Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyciągnięcie studzienki kanalizacyjnej

Giraphant

Recommended Posts

Cześć,

Na mojej działce znajduje się przydomowa oczyszczalnia ścieków. W skład tej oczyszczalni wchodzą 3 studzienki kanalizacyjne wykonane z rury dwustronnie karbowanej o zewnętrznej średnicy 480 mm. No i teraz zaczynają się schody bo chciałem podnieść teren a studzienki mają włazy na równi z gruntem. Nie mogę znaleźć łączki do takiej rury żeby móc ją nieco wyciągnąć nad ziemię. Szukałem w Internecie i pytałem w sklepach budowlanych ale niestety bez skutku. Może któryś z użytkowników forum spotkał się z takimi łączkami? Zależy mi na tym aby średnica rury nie zmniejszyła się.

karby.jpg

Pozdrawiam

Zajrzyj do środka te rury po otwarciu włazu. Powinien on być na takiej gładkiej rurze wpuszczanej do środka tej karbowanej i powinna mieć długość ok 70 cm tzw teleskop, on daje możliwość regulacji w zależności od powierzchni terenu. Ja mam tak zrobione u siebie studnie kanalizacyjne.

Widziałem takie rozwiązania, niestety u mnie takiego teleskopu nie ma, jest po prostu rura bez żadnych łączeń.

Cześć,

Na mojej działce znajduje się przydomowa oczyszczalnia ścieków. W skład tej oczyszczalni wchodzą 3 studzienki kanalizacyjne wykonane z rury dwustronnie karbowanej o zewnętrznej średnicy 480 mm. No i teraz zaczynają się schody bo chciałem podnieść teren a studzienki mają włazy na równi z gruntem. Nie mogę znaleźć łączki do takiej rury żeby móc ją nieco wyciągnąć nad ziemię. Szukałem w Internecie i pytałem w sklepach budowlanych ale niestety bez skutku. Może któryś z użytkowników forum spotkał się z takimi łączkami? Zależy mi na tym aby średnica rury nie zmniejszyła się.

[ATTACH=CONFIG]124657[/ATTACH]

Pozdrawiam

Nominalna średnica takiej rury jest mierzona wewnątrz. Prawdopodobnie masz DN 425. I Kaczmarek i Wavin produkują włazy teleskopowe do takich rur, a u Wavina znalazłem też połączenie. Szukaj pod "dwuzłączka do rur karbowanych 425 mm".

Jeśli twój hurtownik nie ma tego na stanie, to niech ci zamówi.