Balto 24.02.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Julius: jakby to ująć - różne metody badania, różne instytucje badawcze. Z różnymi dziwadłami się już człowiek spotykał i pewnie spotka. Osobiście najmniej bym wierzył w polskie wyniki badań. Zbyt często można je hmmm.... podważyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 25.02.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Nie kołkowałem moich 22 cm. Nic nie odpada. Musiałem za to wymienić w trakcie prac 2 płyty i oderwanie ich to spore wyzwanie. Także nie wiem czy realnie jest sens kołkować parterówki lub domy piętrowe. Sądzę, że jak ekipa maksymalnie nie spier... roboty to nic nigdy nie odpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julius 25.02.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Julius: jakby to ująć - różne metody badania, różne instytucje badawcze. Z różnymi dziwadłami się już człowiek spotykał i pewnie spotka. Osobiście najmniej bym wierzył w polskie wyniki badań. Zbyt często można je hmmm.... podważyć? Klientami instytucji badawczych są producenci... wydają miliony na badania rocznie. Tyle. Nie kołkowałem moich 22 cm. Nic nie odpada. Musiałem za to wymienić w trakcie prac 2 płyty i oderwanie ich to spore wyzwanie. Także nie wiem czy realnie jest sens kołkować parterówki lub domy piętrowe. Sądzę, że jak ekipa maksymalnie nie spier... roboty to nic nigdy nie odpadnie. I bardzo dobrze. Mam nadzieję, że pasmo obwodowe z kleju było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 25.02.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Julius: tak wydają miliony na badania. Tylko inaczej jest jeśli badaniem zajmuje się jednostka która żyje tylko ze zleceń i zadowolonych klientów, inaczej kiedy jest to wydział wielkiej uczelni (-> AGH), inaczej kiedy jakaś mała i tak dalej...Ja n.p. widziałem kiedyś wyniki badań cementu 32,5... Jego średnia (!) wytrzymałość po 28 dniach była 32,5 MPa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 25.02.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 w wielu sprawach jestem zwolennikiem tzw. tradycyjnych metod - gdzie lepiej było dać kołek więcej niż mniej. Wiesz to trochę tak jak zastępuje się wapno zamiennikami, a potem jojczy że po iluś latach jest hodowla grzybów i glonów. czyli pełna cegła i zaprawa wapienna? chyba po to ludzie wymyślają nowe materiały i technologie żeby je stosować, oczywiście trzeba robić to z głową a nie oszczędzać na czym się da, bo wtedy pojawiają się problemy o których piszesz cały czas zastanawiam się na kołkami, i nie wykluczam ich na razie jedyne, które spełniają moje oczekiwania to ejotherm STR U, niestety na necie nie ma cennika więc na ten moment nie znam ich ceny może znacie ew. inne dobre kołki na tą grubość ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.02.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 skraburski hmmm skoro Ty Ejota rozwazasz to mysle ze powinnismy porozmawiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 25.02.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 tak jak mówiłem, nie znam cen bo ejot się nie chwali, ale sądzę, że to górna półkanatomiast nic innego o tej długości jakoś znaleźć nie mogę :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.02.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Ściany silikat 24+30 cm Styro λ=0,031....... ja bym to zrobil na kolku 260/10mm na mega glebokim (100mm) frezie tzw. "termodyblu" z koelnera np.... nie potrzebujesz takich dlugich kolkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 26.02.2013 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 czym zrobić taki długi frez? poźniej takie długie otwory zatykać walcami ze styro czy piankować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 26.02.2013 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 tak jak mówiłem, nie znam cen bo ejot się nie chwali, ale sądzę, że to górna półka natomiast nic innego o tej długości jakoś znaleźć nie mogę :/ Ejot: b. dobre kołki - chyba najlepsze na rynku. Ceny też najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julius 26.02.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 czym zrobić taki długi frez? poźniej takie długie otwory zatykać walcami ze styro czy piankować? Frez bez problemu kupisz w dobrej hurtowni specjalizującej się w dociepleniach. Zwykle frezuje na głębokość ok 2-3cm. Po małych przeróbkach frez może frezować na wiecej cm, nawet 20cm. Natomiast zatyczki zrobisz bez problemu w firmie specjalizującej się w reklamach. Wytną ci walce styropianowe jaki chcesz, a przytniesz je sobie na ospowiednią długość na budowie. Natomiast dalej nie widzę potrzeby potrzeby kołkowania styropianu na nowych domkach. Dajesz gruby styropian bo chcesz uzyskać pewnie wsp. U<0,15. Matematycznie to ty może uzyskasz, ale jak podziurawisz styropian i narobisz mostków, to rzeczywiste U bedzie dużo większe. Lepiej się skupić na uniknięciu mostków punktowych i liniowych: - klejenie metodą obwodowo-punktową ze zwróceniem uwagi na zrobienie odpowiedniej obwódki odsuniętej od krawędzi styropianu (lub stosowanie metody pianowo-klejowej Quickadex) - klejenie na przekładkę (styro 15cm+styro15cm) z przesunięciem - uzupełnienie szczelin pianą - wywalenie listwy startowej (to dopiero kaloryfer liniowy) - odpowiedni montaż okien wypuszczonych w warstwę izolacji - odpowiedni motaż parapetów zewnętrznych - jak kołkowanie to frezy na 15cm i zatyczki Jeśli chodzi o termodyble to zadałem sobie kiedyś trud i sprawdziłem kamera termowizyjną czy jest różnica... ja jej nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 26.02.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Ogólnie skłaniam się ku nie kołkowaniu, ale jest to jednak jakieś ryzyko. Słyszałem, że po kilku latach na krawędziach płyt wskutek ciągłego nagrzewania i chłodzenia pojawiają się mikropęknięcia na tynku, które z czasem są coraz większe. Chciałbym uniknąć takiego efektu a nie znam nikogo, kto miałby styro bez kołków od dłuższego czasu. Myślę, że tam mostków przy termodyblach z zatyczkami jest pomijanie mały, jeśli nie żadny. Kleić chcę na piankę poliuretanową i wszelkie nieszczelności również będę piankował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.02.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Dokladnie taki mialem pomysl... bo przy kolkach 38-40cm dla styropianu 30cm wyjdzie koszmarnie koszmarnie drogo. Zatyczki styropianowe to zaden problem: w termoorganice mozna zamowic, tanie to jak barszcz i na pewno koszystniej wyjdzie: 1 kolek 260mm + 5 krazkow z termoorganiki niz 1 kolek 380/400mm ejota czy tez innego producenta.kolki dluzsze niz 30cm maja tendencje do wykladniczego wzrostu ceny natomiast nie kolkowanie powyzej 15cm grubosci styropianu jest mocno mocno ryzykowne i ja bym sie na to na 100% nie zdecydowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julius 26.02.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Słyszałem, że po kilku latach na krawędziach płyt wskutek ciągłego nagrzewania i chłodzenia pojawiają się mikropęknięcia na tynku, które z czasem są coraz większe Kołki tu nie pomogą, one mają jedynie zwiększyć przyczepność płyty styropianowej do podłoża, a płyty styropianowe pracują. Dla płyt EPS 040 producent deklaruje DS(70,-) 2 to jest 2%, a 2 % na jednej płycie to 2cm. Kołek tu nic nie ma, to raczej istota materiału termoizolacyjnego tj. styropianu. Ten typ tak ma. A rysy o których mówisz to raczej wina warstwy zbrojonej i tynku a nie styropianu. Kołkuj jak chcesz, na moim domu jest 20cm białego styropianu,, mija 4 zima i jest ok. Nie mam łączników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 26.02.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Prywatnie: nie kołkowałbym. Jako wykonawca: wg. projektu elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.02.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 skraburski: kiedyś cegłę robiono li tylko na zaprawie wapiennej, potem wszedł bodajże beton (zaprawa) tzw. romańska - to chyba wymysł XIX w. Problem bierze się z wykwitami, które nie biorą się z wapna a z cementu. Wapno ma te fajne właściwości, że jest bakteriobójcze i glonobójcze (te zielone paści na ścianie). Chemią zrobisz plastyczność zaprawy, podobnie jak chemią sprawisz, że woda zarobowa będzie miała inne napięcie powierzchniowe. Stad piszę o zamiennikach wapna. Nie wolno tylko zapominać o czymś na glony.Tak w ramach ciekawostek - jeden miły pan konserwator powiedział, że do lat 90 tych byłą tzw. metoda tradycyjna a nie gotowe wynalazki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julius 26.02.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Prywatnie: nie kołkowałbym. Jako wykonawca: wg. projektu elewacji A możesz mi pokazać projekt elewacji na domkach jednorodzinnych? Bo ja nie widziałem. Na blokach owszem. Projekty w stylu, kopiuj, wklej, jedne i te same projekty na materiałach dużych firm (nie bezinteresownie) i w pizdu kołków, bo to i tak "bogaci" ludzie mieszkaja w blokach i najwyżej się jeszcze raz ociepli i podniesie fundusz remontowy ze składek. Całe te docieplenia budynków to dobry interes dla producentów, projektantów,i firm wykonawczych i prezesów spółdzielni (a w szczególności dla nich) bo z termomodernizacją niewiele mają wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 26.02.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Panowie a co z termoorganiką platinum 20 cm na gazobetonie klejone na klej termoorganiki do siatki - kołkować czy nie? kołki kupiłam plastikowe, bardziej dla spokoju sumienia chcę zacząć w połowie marca, trochę się obawiam o przyczepność - przecierać płyty? Cokół i ściana mają grubość ocieplenia 20 cm - nie dawać listwy startowej? jeszcze jej nie kupiłam więc z chęcią odpuszczę tylko czy dawać coś w zamian na granicy cokół ściana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 26.02.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 kiedyś cegłę robiono li tylko na zaprawie wapiennej, potem wszedł bodajże beton (zaprawa) tzw. romańska - to chyba wymysł XIX w. Problem bierze się z wykwitami, które nie biorą się z wapna a z cementu. Wapno ma te fajne właściwości, że jest bakteriobójcze i glonobójcze (te zielone paści na ścianie). Chemią zrobisz plastyczność zaprawy, podobnie jak chemią sprawisz, że woda zarobowa będzie miała inne napięcie powierzchniowe. Stad piszę o zamiennikach wapna. Nie wolno tylko zapominać o czymś na glony. miałem kiedyś taką fazę, że jak będę budował dom to tylko zaprawa wapienna, później chciałem też budować ze słomy i gliny, a niestety jak przyszło co do czego i trzeba wydać grubą kasę na pierwszy dom to użyje dzisiaj powszechnie stosowane rozwiązanie to co mówisz jest dla mnie oczywiste, tylko ze względu na koszty i specyfikę technologii (np. ile ta zaprawa schnie?) prawie nikt już tak dzisiaj nie buduje co do różnych fajnych technik stosowanych kiedyś polecam grand designs, zwłaszcza odcinki w których odnawiają stare budynki ale trochę off-top się zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 27.02.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Z tego co wiem w domach jednorodzinnych nie kołkuje się styropianu. Jedyne uzasadnienie kołkowania w małym domku, to duże wiatry w okolicy i kołkowanie na narożach ( rogi domu, strefa przyokienna itp). Ile w tym prawdy nie wiem. U siebie będę kołkował przy narożach, dla spokoju ducha . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts