brunet wieczorową 12.07.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Witam, proszę o ocenę tego projektu. Parter:http://img836.imageshack.us/img836/2585/tymekparterwentylacja10.jpg Poddasze:http://img801.imageshack.us/img801/3420/tymekpoddaszewentylacja.jpg Nawiewy chcę dać w salonie dwa i w sypialniach po jednym (w sumie 6 sztuk).Wywiewy będą w kuchni, w łazienkach i w holu na parterze i na poddaszu (w sumie 5 sztuk).Rekuperator umieszczę w pomieszczeniu gospodarczym. Wyrzutni w ścianie nie będę robił, tylko podłączę się pod istniejący kanał wentylacji grawitacyjnej. Czerpnia będzie normalnie w ścianie gdzieś w pobliżu rekuperatora. Od rekuperatora wyjdą rury 160mm i pójdę nimi na poddasze (przebicie przez strop) a do anemostatów pociągnę rury 125mm. Rekuperator 300m3/h powinien wystarczyć. Kubatura netto wynosi ok. 550m3, w domu będzie mieszkało 5 osób. Rury chcę dać sztywne spiro, ocieplone 2cm warstwą wełny. Takie rozmieszczenie rur jak na rysunkach powoduje, że zostaną one prawie całkowicie niewidoczne (skryją się w większości za przedścianką kolankową, w skosach dachu i nad sufitem poddasza. Dojście do anemostatów wywiewnych w łazience i holu parteru zrealizuję poprzez puszczenie kanału płaskiego, który skryje się w wylewce poddasza. Pozostałe anemostaty parteru będą zrealizowane poprzez przekucie przez strop i połączenie z rurą idącą po podłodze poddasza. Nawiew:1. Parter sypialnia - 40m3/h2. Parter salon - 50m3/h3. Parter salon - 50m3/h4. Poddasze sypialnia 11,0m2 - 40m3/h5. Poddasze sypialnia 13,9m2 - 50m3/h6. Poddasze sypialnia 15,3m2 - 60m3/hRazem 290m3/h Wywiew:1. Parter kuchnia - 70m3/h2. Parter łazienka - 40m3/h3. Parter hol - 70m3/h4. Poddasze łazienka - 60m3/h5. Poddasze hol - 50m3/hRazem 290m3/h Na końcówkach anemostatów prędkości mam między 0,9 a 1,6m/s. W żadnym miejscu nie przekraczam 5m/s, zaś prędkość maksymalna wynosi 4m/s (dla przepływu 290m3/h w rurze fi160). Na większości odcinków prędkość jest niższa niż 2m/s. Oczywiście to wszystko w przypadku maksymalnego biegu, bo na pierwszym biegu (zakładam ok. 100m3/h) prędkości będą 3-krotnie niższe. Czy mam zbyt grube rury? Co jeszcze policzyć? Spadki ciśnień? Co sądzicie o takim projekcie? Co poprawić? Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.07.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 skąd wziąłeś dane no że w kuchni będzie wyciągać 70m/s? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 13.07.2012 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 skąd wziąłeś dane no że w kuchni będzie wyciągać 70m/s? Nie 70m/s tylko 70m3/h. Jest to wartość projektowana. Tyle chciałbym osiągnąć regulując przepływ przepustnicami i anemeostatami. W praktyce jednak nie wiem czy da się tak wyregulować instalację aby osiagnąć takie wartości. Spodziewam się, że nie. Alternatywą jest wykonanie instalacji na skrzynkach rozdzielczych zamiast magistrali i trójników. Wtedy przepływy będą jednakowe. Sam nie wiem która wersja lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 13.07.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 no mój błąd, jak mierzę przepływ to w m/s , instalacja na skrzynkach jest łatwiejsza w regulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 15.07.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Jak nazywa się ten projekt budynku? Pozdro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 15.07.2012 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Jak nazywa się ten projekt budynku? Pozdro... Tymek z Horyzontu. http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/tymek/lustro/312#top Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 15.07.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Dzięki, fajny układ pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 16.07.2012 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Dzięki, fajny układ pomieszczeń. Tak, ma kilka mocnych stron A co sądzisz o projekcie wentylacji? Zależy mi aby była niesłyszalna, to priorytet. Zrobić na magistrali i trójnikach czy też lepiej na skrzynkach rozdzielczych? Rury sztywne czy elastyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 16.07.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Tak, ma kilka mocnych stron A co sądzisz o projekcie wentylacji? Zależy mi aby była niesłyszalna, to priorytet. Zrobić na magistrali i trójnikach czy też lepiej na skrzynkach rozdzielczych? Rury sztywne czy elastyczne? Witam, to pytanie raczej nie do mnie, od wielkiego dzwonu zajmuję się wentylacją mechaniczną. A tak na marginesie, często bywam w nowych budynkach również z rekuperacją i obserwuję co nieco, po tym jak któregoś razu oglądałem reku z instalacjami w budynku pobudowanym przez SCHWABENHAUS to nasze instalacje powijane niejednokrotnie niechlujnie taśmą po prostu przestały mi się podobać, pewnie wynika to również z ceny, która raczej nie jest mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 19.07.