Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym odgrodzić sie od rottweilera?

Recommended Posts

Art. 10.

1. Prowadzenie hodowli lub utrzymywanie psa rasy uznawanej za agresywną wymaga

zezwolenia wydanego przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta) właściwego

ze względu na planowane miejsce prowadzenia hodowli lub utrzymywania

psa na wniosek osoby zamierzającej prowadzić taką hodowlę lub utrzymywać

takiego psa.

2. Zezwolenia, o którym mowa w ust. 1, nie wydaje się, a wydane cofa się, jeżeli

pies będzie lub jest utrzymywany w warunkach i w sposób, które stanowią zagrożenie

dla ludzi lub zwierząt.

2a. Organem właściwym w sprawie cofnięcia zezwolenia, o którym mowa w ust. 1,

jest wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce prowadzenia

hodowli lub utrzymywania psa.

2b. W razie zmiany miejsca prowadzenia hodowli lub utrzymywania psa właściwy

organ dokonuje zmiany zezwolenia, o którym mowa w ust. 1.

2c. Rozstrzygnięcia w sprawie wydania zezwolenia oraz cofnięcia zezwolenia, o

którym mowa w ust. 1, są podejmowane w formie decyzji administracyjnej.

3. Minister właściwy do spraw administracji publicznej, po zasięgnięciu opinii

Związku Kynologicznego w Polsce, ustala, w drodze rozporządzenia, wykaz ras

psów uznawanych za agresywne, biorąc pod uwagę konieczność zapewnienia

bezpieczeństwa ludzi i zwierząt.

Art. 10a.

1. Zabrania się:

1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i

giełdach;

2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych;

3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.

2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych.

3. Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania

umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna.

4. Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten

jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście.

5. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, nie dotyczy podmiotów prowadzących

schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem

działania jest ochrona zwierząt.

6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych

w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest

działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów.

tutaj cała ustawa o ochronie zwierząt

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19971110724

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie potrzeba podstawy prawnej choć zapewne i takową możnaby wygrzebac z jakichś ogólnych przepisów. Niezbędna jest za to odrobina zdrowego rozsądku, wyobraźni oraz empatii ukierunkowanej bardziej na ludzi niż na psy.

Nie pytałem o zdrowy rozsądek czy wyobraźnię, lecz o konkretny zapis nakładający na właściciela obowiązek budowy odpowiedniego ogrodzenia wraz ze szczegółowymi wymogami (nie szukaj, nie ma takich).

Kodeks wykroczeń przewiduje:

Art. 77. Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.

Za trzymanie psa uważa się nie tylko jego prowadzenie, ale i chów. Nie ma tutaj jednak mowy o ogrodzeniu i konkretnych wytycznych, więc mowa o obowiązku solidnego ogrodzenia jest nietrafna. Oczywiście z punktu widzenia prawa, a nie sądu, bo ten może zinterpretować sytuację na różne sposoby.

Problem w tym, że w Polsce właściciele psów nie poczuwają się do takiej jak piszesz odpowiedzialności. Stąd co jakiś czas dochodzi do tragedii w wyniku ludzkiej głupoty. Nagłaśnia się tylko te najgorsze zdarzenia a ile jest takich mniejszych, o których nikt nie informuje bo "pies tylko trochę ugryzł i oj tam oj tam nic się nie stało" ? Nie piszę już o tym, że wiele osób, także dorosłych po prostu nie lubi psów i ich się boi i nie ma najmniejszej ochoty aby czyjś pies biegający bez smyczy do niej podchodził nawet....

Niczego nie odkryłeś i zapewne każdy się z Tobą zgodzi. Pisałem jednak o czymś zupełnie innym - o przepisach, wyobraźnia (często ograniczona) właścicieli zwierząt (nie tylko groźnych psów) mnie w tym przypadku nie była przedmiotem mojego pytania.

Art. 10.

1. Prowadzenie hodowli lub utrzymywanie psa rasy uznawanej za agresywną wymaga

zezwolenia wydanego przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta) właściwego

ze względu na planowane miejsce prowadzenia hodowli lub utrzymywania

psa na wniosek osoby zamierzającej prowadzić taką hodowlę lub utrzymywać

takiego psa.

2. Zezwolenia, o którym mowa w ust. 1, nie wydaje się, a wydane cofa się, jeżeli

pies będzie lub jest utrzymywany w warunkach i w sposób, które stanowią zagrożenie

dla ludzi lub zwierząt.

2a. Organem właściwym w sprawie cofnięcia zezwolenia, o którym mowa w ust. 1,

jest wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce prowadzenia

hodowli lub utrzymywania psa.

2b. W razie zmiany miejsca prowadzenia hodowli lub utrzymywania psa właściwy

organ dokonuje zmiany zezwolenia, o którym mowa w ust. 1.

2c. Rozstrzygnięcia w sprawie wydania zezwolenia oraz cofnięcia zezwolenia, o

którym mowa w ust. 1, są podejmowane w formie decyzji administracyjnej.

3. Minister właściwy do spraw administracji publicznej, po zasięgnięciu opinii

Związku Kynologicznego w Polsce, ustala, w drodze rozporządzenia, wykaz ras

psów uznawanych za agresywne, biorąc pod uwagę konieczność zapewnienia

bezpieczeństwa ludzi i zwierząt.

Art. 10a.

1. Zabrania się:

1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i

giełdach;

2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych;

3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.

2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych.

3. Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania

umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna.

4. Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten

5. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, nie dotyczy podmiotów prowadzących

schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem

działania jest ochrona zwierząt.

