Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mogę przewiercić jętkę?

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*
Na poddaszu mam odsłonięte jetki. W celu poprowadzenia przewodów musiałbym je przewiercić. Pytanie czy tak mogę zrobić.

Owszem, a najlepiej w t.zw. "osi obojętnej", czyli dokładnie w połowie wysokości :)

Gość Konto usunięte_12*
jak mi spadnie dach na głowę to Was znajdę:-) jętka ma być przewiercona w kierunku góra -dół lub odwrotnie jak kto woli, nie w poprzek

No to ci pewnie spadnie (i to na WŁASNE życzenie) :D

no dzięki za odpowiedź ale jak mi spadnie dach na głowę to Was znajdę:-)

jętka ma być przewiercona w kierunku góra -dół lub odwrotnie jak kto woli, nie w poprzek

pozdrawiam i dzięki

Góra - dół ale wzdłuż ?

To trzeba uważać...

Teściowa prosiła żeby jej przeciąć takie tyczki do fasoli - "przetnij na pół" ...

No to przeciąłem - na pół - z jednej długiej były dwie krótsze...

Coś ty zrobił ? narzeka teściowa - przecież miałeś je przeciąć na pół " wzdłuż"... takie krótkie to do pomidorów a nie do fasoli...

I bądź tu mądry i pisz wiersze...

nie nie wzdłuż :-) jakby to powiedzieć. Jak stoisz pod jętką to na niej z góry leży kabel. Przewiercić ją trzeba z góry na dół żeby ten kable przeprowadzić przez jętkę i przykręcić do niej od dołu reflektor. Inaczej ten kabel będzie widoczny albo z jednej strony albo z drugiej

Gość Konto usunięte_12*
nie nie wzdłuż :-) jakby to powiedzieć.

michalsiak! Co ty kombinujesz :confused:

Przecież kable możesz puścić MIĘDZY jętkami lub POD jętkami (a NAD sufitem podwieszanym). Zapewne taki sufit będziesz miał?

U mnie kable leżą NA suficie podwieszanym z płyt g/k i w związku z tym mogą iść we wszystkich kierunkach, bo pomiędzy jętkami a tym sufitem jest jeszcze spora odległość wynikająca z długości zawieszek :)

michalsiak! Co ty kombinujesz :confused:

Przecież kable możesz puścić MIĘDZY jętkami lub POD jętkami (a NAD sufitem podwieszanym). Zapewne taki sufit będziesz miał?

Nie, przecież napisał:

Na poddaszu mam odsłonięte jetki

Normalnie, nie chce, żeby był kabel widoczny.

Edytowane przez q-bis
zmniejszenie cytatu

Gość Konto usunięte_12*
No to wklejam fotkę. Szerokość jętki to 7,5 cm wysokość 15 cm - chcę wykonać otwór na kabel fi 8.

Trzeba było od razu pisać, że masz krokwio-belki, a nie jętki :D