mruk2 03.07.2019 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Witam,o moim dachu dużo by pisać, poprawiam go etapamido R90 - na szybko wydaje mi się że 15-20 000 sam materiałdo grzes124 - teoretycznie paroizolacja powinna być w pomieszczeniach mokrych, ja stwierdziłem że dam ja później od dołu (np. nad g-k) cieszę się też że nie dałem deskowania (poza fragmentami płaskimi z którymi jest największy problem) ale to dlatego że mam przecieki. Ale jak deski mają być wykończeniem to musisz je zrobić tylko musisz być też pewien że masz szczelne pokrycie bo spod PIR-u nic nie odparuje (u mnie przynajmniej przelatuje w dół)Sam PIR w aluminium puszcza wodę - nie da się tego uszczelnić, membranę teraz sklejam i daję taśmę pod kontrłaty - prawdopodobnie ciekło jednak otworami pod wkręty, oraz za długie gwoździeco do ilości warstw to chyba nie ma znaczenia (oprócz tego ze jedna płyta szybciej idzie i mniej kombinacji z mijankami) ważna jest dokładność wykonania, natomiast żeby płyty się stykały idealnie musi być bardzo równa więźba, ja piankuję wszystkie styki bo są szpary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 06.12.2019 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 Witam zainteresowanych.Mam pytanie odnośnie uszczelnienia połączenia ocieplenia ścian z nakrokwiowym.Jak to zrobić dobrze ? Dokładnie rzecz idzie o szpary miedzy styro a elementami więźby. Praktycznie przy każdej krokwi dmucha a przy murłacie (przy jej końcach) dosłownie wieje.Czy uszczelnienie zwykła pianka będzie ok? Poważnie zastanawiam się nad jej trwałością w takich miejscach. Bedzie przecież wystawiona na bezpośrednie działanie wiatru, mrozu i wilgoci - mam odsłonięte krokwie i nadbitkę.Ponad to, jak po bokach krokwi jest dobry dostęp od wewnątrz, tak od spodu nie ma jak sie dostać - dom jest wysoki wiec załatwienie sprawy od zewnątrz czy zabezpieczenie pianki przed warunkami atmosferycznymi wymaga rozłożenia rusztowania.Bede wdzięczna za wszelkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 06.12.2019 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 Ja mam tak samo w sensie nakrokwiowa i odkryta więźba. Ale jestem jeszcze przed tynkami i elewacją. Będę śledzić wątek żeby uniknąć podobnych problemów (też dom wysoki i do tego antresola). Mam nadzieję, że sie uda. Zajrzyj może do Anonima, on jest już na etapie wykańczania i nic nie wspominał, żeby mu coś wiało. On ociepla murłatę wełną od środka a potem obudowuje drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.12.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 Zachowanie ciągłości każdej izolacji to podstawa. Wszystkie szczeliny i połączenia muszą być uszczelnione najlepiej klejem poliuretanowym. Nadmiar piany należy obciąć. Od zewnętrznej strony zaciągnąć klejem na siatce. Miejsca trudno dostępne wypełnia się klejem w trakcie montażu. W przypadku gdy płyta PIR jest obłożona folią aluminiową to nas tyku płyty PIR z ociepleniem ściany zewnętrznej ta folia powinna być usunięta. Od wewnątrz wszystkie szczeliny powinny być zapianowane i oklejone paskami folii aluminiowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts