Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa stelaża spłuczki podtynkowej Geberit - prośba o pomoc

pawelj4

Recommended Posts

Witam

Mam stelaż Geberit w ścianie "wpuszczony" w ścianę na ok 1 -1,5 cm chciałbym żeby w ścianie płytki tworzyły jedną płaszczyznę.

Chciałbym poprosić o pomoc, jak i czym zasłonić/zabudować ten stelaż, tak aby położyć na ścianie płytki.

Pomyślałem że dotnę płytę OSB 12mm, przykręcę do stelaża wkrętami do stali, trzymać się to będzie na pewno, ale jakoś nie mam pewności że płytki na połączeniu różnych podłoży jak OSB i tynk nie będą pękać/odklejać się.

Poradźcie drodzy forumowicze, jak to zrobić aby było solidnie.

pozdrawiam

Paweł

OSB dlatego że nie mam zaufania do GK,

GK jest fajne pod warunkiem, że nie przenosi żadnych obciążeń, (gdyby było miejsce rozważyłbym podwójny zielony GK)

Pomijając OSB czy GK, myślisz że popękają płytki ?

Widziałem kilka razy popękane płytki przy takiej zabudowie, fakt że były to zwykle miejsca użytku publicznego, wiec pewnie robione najtaniej i najszybciej, ale mimo wszystko jakoś się tego boję.

Zastanawiałem się również nad tym czy nie zalać tego zaprawą, ale miejsca gdzie jest zbiornik na wodę nie zaleję, więc i tak coś tam muszę dać :(

Aha jeszcze jedno pytanie od poziomu wody w zbiorniku odchodzi w dół taka wątła plastikowa rurka zatkana na ślepo w stelażu, do czego to służy ?

Czy to jest jakiś awaryjny przelew ? czy coś w tym stylu?