michalsiak 11.07.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Cześć. Na poddaszu mam odsłonięte jetki. Zaplanowałem ze na niektórych zamontuje oświetlenie. W celu poprowadzenia przewodów musiałbym je przewiercić. Pytanie czy tak mogę zrobić. Czy to nie osłabi konstrukcji? Otwór fi 8 a jetka chyba 8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.07.2012 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Cześć. Na poddaszu mam odsłonięte jetki. Zaplanowałem ze na niektórych zamontuje oświetlenie. W celu poprowadzenia przewodów musiałbym je przewiercić. Pytanie czy tak mogę zrobić. Czy to nie osłabi konstrukcji? Otwór fi 8 a jetka chyba 8 cm. . Możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 12.07.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Nie ma problemu, będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 12.07.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Na poddaszu mam odsłonięte jetki. W celu poprowadzenia przewodów musiałbym je przewiercić. Pytanie czy tak mogę zrobić. Owszem, a najlepiej w t.zw. "osi obojętnej", czyli dokładnie w połowie wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 12.07.2012 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 no dzięki za odpowiedź ale jak mi spadnie dach na głowę to Was znajdę jętka ma być przewiercona w kierunku góra -dół lub odwrotnie jak kto woli, nie w poprzek pozdrawiam i dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.07.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 jak mi spadnie dach na głowę to Was znajdę jętka ma być przewiercona w kierunku góra -dół lub odwrotnie jak kto woli, nie w poprzek No to ci pewnie spadnie (i to na WŁASNE życzenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 13.07.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 no dzięki za odpowiedź ale jak mi spadnie dach na głowę to Was znajdę jętka ma być przewiercona w kierunku góra -dół lub odwrotnie jak kto woli, nie w poprzek pozdrawiam i dzięki Góra - dół ale wzdłuż ? To trzeba uważać... Teściowa prosiła żeby jej przeciąć takie tyczki do fasoli - "przetnij na pół" ... No to przeciąłem - na pół - z jednej długiej były dwie krótsze... Coś ty zrobił ? narzeka teściowa - przecież miałeś je przeciąć na pół " wzdłuż"... takie krótkie to do pomidorów a nie do fasoli... I bądź tu mądry i pisz wiersze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 13.07.2012 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 nie nie wzdłuż jakby to powiedzieć. Jak stoisz pod jętką to na niej z góry leży kabel. Przewiercić ją trzeba z góry na dół żeby ten kable przeprowadzić przez jętkę i przykręcić do niej od dołu reflektor. Inaczej ten kabel będzie widoczny albo z jednej strony albo z drugiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.07.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 nie nie wzdłuż jakby to powiedzieć. michalsiak! Co ty kombinujesz Przecież kable możesz puścić MIĘDZY jętkami lub POD jętkami (a NAD sufitem podwieszanym). Zapewne taki sufit będziesz miał? U mnie kable leżą NA suficie podwieszanym z płyt g/k i w związku z tym mogą iść we wszystkich kierunkach, bo pomiędzy jętkami a tym sufitem jest jeszcze spora odległość wynikająca z długości zawieszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 13.07.2012 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Dobra widzę ze muszę zrobić fotkę bo siebie rozumiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 13.07.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 (edytowane) michalsiak! Co ty kombinujesz Przecież kable możesz puścić MIĘDZY jętkami lub POD jętkami (a NAD sufitem podwieszanym). Zapewne taki sufit będziesz miał? Nie, przecież napisał: Na poddaszu mam odsłonięte jetki Normalnie, nie chce, żeby był kabel widoczny. Edytowane 13 Lipca 2012 przez q-bis zmniejszenie cytatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 13.07.2012 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 No to wklejam fotkę. Szerokość jętki to 7,5 cm wysokość 15 cm - chcę wykonać otwór na kabel fi 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.07.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 A co za problem? Wiercisz i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 13.07.2012 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 a nie bo tak myślałem że osłabi to konstrukcję, ale jak mówicie że ok to ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.07.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Nikt nie projektuje więźby bez sporego zapasu bezpieczeństwa. To nie konstrukcje lotnicze. Zwykle wymiary dobiera się do typówki, a szerokość związana jest z łatwością wbijania gwoździ dla tzw. fachowców (np. USA grubość elementu 2cale, u nas 7-8cm - bo panie rozpadnie się) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.07.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Sęki widoczne na zdjęciu, bardziej osłabiają jętkę, niż ta dziurka którą zrobisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.07.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 No to wklejam fotkę. Szerokość jętki to 7,5 cm wysokość 15 cm - chcę wykonać otwór na kabel fi 8. Trzeba było od razu pisać, że masz krokwio-belki, a nie jętki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 13.07.2012 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 A się nie znam to pierwszy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.07.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Dla pewności możesz tę dziure w jętce wpisac do dziennika budowy jako zmianę nieistotną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.07.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Dla pewności możesz tę dziure w jętce wpisac do dziennika budowy jako zmianę nieistotną. oczywiście z załącznikiem: PROJEKT DZIURY W JĘTCE... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts