Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabrudzona elewacja akrylowa

Recommended Posts

myjka ciśnieniowa, na północnej elewacji użyć czegoś na bazie chloru (domestos, pilmas lub podobne) . Dobrze spłukać, zagruntować jeśli występuje kredowanie (czyli macasz tynk łapką i kolor zostaje Ci na dłoni) i pomalować dobrą farbą elewacyjną.

To może być grzyb a nie brud, ewentualnie jedno i drugie...

Kolejność postępowania:

- namoczyć ścianę wodą

- potraktować środkiem na grzyba PS 50 Professional 1x lub 2x (konieczna próba!!!)

- zmyć ścianę z dodatkiem środka myjącego o ile będzie to konieczne

- wysuszyć i potraktować impregnatem Emulsja HD

Podany sposób był już testowany z wynikiem pozytywnym, oczywiście możesz zastosować inne preparaty o podobnych właściwościach, to był tylko przykład.

Pozdrawiam

myjka ciśnieniowa, na północnej elewacji użyć czegoś na bazie chloru (domestos, pilmas lub podobne) . Dobrze spłukać, zagruntować jeśli występuje kredowanie (czyli macasz tynk łapką i kolor zostaje Ci na dłoni) i pomalować dobrą farbą elewacyjną.

Witam

Z tym chlorem to zdecydowana przesada - oczywiście takie środki potrafią czynić cuda ale brud usuną łącznie z kolorem tynku.

A co do mojej propozycji to myjka ciśnieniowa z ciepłą wodą i ewentualnym środkiem czyszczącym - detergentem - oczywiście bez zawartości chloru.

Co do skuteczności mycia takiej elewacji to nie jestem przekonany, że to co widzisz na elewacji jest wyłącznie brudem pochodzącym z atmosfery , myślę tutaj również o korozji mikrobiologicznej tj. algach i grzybach. W tym wypadku należało by zastosować jakiś biocyd np. FAST PROTEKTOR. Na sam koniec zastosuj dobrą farbę siloksanową tzw. z efektem hydrofobowości i dodatkiem biocydów. Tak odświeżona elewacja starczy na kolejnych wiele lat.:)

Miałem podobnie tylko u mnie na domu tynk akrylowy zzieleniał po 3 latach:jawdrop:. Wykonawca który miał to usuwać uparł się na Greinplast 'ręcząc głową" za tą firmę i dodatkowo koniecznie radził użyć farby silikonowej. 3 lata po czyszczeniu i malowaniu na razie nic się nie dzieje i mam nadzieję, że już z tym będzie spokój.

a co w tym dziwnego? Klienci chca kupować jak najtaniej to firmy ścigaja się kto zrobi tańszy tynk który jesze da się połozyć na scianę. Na biocydy powłokowe nie starcza, na odpowiednią ilośc spoiwa też nie. Poza tym żeden biocyd powłokowy nie będzie chronił w nieskończonośc. Producenci biocydów mówią o maksymalnym czasie 5 lat. Choć żaden nie chce tego dać na pismie - he, he. Tak więc przy neikorzystnych warunkach i słabym tynku 3 lata to całkiem doby wynik :-)

coulignon: bo tak między Bogiem a prawdą słowo "do pięciu lat" nie ma w sobie nazwy tego biocydu. A jak sam zauważyłeś takie najtańsze nie są. A najtańsze to tak jak ze wszystkim - minimum jakie jest i tyle I nic więcej. A niestety gros współczesnych klientów nie pyta się "co" ale "za ile" nie wnikając zbyt "co" za to dostaną...