Agnieszka Matuszek 01.04.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Witajcie!Od razu przepraszam za emocjonalny ton posta, ale od pary dni mnie krew zalewa.Kupilismy mieszkanie w spoldzielni "wichrowe wzgorza", w Krakowie. Spoldzielnie ta jest firmowana przez Awim. Wreszcie z trzymiesiecznym poslizgiem mieszkania sa przygotowane do odbioru. W mieszkaniu jest mnostwo usterek, niedomykajace sie drzwi, krzywe sciany itp. itd. ...Ale najbardziej wkurzylo nas jak zobaczylismy rynne. Mamy mieszkanie na ostatnim pietrze (poddasze) z balkonem. No i oni rynne zakonczyli ladnym wylotem na naszym balkonie! Tak wiec w/g wykonawcow i spoldzielni woda z dachu ma splywac po naszym balkonie. Rynna jest poprowadzona przy scianie , konczy sie przy scianie naszej na balkonie. W/g projektu wstepnegop jaki dostalismy rynna ta miala przechodzic przez wszystkie balkony, az do ziemi.W odpowiedzi na nasze pretensje uslyszelismy, ze:- jest za mala zlewnia, zeby rynne doprowadzac do ziemi- takich zmian w projekcie nikt nie musi z nami uzgadniac- bedzie spadek w balkonie, tak ze ta woda bedzie splywac i nie mamy sie obawiac grzyba, ani ze woda bedzie stala- takie rozwiazanie jest lepsze (hehe ciekawe dla kogo)- nasze pretensje sa bezzasadne bo tak moze byc i juz Nam z kolei sie wydaje, ze:- woda brudna bedzie sia nam lala i stala na balkonie, bedzie grzyb- w zimie bedzie zagrozenie dla zdrowia i zycia - lod- zmiany nie powinny zostac dokonane bez naszej wiedzy (ciekawe kto kumu i ile zaplacil...) Czy istnieje jakas podstawa prawna, zeby zaskarzyc takie umieszczenie rynny? Czy w ogole nasze obawy sa sluszne? Do kogo ewentualnie udac sie po ocene/ekspertyze? Pomozcie, bo nie wiemy co z tym fantem zrobic... Pozdrawiam serdecznieAgnieszka Matuszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viola 01.04.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 czy ja CIe dobrze zrozumialam? Ta woda z rynny bedzie teraz splywala dokladnie na Twoj balkon? i na nim konczyla swoj bieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka Matuszek 01.04.2004 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 W/g wykonawcow ta woda nie bedzie konczyla biegu na naszym balkonie, tylko bedzie splywac po nim ( pzrez cala szerokosc, bo rynna jest przy scianie) po podlodze, az do krawedzi no i stamtad sobie nie wiem lac, skapywac ... PozdrawiamAgnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viola 01.04.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Ja zrobilabym tak, ze PISEMNIE (KONIECZNIE) wezwalabym developera ) do usuniecie tej wady w terminie do.... , jako ze wykonanie jest niezgodne z przedlozonym Tobie projektem, a Ty zadnych zmian nie akceptowalas. (niech Ci pokaza dowod na to ze jest aktualnie zgodne z uaktualnionym projektem). Mozesz zagrozic, ze w przeciwnym razie dasz zlecenie obcej firmie a powstalymi kosztami obciazysz Twoja. (o ile jest juz po odbiorze). Jezeli jeszcze nie, wpisz do protokolu odbioru ta rynne jako usterke. I poczekaj co Ci odpowiedza. BEz emocji!.!!Moim zdaniem probuja Ci to tak "wcisnac". Na takiej zasadzie to mogiby np, poprzestawiac scianki dzialowe, czy zrobic Ci 4 lazienki w domu i 1 pokoj czy ja wiem co jeszcze?. Wszystko pozmieniac tak jak im pasuje. Ty kupujesz, Ty placisz i to ma byc zdogne z projektem, ktory Ci przedlozyli przy zawieraniu umowy. Reszta Cie nie insteresuje. To jest ich problem ja to zrobia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka Matuszek 01.04.2004 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Zglosilismy pisemnie te rynne jako usterke, ale nie zostala uznana jako usterka. Tak jak pisalam, w/g nich nie jest to usterka tylko poprawne rozwiazabnie technologiczne przy"malej zlewni" Pozdrawaim serdecznieAgnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 07.04.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Odprowadzenie wód opadowych na inny element budynku jest niezgodne z zasadami sztuki budowlanej, zawiadomcie o tym przed odbiorem Nadzór budowlany, powinni to uznać, rozmiar zlewni nie ma tu nic do rzeczy... I faktycznie nie jest to usterka , ale wada istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts