Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brawo Emi !

Zdrowy rozsądek wyjaśnił sprawę :)

To prawda nie ma konieczności kołkowania niskich budynków.

Zdrowy rozsądek nakazuje wydać 60-80 pln na kołkowanie w strefach narożnych.

Kołki nie zastępują kleju, działają w innej płaszczyżnie zupełnie.

Klej pionowej grawitacyjnej - kołki na odrywanie poziome.

Stosujcie termokołki czyli te z kapslem zamykającym lub frezujemy pod kołek i wciskamy kapsel styropianowy.

Unikacie dodatkowych mostków termicznych i ewentualnych plamek na elewacji.

Brawo Emi !

Zdrowy rozsądek wyjaśnił sprawę :)

To prawda nie ma konieczności kołkowania niskich budynków.

Zdrowy rozsądek nakazuje wydać 60-80 pln na kołkowanie w strefach narożnych.

Kołki nie zastępują kleju, działają w innej płaszczyżnie zupełnie.

Klej pionowej grawitacyjnej - kołki na odrywanie poziome.

Stosujcie termokołki czyli te z kapslem zamykającym lub frezujemy pod kołek i wciskamy kapsel styropianowy.

Unikacie dodatkowych mostków termicznych i ewentualnych plamek na elewacji.

U mnie dopiero stryszek jest powyżej gruntu. Domek na zboczu malutkiej doliny. W dolinie las i stawy. Na wzniesieniu pola uprawne. Z tego powodu zrezygnowałem z kołkowania nawet narożników.

Witam, oczywiście, że należy kołkować. Wykonuję docieplenia od lat i nigdy jeszcze nie spotkałem inwestora z takim dylematem. Przecież kołki styropianowe to nie jest duży koszt a przy całej inwestycji wydaje się śmieszny.

Pozdrawiam,

Paweł.

Witam. Wykonuję docieplenia od lat i nie wyobrażam sobie zaciągania kleju na nieprzetarty styropian! Obojętnie czy grafitowy czy biały, ściana musi być przetarta. Oczywiście umiejętnie i precyzyjnie, ażeby nie narobić nierówności. A kulki styropianowe no problem, po przetarciu dmuchawa na rusztowanie i ściana czyściutka, gotowa pod klej :)

Pozdrawiam,

Paweł.

Witam. Wykonuję docieplenia od lat i nie wyobrażam sobie zaciągania kleju na nieprzetarty styropian! Obojętnie czy grafitowy czy biały, ściana musi być przetarta. Oczywiście umiejętnie i precyzyjnie, ażeby nie narobić nierówności. A kulki styropianowe no problem, po przetarciu dmuchawa na rusztowanie i ściana czyściutka, gotowa pod klej :)

A kto tu mówi o "nie szlifowaniu styropianu" przy warswie zbrojonej. Oczywiście, że przed nałożeniem zaprawy do zatapiania siatki szlifujemy, aby wyrónać płaszczyznę, natomiast nie szlifujemu styropianu od strony kleju do przyklejania, chyba, że się "utlenił" (UV).

Witam, oczywiście, że należy kołkować. Wykonuję docieplenia od lat i nigdy jeszcze nie spotkałem inwestora z takim dylematem. Przecież kołki styropianowe to nie jest duży koszt a przy całej inwestycji wydaje się śmieszny

Wykonawca, pracujący od lat powinien umiec ocenić podłoże i wiedzeć kiedy łączniki są konieczne, a kiedy nie, chyba, że nie ma zaufania do swoich umiejętności i materiuału i stosuje "dupochron" w postaci łączników pogarszając przy tym izolacyjność przegrody, a niekiedy ją niszcząc! (patrz: wielka płyta).

Gdyby inwestor wiedział do czego służą łączniki, czy są potrzebne w jego przypadku i jakie negatywne skutki termoizolacyjne i estetyczne wiążą się z ich zastosowaniem, to nie wiem czy by mu się to wydawało śmieszne.

klaudiusz: w ramach dobrego dowcipu - potrzebowałem najtańszego gruntu, nie ważne po co... Idę tam gdzie zwykle, młody gość przy ladzie. Dwa litry Unigruntu poproszę. Usłyszałem, że to rewelacyjny grunt i w ogóle cud - miód. Za nim stała szefowa (współwłaścicielka), która widziała moją minę i się śmiała...

W Polskich przepisach tak jak Niemieckich normą akceptowalną jest nie kołkowanie domów parterowych i z użytkowym poddaszem, tzn kiedy jest tylko ściana szczytowa którą w pewnym sensie trzyma też podbitka. Jednakże słyszałem że "każdy kołki daje bo lepiej jak są" w Niemczech się tego nie stosuje chyba że budynek jest użytku publicznego.

W Polskich przepisach tak jak Niemieckich normą akceptowalną jest nie kołkowanie domów parterowych i z użytkowym poddaszem, tzn kiedy jest tylko ściana szczytowa którą w pewnym sensie trzyma też podbitka. Jednakże słyszałem że "każdy kołki daje bo lepiej jak są" w Niemczech się tego nie stosuje chyba że budynek jest użytku publicznego.

masz na to jakis papier? w sensie przepis, norme ktora o tym mowi?

proszę bardzo, patrz punkt 2 instrukcji wiodącego producenta systemów ociepleń i materiałów budowlanych

http://budowairemont.knauf.pl/birw/Ocieplanie+styropianem/331-Zasady-ko%C5%82kowanie.html

Widziałem wielu przeciwników ale osobiście jestem za klejeniem na kleju w piance. Kleiłem 300m2 tym sposobem. Idzie szybko, czysto i trzyma nieziemsko bez kołkowania

Edytowane przez cefas

proszę bardzo, patrz punkt 2 instrukcji wiodącego producenta systemów ociepleń i materiałów budowlanych

http://budowairemont.knauf.pl/birw/Ocieplanie+styropianem/331-Zasady-ko%C5%82kowanie.html

Widziałem wielu przeciwników ale osobiście jestem za klejeniem na kleju w piance. Kleiłem 300m2 tym sposobem. Idzie szybko, czysto i trzyma nieziemsko bez kołkowania

zaden argument.... czytasz wybiórczo i wyrywasz pojedyncze zdania z kontekstu.... przecztytaj chociazby pkt.4 tego co za linkowales....

a tu masz analize zapisow karty technicznej... jak jeszcze mi sie chcialo dyskutowac na ten temat: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183928-klej-do-styropianu-bez-ko%C5%82kowania

ŻADEN producent w PL nie napisze Ci w ciemno ze mozesz nie kolkowac... ŻADEN ... w sensie nie da Ci na papierze tego

ŻADEN producent w PL nie napisze Ci w ciemno ze mozesz nie kolkowac... ŻADEN ... w sensie nie da Ci na papierze tego

sam sobie odpowiedziałeś... to jest w ich interesie żeby w razie problemu mieć do czego się przyczepić

KNAUF jest producentem i pisze że "kołki montuje się wtedy, gdy przyczepność tynku np. na starej ścianie jest słaba oraz na elewacjach powyżej 20 metrów wysokości."

nie... Knauf pisze:

1. Plastikowe kołki z talerzykiem grzybkowym nie służą do samodzielnego mocowania styropianu do ściany. Ich zadaniem jest zwiększenie przyczepności już przyklejonych płyt.

2. Kołki montuje się wtedy, gdy przyczepność tynku np. na starej ścianie jest słaba oraz na elewacjach powyżej 20 metrów wysokości.

3. Kołki należy montować dopiero po całkowitym stwardnieniu kleju (np. kiedy temperatura 20 st. C. utrzymuje się przez 3 dni).

4. Ilość kołków której należy użyć zależy od jakości powierzchni i materiału elewacji. Średnia przyjęta ma metr kwadratowy to 6 sztuk. Przy narożnikach budynków ich liczba powinna być większa.

5. Kołki montuje się na stykach płyt tak, by grzybek schował się pod linią płaszczyzny.

a to jest pewna roznica...

nie wprowadzaj ludzi w blad

I producent moze Ci napisac wytyczne do danego obiektu i zapisac w nim ze mozna nie kolkowac, natomiast jest to wyjatek a nie regula.

Generalnie zaklada sie kolkowanie... jak ktos chce nie kolkowac - powienien zwrocic sie do dystrybutora lub producenta o taki papier.

Tyle...

Mała uwaga: tynki które są robione w Niemczech czy zaprawy - mają deczko inne właściwości niż te jaki są robione u nas. Poza tym psim obowiązkiem każdego producenta jest napisanie zasad ogólnych, po których na końcu następuje uwaga, że każda budowa to indywidualny wypadek i należy go rozpatrywać osobno.

Kołkowane czy nie tak jak wcześniej było pisane, zależy od nośności podłoża i jakości kleju- aprobaty jaką na system otrzymał producent. Ale głównie chciałbym zwrócić uwagę na jakość kołków, poprzednicy pisali, że ich brak to oszczędność 200-400zł, jakiej jakości są to wyroby, łamiące się w palcach, od jednego puknięcia często odpadają łepki, takie kołki to nie dość, że mostki i plamy na elewacji, to i jakiś zmarnowany czas na ich wbicie.

Ja polecam na niskich domkach o nośnym podłożu, stosowanie porządnych klei bez kołowania.

Powiem szczerze. Zbaranieć można.

Będę docieplał swój dom być może osobiście. Zastanawiałem się nad styropianem 18cm (na MAXa 29cm) i chciałem użyć pianki dla własnej wygody i porządku. Zastanawiam się jednak o ile drożej i czy przyczepność jest lepsza niż kleju ?

Wiem że temat dotyczy kołkowania ale dyskusja ostro się poszerzyła. A jak czytam o tym szlifowaniu styro to mnie ciarki przechodzą..

Docieplając piwnicę, kładłem styropian równiutko pod łatę by płaty tworzyły jedną płaszczyznę - nie było co szlifować !

Więc po co szukać dziury w całym. No i jeszcze to stwierdzenia straszące "samorobów" - że powinno się, należy szlifować co by się trzymało !

W co czwarty poście udowadniacie że kleje są zajeb.. i nie trzeba kołkować..

Skoro kleje trzymają git to po co szlifować.. i czy powinienem przeszlifować cała powierzchnie ścian? bo takie sugestie odbieram.

Największym wrogiem jest niewłaściwa temperatura, złe podłoże i oszczędności na kleju - rozumiem.

A skoro producenci przeznaczają wymieniane w dociepleniu materiały do pracy ze sobą to znaczy że wszystko ma działać :)

Ja chętnie bym nie kołkował. I chętnie stwierdzę nie kołkować ale nie jestem upoważniony ;)

p.s. kołki świetnie sprawdzają się w ogrodnictwie do montażu maty czy argowłókniny

Edytowane przez pniowek