Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podczas remontu mieszkania zrezygnowałem całkowicie z używania gazu, wypowiedziałem umowę dostawcy i zlikwidowałem rury biegnące od licznika. Wewnątrz przebiega jednak nadal grubsza rura, która powinna znajdować się na korytarzu oraz finezyjnie pozawijane rurki tranzytowe doprowadzające gaz sąsiadowi w sposób tak niebywały, że płomień zapewne mieni się kolorami od purpury po pistacjowy :)

Zwróciłem się do spółdzielni z prośbą o usunięcie tych rur, jako że nie widzę uzasadnienia w posiadaniu takiej instalacji, jeśli z gazem nie mam nic wspólnego. Pomijając kwestie estetyki obawiam się, że za pewien czas ktoś wpadnie na pomysł wymiany całej instalacji i niepotrzebnie rozgrzebią mi ściany, co już przerabiałem w innym lokalu. Spółdzielnia przysłała jednak odpowiedź odmowną uzasadniając, iż konieczne by było wykonanie projektu przez osobę posiadającą uprawnienia i uzgodnienie zmian z dostawcą gazu. Nie wydaje mi się to awykonalne więc ponownie zwróciłem się z prośbą o usunięcie instalacji, pozostającą jednak bez odpowiedzi.

1. Czy znacie jakiś sposób by zmusić szanowną spółdzielnię do usunięcia tej zacnej dekoracji z mieszkania?

2. Czy mają w tym przypadku prawo obciążyć mnie kosztami takiej operacji?

3. Czy jeśli wszystkie sposoby zawiodą mogę zażądać od spółdzielni opłaty za dzierżawę miejsca zajmowanego przez ich rury? :)

3a. Jeśli tak, to jakie są stawki rynkowe za mkw? ;)

https://forum.murator.pl/topic/170091-jak-pozby%C4%87-si%C4%99-rury-gazowej-z-mieszkania/

Instalacje gazowe są w ramach modernizacji umieszczane na klatkach i korytarzach, w takich makabrycznie estetycznych, żółtych, spawanych rurach. Nie jestem pewien, czy to wymóg prawny, czy zdrowy rozsądek, ale raczej to pierwsze, gdyż widziałem w spółdzielniach nie szczycących się zdrowym rozsądkiem. Więc pewnie w ciągu kilku lat tak zrobią. Natomiast nie sądzę, abyś jakoś specjalnie przyspieszył wykonanie by-passu wokoło Twojego mieszkania, zwłaszcza na koszt spółdzielni. Przez analogię - sąsiad niżej zrezygnował z kaloryferów (bo klimat się ociepla), i zażyczył sobie usunięcia pionów z mieszkania. Chcesz to współfinansować? I jeszcze ciągnąć nowe rury z korytarza do Twoich kaloryferów przez świeżo wyremontowane mieszkanie?
https://forum.murator.pl/topic/170091-jak-pozby%C4%87-si%C4%99-rury-gazowej-z-mieszkania/#findComment-5415205

Wspólnota nie ma obowiązku finansować zmian wynikających z chęci jednej osoby.A nawet chyba nawet nie ma takiego prawa.

Radzę zapoznać się z regulaminem spółdzielni/wspólnoty i wynikających z tego praw i obowiązków spółdzielni i właścicieli mieszkań.

Kupując mieszkanie trzeba sobie zdawać sprawę,że dowolnie dysponować można jedynie powietrzem w tymże mieszkaniu.

Każda ingerencja w ściany,instalacje czy okna musi być uzgodniona ze wspólnotą,a jeżeli ma się odbyć na koszt wspólnoty,to tylko za jej zgodą.

https://forum.murator.pl/topic/170091-jak-pozby%C4%87-si%C4%99-rury-gazowej-z-mieszkania/#findComment-5415266

W tym akurat przypadku ingerencja w mieszkanie sąsiada nie będzie konieczna, ruru z korytarza wchodzą do mojego mieszkania po czym z niego wychodzą i prowadzą dalej - majstersztyk :)

Czy wiesz może coś więcej na temat owego wymogu prawnego? Czy mogę zrobić uprzejmy donos do nadzoru budowalanego, który wyegzekwuje taką zmianę od spółdzielni?

https://forum.murator.pl/topic/170091-jak-pozby%C4%87-si%C4%99-rury-gazowej-z-mieszkania/#findComment-5415719