Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie ścian nośnych z działowymi.

Recommended Posts

Witam,

Majstry wymurowały ściany nośne zewnętrzne. Na wewnętrzne ściany nośne zostawili dziury aby je wmurować, ale na ścianki działowe ani dziur ani kotw.

Co w takiej sytuacji? Czym grozi "doklejenie" ściany działowej? Czy można to jeszcze jakoś naprawić?

Dodatkowo aby nie zakładać nowych wątków:

- Nie zrobili mi przejścia na rurę doprowadzającą powietrze do kominka w fundamencie. Twierdzą, że to się robi w posadzce? Prawda?

- Nie zrobili przejścia na rurę spustową od rynny pod wylewką tarasu. Taras będzie jeszcze wylewany jakieś 15cm w górę. Też twierdzą, że w tej warstwie się puści rurę. Prawda?

Dzięki za pomoc!

Witam,

Majstry wymurowały ściany nośne zewnętrzne. Na wewnętrzne ściany nośne zostawili dziury aby je wmurować, ale na ścianki działowe ani dziur ani kotw.

Co w takiej sytuacji? Czym grozi "doklejenie" ściany działowej? Czy można to jeszcze jakoś naprawić?

Łączniki np. LP-30, gorsze rozwiązania niże strzępia ale też się sprawdza.

Dodatkowo aby nie zakładać nowych wątków:

- Nie zrobili mi przejścia na rurę doprowadzającą powietrze do kominka w fundamencie. Twierdzą, że to się robi w posadzce? Prawda?

Można w warstwie posadzki ale kanał zazwyczaj wtedy musi być płaski np. 20x10 cm a jak płaski to droższy

- Nie zrobili przejścia na rurę spustową od rynny pod wylewką tarasu. Taras będzie jeszcze wylewany jakieś 15cm w górę. Też twierdzą, że w tej warstwie się puści rurę. Prawda?

Jakiś rysunek bo nie wiem o co chodzi - rura spustowa powinna mieć przejście w rurę #160 a ta w gruncie na odpowiedniej głębokości, wypadałoby aby nie zamarzało więc spadki i głębokość.

taras.jpg

Tak to wygląda w projekcie. Sytuacja jest taka, że wylany jest taras, na równo z chudziakiem na gruncie w budynku. No i będzie potem podniesiony jeszcze o tyle o ile posadzki, czyli styropian + posadzki. Jakieś 15 cm.

Odnośnie ścian działowych -> Pytałem dzisiaj i powiedzieli, że będą jeszcze rozkuwać już wymurowane cegły w ścianie konstrukcyjnej aby do środka na zakładkę wmurować ścianę działową. Co lepsze? Jakie kucie, czy łącznik LP-30?