boszax 10.07.2012 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 (edytowane) Witam. Dzisiaj zacząłem remont pokoju. Jest to pomieszczenie 3,5x3,9 m w drewnianym domu. Bale na ścianie są obłożone starą miękką płytą -nawet nie wiem co to za materiał ale wszystko krzywe jak nie wiem co. Na suficie są deski łączone na pióro i wpust. Znaczy tradycyjne budownictwo na wsi sprzed kilkudziesięciu lat. Stara drewniana podłoga zerwana - zalana równiutka wylewka na styropianie. Postanowiliśmy calutkie pomieszczenie zrobić w płytach k-g na stelażu. Znaczy na ścianach okładzina ścienna na stelażu http://www.norgips.pl/index.php?hps=sub_okladzina_cd60_a a na suficie sufit podwieszany. Zacząłem już robić ściany - poprzykręcałem profile UD do wylewki i sufitu . Mam coraz więcej wątpliwości to postanowiłem zapytać na forum. Do rzeczy. W którym momencie robić sufit podwieszany? Czy po zrobieniu stelażu na wszystkich czterech ścianach, czy już po przykręceniu na ścianach płyt k-g . Bo albo profil UD sufitu przykręcę bezpośrednio do profili CD ścian albo później poprzez płytę gipsową. Na razie to mnie interesuje chociaż przyznam że mam jeszcze kilka pytań ... Edytowane 10 Lipca 2012 przez boszax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
123budujemy 11.07.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Ja bym chyba najpierw od ścian zaczął. A czy to przypadkiem nie ma większego znaczenia czy opłytujesz najpierw ściany czy sufit. Pamiętaj o zostawieniu jakiejś dylatacji między ścianą a sufitem na akryl.Sufit pewnie będzie pracował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.07.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 okręć sobie ściany płytą, potem wieszaj sufit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 11.07.2012 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Tak też myślałem i tak zrobię. Teraz kwestia jak dla mnie chyba najtrudniejsza - czyli obróbka otworów - drzwi i okien. Jak zrobić tzw. glify - wyszły paski około 10 cm? Rozumiem, że nie mogę po prostu przykręcić je do bali na sztywno -prostopadle do profili stelażu i później zaszpachlować naróżniki razem z płytami na stelażu. Wydaje mi się, że jak tak zrobię to usztywnię w tym miejscu niepotrzebnie całą konstrukcję i później pojawią się pęknięcia ;/ Jak należy to zrobić, żeby glify pracowały tak samo jak główne ściany i nie były przykręcone na sztywno?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 12.07.2012 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Kilka fotek - może kiepsko widoczne ale widać o co chodzi - jak zrobić tutaj glify? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.07.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 wywołany stawiam się... miałem kłopot z netem więc trochę to trwało. Przeanalizuję sytuację i skrobnę coś wieczorkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIY 18.07.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 okręć sobie ściany płytą, potem wieszaj sufit Bardzo dobra myśl bo bal pracuje nie to co beton czy cegła. Konstrukcje powinny być w miarę przesuwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.07.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 ...nie wiem co jest ale nie mogę użyć opcji cytatu. Mieli, mieli i nic... Dostałem bana? Teraz kwestia jak dla mnie chyba najtrudniejsza - czyli obróbka otworów - drzwi i okien. Jak zrobić tzw. glify - wyszły paski około 10 cm? Rozumiem, że nie mogę po prostu przykręcić je do bali na sztywno -prostopadle do profili stelażu i później zaszpachlować naróżniki razem z płytami na stelażu. Wydaje mi się, że jak tak zrobię to usztywnię w tym miejscu niepotrzebnie całą konstrukcję i później pojawią się pęknięcia ;/ Jak należy to zrobić, żeby glify pracowały tak samo jak główne ściany i nie były przykręcone na sztywno?? też miałem taki problem - lukarna z drewna i brak możliwości oprofilowania z boku glifu. Płytę przykręciłem tyko do narożnikowego profila i by się nie uginała dałem podkładki na słup. ale nie takie zwykłe podkładki tyko "regulowane". Na belkę dałem klej do płyt G-K a na płytę folię by klej się nie związał z płytą. Płytę przykręciłem i gumowym młotkiem "dobiłem" na kleju. Klej stwardniał i robił za podkładkę - nie pozwolił na ugięcie płyty glifu. ale jednocześnie było to połączenie całkowicie ruchome - nie związanie konstrukcyjnie z drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 22.07.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Bardzo dobra myśl bo bal pracuje nie to co beton czy cegła. Konstrukcje powinny być w miarę przesuwne. Diy co ma byc w miare przesuwne a co sztywne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 22.07.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Jak doradzacie to wytłumaczcie cos bo ten nieszczęsny Rom zaczoł scianki separować bo sie sam pogubił ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 22.07.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Pajace co narobiliscie tyle bagna budowlanego że jak sie ludzie w banku w kolejce opra o wasza scianke to u fryzjera po drugiej stronie ścianki lustra fruwaja na scianie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 22.07.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Wodzu jak jest z twoim kontrolowanym przesuwem jak lustra spadaja i ludzie z fotela ze strachu wstają? przecież udowodniłes mi ze scanki z 0,5 sa wytrzymałe stawałes na nich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 22.07.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 ...no i co ma piernik do wiatraka? Napisałem tylko jak obrobiłem glif gdy nie mogłem dać profila pod płytę - lukarna drewniana i okno za szerokie i miejsca tylko na płytę + 0.5÷1cm luzu . Więc jak się ma to co napisałeś do mojego postu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 22.07.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Tak też myślałem i tak zrobię. Teraz kwestia jak dla mnie chyba najtrudniejsza - Jak należy to zrobić, żeby glify pracowały tak samo jak główne ściany i nie były przykręcone na sztywno?? Zobacz jak ludzie zaczynają rozumować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 30.07.2012 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 A ja sobie wymyśliłem, ze przykręcę płytę do narożnikowego profila z boku, wywiercę ze trzy dziurki i psiuknę pianką montażową - póki nie zaschnie docisnę, by był dobry kąt i powinno być ok. Po przykręceniu płyt na ściany mam połączenia od razu szpachlować czy dopiero po sufice podwieszanym wszystko razem robić? Może wydać się to wam śmieszne ale boję się że te 15-20 cm niezaszpachlowanego wcześniej połączenia na ścianie (część ponad sufitem podwieszanym) może spowodować pęknięcie połączenia poniże poziomuj sufiu podwieszanego - czyli części już widocznej. Po dwóch tygodniach przewrwy znowu zabrałem się za ten pokój - panowie nie zazdroszczę wam tej roboty - dłubaniny, mierzenia - heh jednym słowem kupa czasochłonnej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 09.10.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 A ja sobie wymyśliłem, ze przykręcę płytę do narożnikowego profila z boku, wywiercę ze trzy dziurki i psiuknę pianką montażową - póki nie zaschnie docisnę, by był dobry kąt i powinno być ok. . Na pianke bedzie oki, tylko pilnuj aby się płyta nie zwichrowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts