Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piorunochron dla niskiego budynku.

cyprinus

Recommended Posts

Buduję dom parterowy z poddaszem nieużytkowym, więc wysokości około 5.5 m. Dachówka betonowa. Buduję na działce siedliskowej o powierzchni 1 ha - tzn w szczerym polu. Okoliczne domy są w odległości 200m i więcej. We wsi jest maszt GSM. Miejsce - Bory Dolnośląskie. Pewnie bym sobie nawet nie zadawał pytania, czy wyposażyć dom w instalację odgromową, gdyby nie pewne zdarzenie. Mój poprzedni dom (parter z wysokim poddaszem użytkowym), sprzedany zimą, oddalony o 10 km od budowanego - doznał poważnych uszkodzeń wskutek uderzenia pioruna. Nie był zabezpieczony, stoi pod ścianą wysokiego lasu. Piorun odłupał połowę komina wentylacyjnego z cegły, zdemolował część dachu, uszkodził instalację C.O., rozdzielnię elektryczną i jeszcze parę rzeczy. Domofon w bramie 70m od domu po prostu eksplodował. 20.000 zł na naprawę lekko licząc.

Nie wiem, na ile ryzykuję nie robiąc instalacji w nowym domu. Wokół nikt jej nie ma. Spotkałem się z opinią, że domy z piorunochronami są częściej trafiane. I że jest to dość dyskusyjne zabezpieczenie.

Robić czy nie?

Dowiedziałem się od mieszkańca wsi, że w ciągu kilku ostatnich lat piorun uderzył w stodołę ( spłonęła ) i w garaż. W garażu był zapas ropy, więc pięknie się ponoć paliło.

W takiej sytuacji dłużej się nie zastanawiam i robię. Domy są rozrzucone na płaskim terenie jak rodzynki w cieście i pewnie dlatego wysokość nie ma tu takiego znaczenia. A niezależnie trzeba zrobić na wejściu instalacji elektrycznej zabezpieczenia przepięciowe.

• 11 months później...