choć polskie to mają tylko nazwy:)

Wszystko w tym temacie z mojej strony:)

Wracam do swoich bardziej konkretnych zajęć:)

Dobranoc wszystkim!

Witam.

Niektóre firmy przymiotnik "norweski/norweskie" mają tylko z nazwy a robione są w Belgii albo w Polsce... a o innych zaś mity nie mające nic z prawdy krążą wśród branżystów :rolleyes:

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

House4live całkiem do rzeczy pisze, pod warunkiem, że ma się

dobrą wolę, by go zrozumieć i szanować jako forumowicza.

Fakt, że może nie jest na bieżąco z produkcją Made in Poland.

Izabellusia, twój domek ogrzeje jakikolwiek wkład z trzema szybami,

dostępny na rynku. Starczy ciepła również na dół . Wkład Kratek

też da radę, ale jeśli chcesz coś bardziej finezyjnego, radzę posłuchać

House.

Gdzie będzie więcej ciepła - na dole czy u góry? Odpowiedź zależy od

wielu czynników. Rodzaj opału, ilość, jakie duże kawałki, częstotliwość palenia,

sposób wykonania kominka, sposób wykonania DGP, rodzaj wkładu kominkowego itd.

Jeśli będziesz przegrzewać górę, można wymienić szyby na takie, które

emitują tylko połowę wytworzonego ciepła, co spowoduje skierowanie

go do systemu DGP . Niestety trudno to przewidzieć przed montażem, więc

odradzam zamawianie wkładu od razu z takimi szybami.