Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kable RKS Zielonka

Recommended Posts

Czy ktoś z Was zastosował Kable z Firmy RKS Zlelonka . Są do kupienia we wszystkich marketach typu Castorama , Brico , leroy . Ja jakos nie ma przekonania do tej firmy , ale kolega je zamontował i na razie od 3 lat jest OK. Ja stawiam na Telefonike choć moze macie inne zdanie ? Edytowane przez pado

Czy ktoś z Was zastosował Kable z Firmy RKS Zlelonka . Są do kupienia we wszystkich marketach typu Castorama , Brico , leroy . Ja jakos nie ma przekonania do tej firmy , ale kolega je zamontował i na razie od 3 lat jest OK. Ja stawiam na Telefonike choć moze macie inne zdanie ?

Stosuję przewody róznych producentów miedzy innymi AKS Zielonka, nie ma różnicy w ich parametrach.

Dzisiaj kupiłem metr kabla z Zielonki -izolacja schodzi ładnie ale po zgjęciu drutu i zdjęciu izolacji z przewodu miedż nie jest gładka tylko jakby delikatnie złuszczona. W kablu z Telefoniki z takim zjawiskiem się nie spotkałem . Próbowałem ze 3 razy i było tak samo dla każdej z żył kabla 3x2,5 ?

• 2 weeks później...
Nie prawda, że wszystkie kable są takie same - różnią się przekrojem i izolacją. Wszystkie mieszczą się w normie, ale niektóre w dolnych granicach przekroju np Mrowiec czy Zielonka. Jakość izolacji ma znaczenie przy występowaniu prądu zwarciowego. Tylko amator może powiedzieć że różnią siętylko ceną. Po prostu tańsze kable szybciej będą miały gorsze parametry izolacji. Najlepsze w Polsce są kable NKT i Telefoniki. Zresztą są one w większości hurtowni elektrycznych.

• 2 weeks później...