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 (edytowane) Po roku użytkowania mojego domu z wentylacja mechaniczną mogę powiedzieć że brakuje mi odsysania powietrza z szafki z butami (zamiast z sufitu przedpokoju - jak jest teraz). Mam odsysanie powietrza z szafki z koszami na śmieci - choć założyłem trochę mały przewód (średnica 2,5 cm - bez anemostatu) i to był dobry pomysł. Szafka z koszami na śmieci to źródło największych smrodków w domu. Wielu powie że "tak się nie robi" ale wynika to raczej z lenistwa, czy niemożności w 100% określenia gdzie będzie szafka na buty, niż z tego że ta idea nie jest słuszna. Edytowane 19 Lipca 2012 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 19.07.2012 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Czy faktycznie dawanie wywiewu w wiatrołapie jest słuszne? Przecież będzie wyciągać zimne powietrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 19.07.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Czy faktycznie dawanie wywiewu w wiatrołapie jest słuszne? Przecież będzie wyciągać zimne powietrze... Rozumiem że wentylacja będzie z rekuperatorem? więc jakie to ma znaczenie czy zasysa ciepłe czy zimne powietrze? Jeśli lubisz smrodek z butów to rzeczywiście nie dawaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 20.07.2012 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Rozumiem że wentylacja będzie z rekuperatorem? więc jakie to ma znaczenie czy zasysa ciepłe czy zimne powietrze? Jeśli lubisz smrodek z butów to rzeczywiście nie dawaj. Tak, będzie z rekuperatorem. ale rachunki za gaz wolałbym mieć niższe aniżeli wyższe... Gdybym miał większy wiatrołap, to dałbym w nim zarówno wywiew jak i nawiew. Wtedy miałoby to sens, ale sam wywiew mi się nie uśmiecha ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 20.07.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 A jaka to różnica??Przecież powietrze wyciągane z domu przechodzi przez rekuperator!Nie rozumiem twojego rozumowania.Każde pomieszczenie powinno mieć wentylację - szczególnie pomieszczenia generujące smrodki. U mnie w przedpokoju jest wyciąg a nie nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.07.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 u mnie jakoś nie wali z wiatrołapu, co wy tam trzymacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.07.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 u mnie jakoś nie wali z wiatrołapu, co wy tam trzymacie? he he... ja nawet nie mam wiatrołapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 22.07.2012 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 A jaka to różnica?? Przecież powietrze wyciągane z domu przechodzi przez rekuperator! Nie rozumiem twojego rozumowania. (...) Zimne powietrze z wiatrołapu oczywiście przejdzie przez rekuperator. Jednak zaciąganie powietrza z zewnątrz wychłodzi wiatrołap a tym samym pogorszy ogólny bilans energetyczny budynku, nie ma cudów i fizyki nie oszukasz. No chyba, że drzwi zewnętrze byłyby całkowicie szczelne, zaś byłby odpowiednio duże szczeliny w drzwiach między wiatrołapem a holem. Z tego powodu zdecydowanie nie jestem za wyciągiem w wiatrołapie. Moim zdaniem to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.07.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Zimne powietrze z wiatrołapu oczywiście przejdzie przez rekuperator. Jednak zaciąganie powietrza z zewnątrz wychłodzi wiatrołap a tym samym pogorszy ogólny bilans energetyczny budynku, nie ma cudów i fizyki nie oszukasz. No chyba, że drzwi zewnętrze byłyby całkowicie szczelne, zaś byłby odpowiednio duże szczeliny w drzwiach między wiatrołapem a holem. Z tego powodu zdecydowanie nie jestem za wyciągiem w wiatrołapie. Moim zdaniem to błąd. robisz z igły widły ... wyciąg w wiatrołapie usuwa powietrze które napływa z pomieszczeń które mają nawiew... jak z góry zakładasz że będziesz miał tak dziurawe drzwi że będzie się wychładzało to po co w ogóle jest potrzebna WM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 22.07.2012 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 robisz z igły widły ... wyciąg w wiatrołapie usuwa powietrze które napływa z pomieszczeń które mają nawiew... jak z góry zakładasz że będziesz miał tak dziurawe drzwi że będzie się wychładzało to po co w ogóle jest potrzebna WM ? Nie zakładam tego. Chcę podjąć świadomą decyzję w kwestii anemostatu w wiatrołapie, dlatego też pytam o to na forum. Wyraziłem swoje wątpliwości i liczę na merytoryczne wnioski do tychże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 24.07.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Drzwi zewnętrzne dzisiaj robi się z uszczelkami - wiater hulać nie będzie. Minusem jest aluminiowy próg który jest świetnym mostkiem termicznym, ale on nie jest tak wielki. Ale poza tym dobre drzwi będą miały podobne własności izolacyjne jak okna - a okna masz wszędzie. Nie rozumiem czemu obawiasz się ogrzewania wiatrołapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts