cyprinus 12.07.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Buduję dom parterowy z poddaszem nieużytkowym, więc wysokości około 5.5 m. Dachówka betonowa. Buduję na działce siedliskowej o powierzchni 1 ha - tzn w szczerym polu. Okoliczne domy są w odległości 200m i więcej. We wsi jest maszt GSM. Miejsce - Bory Dolnośląskie. Pewnie bym sobie nawet nie zadawał pytania, czy wyposażyć dom w instalację odgromową, gdyby nie pewne zdarzenie. Mój poprzedni dom (parter z wysokim poddaszem użytkowym), sprzedany zimą, oddalony o 10 km od budowanego - doznał poważnych uszkodzeń wskutek uderzenia pioruna. Nie był zabezpieczony, stoi pod ścianą wysokiego lasu. Piorun odłupał połowę komina wentylacyjnego z cegły, zdemolował część dachu, uszkodził instalację C.O., rozdzielnię elektryczną i jeszcze parę rzeczy. Domofon w bramie 70m od domu po prostu eksplodował. 20.000 zł na naprawę lekko licząc.Nie wiem, na ile ryzykuję nie robiąc instalacji w nowym domu. Wokół nikt jej nie ma. Spotkałem się z opinią, że domy z piorunochronami są częściej trafiane. I że jest to dość dyskusyjne zabezpieczenie. Robić czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.07.2012 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Zdecydowanie robić, nawet jeśli przyciąga to odprowadzi do ziemi to co potrzeba.A wbrew wiejskim legendom piorunów nie przyciąga. 20,000zł.... a pomyśl sobie że mogłeś zostać z kupką popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.07.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 A jak przyciągnie i odprowadzi do ziemi to elektronika w domu i tak nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 17.07.2012 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Dowiedziałem się od mieszkańca wsi, że w ciągu kilku ostatnich lat piorun uderzył w stodołę ( spłonęła ) i w garaż. W garażu był zapas ropy, więc pięknie się ponoć paliło.W takiej sytuacji dłużej się nie zastanawiam i robię. Domy są rozrzucone na płaskim terenie jak rodzynki w cieście i pewnie dlatego wysokość nie ma tu takiego znaczenia. A niezależnie trzeba zrobić na wejściu instalacji elektrycznej zabezpieczenia przepięciowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 17.07.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 U mnie na wejściu są zamontowane ochronniki B+C. Ma ktoś jakieś praktyczne doświadczenia czy te urządzenia rzeczywiście działają czy to tylko chwyt marketingowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 20.07.2012 04:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Praktycznie się zorientuję, jak coś się zdarzy, bo chcę je też zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszBanaś 06.07.2013 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Albo zostać w kupce popiołu:) Twierdzenie, że instalacja odgromowa ściąga wyładowania jest mitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts