Marrrek 11.07.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Witam. Buduję salę weselną ok 200m2, w projekcie mam dwie centrale- jedna nawiewna z nagrzewnicą wodną o wyd. 2400 m3/h i druga nawiewno-wywiewna z rekuperatorem i też z nagrzewnicą i wyd. 2400m3/h. Ostatnio dostałem propozycję, aby zamienić to na pompę ciepła, wentylatory nawiewne i wywiewne, dwa rekuperatory. mam teraz dylemat czy to się opłaca. Cenowo wychodzi podobnie ale przy PC sprzedawca zapewnia mnie, że zimą będzie to grzać a latem chłodzić. Może ktoś z forum ma takie rozwiązanie, może ktoś to projektuje, wykonuje. Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.07.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Nie bardzo rozumiem, jak to miałoby działać, gdy są dwie centrale i dwa układy równolegle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.07.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 ja też nie kumam dlaczego dwie, przecież spokojnie możesz założyć jedną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marrrek 17.07.2012 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 wytłumaczę dokładniej: centrala nr1 nawiewna z nagrzewnicą wodną o wyd. 2400m3/h - umiejscowiona na parterze, wentyluje kuchnie. Centrala nr2 nawiewno-wywiewna z rekuperatorem, nagrzewnicą wodną o wyd. 2400m3/ h , umiejscowiona na poddaszu- wentyluje salę. Kupiłem gotowy projekt i już tak było. Nigdy się nie zastanawiałem nad tym aby zastosować jedną centralę. Jaką musiała by mieć wydajność? no i problem z umieszczeniem ewentualnej większej centrali(poddasze). Jestem na takim etapie, że mógłbym wprowadzić jeszcze jakieś zmiany. Czekam na sugestie i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 19.07.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 a no to rozumiem, osobny wyciąg z kuchni to wymóg sanepidowski, mógłbyś się pokusić o wstawienie reku do niego i robić odzysk który puścisz na salę, powietrze z sali pchane takimi wentylami samo do kuchni trafi z powrotem gdzie go wywalisz wyrzutem, to droższe ale masz rekuperację inna sprawa ze n ie słyszałem jeszcze o pc do sali weselnej:) ale działać będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts