Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a kto powiedzial ze na worku ma byc to napisane?

nie ma takiego obowiazku...

Jedyny wiarygodny zapis w tej sprawie to aktualna aprobata techniczna na system docieplen lub projekt elewacji z jasna informacja na temat stosowania i rozmieszczenia lacznikow mechanicznych.

a kto powiedzial ze na worku ma byc to napisane?

nie ma takiego obowiazku...

Jedyny wiarygodny zapis w tej sprawie to aktualna aprobata techniczna na system docieplen lub projekt elewacji z jasna informacja na temat stosowania i rozmieszczenia lacznikow mechanicznych.

Kupuję towar bez instrukcji obsługi? Ciekawe.

przyklejanie na piankę jest chyba najlepszym rozwiązaniem, pomijając cenę, na pewno uzyskasz dużo lepsze parametry cieplne, możesz tak sprytnie pianować, że zamkniesz mostki na łączeniach płyt już od strony ściany, styropian, piana, max na pewno nie trzeba kołkować,zresztą zrób próbę na zrywanie, 3 kawałki styropianu przyklejone na mur i po 48h próba oderwania, jak rozwarstwisz styropian jest ok, jak odleci od podłoża trzeba gruntować, jak pęknie spoiwo, zmień klej, trzy bo jedna może jakoś inaczej się przy zrywaniu ułożyć a wtedy masz jeszcze dwie do sprawdzenia.

A jak czytam o tym szlifowaniu styro to mnie ciarki przechodzą..

Docieplając piwnicę, kładłem styropian równiutko pod łatę by płaty tworzyły jedną płaszczyznę - nie było co szlifować !

Więc po co szukać dziury w całym. No i jeszcze to stwierdzenia straszące "samorobów" - że powinno się, należy szlifować co by się trzymało !

W co czwarty poście udowadniacie że kleje są zajeb.. i nie trzeba kołkować..

Skoro kleje trzymają git to po co szlifować.. i czy powinienem przeszlifować cała powierzchnie ścian? bo takie sugestie odbieram.

Największym wrogiem jest niewłaściwa temperatura, złe podłoże i oszczędności na kleju - rozumiem.

A skoro producenci przeznaczają wymieniane w dociepleniu materiały do pracy ze sobą to znaczy że wszystko ma działać :)

Ja chętnie bym nie kołkował. I chętnie stwierdzę nie kołkować ale nie jestem upoważniony ;)

p.s. kołki świetnie sprawdzają się w ogrodnictwie do montażu maty czy argowłókniny

Szlifuje się powierzchnię styropianu od strony elewacji, przed nakładaniem warstwy zbrojonej, czyli siatką zatopioną w kleju, a nie powierzchnię klejenia do muru. Robi sie to w celach poprawy estetyki, a nie w celu poprawy przyczepności, bo szlifowanie styropianu moim zdanie pogarsza przyczepność do kleju a nie poprawia.

Kleje sa różne, są "git" i są także "nie git". Najlepiej sprawdzić to samemu przyklejając kawałek styropianu do muru i odrywając go po paru dniach, jak wyrwie styropian to git jak odejdzie od styropianu to nie git.

I tu jaki producent raczej nie ma znaczenia bo spotkałem sie z różnymi klejami jednego producenta. Inna jakość kleju w markecie, inna u dystrybutowa, a inna bezpośrednio na inwestycji. :)) A marka jedna.

• 7 months później...

co do kołkowania polecam !!!

w przyszłym roku będę ocieplał elewacje styro:) i zastanawiam się nad tymi kołkami to jest nowe rozwiązanie , nie ma mostków termicznych tylko widzę że na razie w PL ich brak mam znajomego w GERMANY także zadzwonię i zlecę mu poszukiwanie tych oto kołków tylko ciekawi mnie cena bez przesyłki się obejdzie bo co jakiś czas zjeżdża na Ojczyznę także gites byle cena nie powaliła na kolana bo inaczej lipton:)

z tym kołkowaniem to ciekawa sprawa, w tej ulotce http://www.caparol.pl/portals/_pl/Documents/Systemy_Ocieple%C5%84.pdf Caparol pisze na stronie 6, że płyty mocuje się przez klejenie lub klejenie i kołkowanie w zależności id rodzaju podłoża. w innym gdzieś przeczytałem, że na nowych murach wystarczy klejenie. w instrukcji wykonania systemu natomiast piszą o tym, że zawsze należy kołkować a liczbę kołków dobiera projektant ocieplenia (znacie jakiegoś?). po co w takim razie zamieszczają takie informacje w folderach reklamowych?

z tym kołkowaniem to ciekawa sprawa, w tej ulotce http://www.caparol.pl/portals/_pl/Documents/Systemy_Ocieple%C5%84.pdf Caparol pisze na stronie 6, że płyty mocuje się przez klejenie lub klejenie i kołkowanie w zależności id rodzaju podłoża. w innym gdzieś przeczytałem, że na nowych murach wystarczy klejenie. w instrukcji wykonania systemu natomiast piszą o tym, że zawsze należy kołkować a liczbę kołków dobiera projektant ocieplenia (znacie jakiegoś?). po co w takim razie zamieszczają takie informacje w folderach reklamowych?

a gdzie Ty w zalinkowanej ulotce przeczytales o samym klejeniu? owszem jest - clopowierzchniowe klejenie... a to chyba roznica.

znam projektanta elewacji ktory wpisuje w projekty rozmieszczenie i ilosc lacznikow mechanicznych

a gdzie Ty w zalinkowanej ulotce przeczytales o samym klejeniu? owszem jest - clopowierzchniowe klejenie... a to chyba roznica.

znam projektanta elewacji ktory wpisuje w projekty rozmieszczenie i ilosc lacznikow mechanicznych

na str. 6 akurat czytałem o tynku silikatowym. jak byk: "(...) w zależności od rodzaju podłoża, poprzez klejenie lub klejenie i dodatkowe mocowanie mechaniczne (kołkami)."

a teraz dalej: http://www.caparol.pl/portals/_pl/Documents/5_Systemy%20ocieplen%20Warunki%20techniczne.pdf

Str. 12, pierwszy akapit - Mocowanie płyt wyłącznie przez klejenie. Zgodnie z tym co piszą, w nowych budynkach można założyć wysoką wytrzymałość ściany na oderwanie bez przeprowadzania dodatkowych kontroli, zatem kołkowanie niepotrzebne. Człowiek po przeczytaniu takiego tekstu nastawia się że nie trzeba kołkować.

kolkowanie to jest bardzo sliski temat.... zazwyczaj nic sie nie dzieje gdy sie nie stosuje kolkow.... zazwyczaj, wystarczy 1/1000 przypadkow kiedy cos sie stnie i straty sa olbrzymie.

ja nie rozumiem tej tendencji do niekolkowania.

Nie ma minusow stosowania kolkow w zasadzie.... poza pomijalnymi mostkami termicznymi o laczej powierzchni 0,0nic m2 na calym budynku i jakims tam niewielkim koszcie. To troche jak z polisa AC na auto.... potrzebna tylko w przypadku jak cos sie stanie... tak samo jest z kolkowaniem elewacji.

Nie ma minusow stosowania kolkow w zasadzie.... poza pomijalnymi mostkami termicznymi o laczej powierzchni 0,0nic m2 na calym budynku i jakims tam niewielkim koszcie.
Oczywiście ... bo spece liczą powierzchnię.

Jest coś takiego jak punktowy mostek cieplny, proszę sobie sprawdzić, a potem pisać.

To nic, tam nic i wszędzie nic .. tylko musi być kotłownia i piec na 20 kW właśnie z takich niców się bierze.

Okna zostawione na skraju muru patrząc od wewnątrz ... nic etc..

kolkowanie to jest bardzo sliski temat.... zazwyczaj nic sie nie dzieje gdy sie nie stosuje kolkow.... zazwyczaj, wystarczy 1/1000 przypadkow kiedy cos sie stnie i straty sa olbrzymie.

ja nie rozumiem tej tendencji do niekolkowania.

Nie ma minusow stosowania kolkow w zasadzie.... poza pomijalnymi mostkami termicznymi o laczej powierzchni 0,0nic m2 na calym budynku i jakims tam niewielkim koszcie. To troche jak z polisa AC na auto.... potrzebna tylko w przypadku jak cos sie stanie... tak samo jest z kolkowaniem elewacji.

Czyli: "zgodnie z projektem elewacji" :)