6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych

w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest

działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów.

tutaj cała ustawa o ochronie zwierząt

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19971110724

Słabe uzasadnienie. Gdzie tutaj jest mowa o konkretnym ogrodzeniu? To tylko ogólne wytyczne stwierdzające, że "psa trzeba pilnować" oraz ograniczenia wynikające z posiadania lub chęci posiadania psów psów agresywnych.

Przypominam, że sąsiad autorki tematu płot ma, sztachety ponad metrowe interpretowane (przez autorkę i logicznie rzecz biorąc słusznie) jako zbyt słabe zabezpieczenie.

Pytam jednak o obowiązek wynikający z przepisu prawnego zmiany tego płotu np. na o metr wyższy. Przyjedzie biegły i będą kazali psu skakać nad miarką wskazując odpowiednią wysokość płotu? A jak psu nie będzie się chciało albo ma problem z miednicą i skakać nie może?

Edytowane przez KK2012

Nie pytałem o zdrowy rozsądek czy wyobraźnię, lecz o konkretny zapis nakładający na właściciela obowiązek budowy odpowiedniego ogrodzenia wraz ze szczegółowymi wymogami (nie szukaj, nie ma takich).

Kodeks wykroczeń przewiduje:

Art. 77. Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.

Za trzymanie psa uważa się nie tylko jego prowadzenie, ale i chów. Nie ma tutaj jednak mowy o ogrodzeniu i konkretnych wytycznych, więc mowa o obowiązku solidnego ogrodzenia jest nietrafna. Oczywiście z punktu widzenia prawa, a nie sądu, bo ten może zinterpretować sytuację na różne sposoby.

Niczego nie odkryłeś i zapewne każdy się z Tobą zgodzi. Pisałem jednak o czymś zupełnie innym - o przepisach, wyobraźnia (często ograniczona) właścicieli zwierząt (nie tylko groźnych psów) mnie w tym przypadku nie była przedmiotem mojego pytania.

Jeżeli patrzy się wąsko tylko na przepis o ogrodzeniu takiego pewnie nie ma. Jednak wśród przepisów przytoczonych przez marynatę jest fragment :

Dobry prawnik, rzeczoznawca i w..ny rodzic wystarczą aby takowego "miłośnika" psów puścić z torbami na wypadek rażacej niedbałości czy wypadku. Udowodnić, że niebezpieczny pies nie był należycie odgrodzony od otoczenia będzie łatwo. Ty mówisz tylko o postępowaniu zgodnym z kodeksem ale proces cywilny otwiera większe możliwości na wypadek ewidentnego zaniedbania ze strony psiarza. Nie jestem prawnikiem ale podejrzewam, że na podstawie Ustawy o ochronie zwierząt można spokojnie szukac dobrej drogi do egzekwowania zapisów dotyczących prawidłowego zabezpieczenia posesji, są rzeczoznawcy, itp. Zdefiniowanie "prawidłowego zabezpieczenia posesji" nie jest jakąś abstrakcją i podejrzewam, że nie ma tu problemów z interpretacją przez sąd tego określenia.

TOMI1975 przyjacielu drogi. :) Ty mi cały czas piszesz o swoich interpretacjach przepisów, wyobraźni. Ja pytałem o konkretny zapis prawny dot. zmiany ogrodzenia ze sztachet ponad metrowych na np. żelbetonowy mur o wysokości 4 metrów, który by przed takim psem ochronił.

Niech więc nikt nie pisze o obowiązku zmiany ogrodzenia, które posiada już właściciel psa, gdyż jest to zwyczajnie niezgodne z obowiązującym prawem, a wszelkie informacje, które przytaczacie to subiektywnie interpretowane przepisy prawne..

Wydawało mi się, że już ustaliliśmy, że takiego precyzyjnego przepisu nie ma. Pełna zgoda. Ja jednak uważam, że jest szansa aby przy pomocy biegłych w konkretnym przypadku ustalić czy istniejące ogrodzenie jest wystarczające jeżeli ktoś chce trzymać psa rasy niebezpiecznej czymkolwiek ten termin by nie był. Innymi słowy jeżeli za siatka ma być rottweiler to zaniepokojony właściciel posesji sąsiedniej może zgłosić ten fakt do burmistrza/wójta zwracając jednocześnie uwagę ( i wykazujac to biegłym/rzeczoznawcą) , że ogrodzenie jest niewystarczające i podeprzeć się przy tym ustawą o ochronie zwierząt. Myślę też, że nie byłoby aż takiego problemu z udowodnieniem, że ogrodzenie jest niewystarczające jeszcze nawet przed faktem wydostania się psa przez takie ogrodzenie. I tu masz rację, to jest moja interpretacja jak najbardziej. Jeśli mój tok rozumowania jest błędny to chętnie wysłucham jak to może odbywac się realnie od osób lepiej zorientowanych.

pozdrawiam,

• 1 month później...

Żadnemu psu bym nie ufał, więc coś z tym fantem trzeba zrobić. Jeśli są warunki, to żywopłot (gęsty z ligustra) albo siatka.

A na wsi pies jest nieodzowny. Na posesji 2,5 ha miałem jużaka i owczarka niemieckiego. Krzywdy nikomu nie zrobiły, a złodzieje trzymali się z daleka. Psy chodziły wolno, nie zgłupiały w kojcu czy na łańcuchu. Właściciel ma wpływ na to, jaki będzie jego pies.

• 1 month później...
Ja tez bym nie ufał, kup siatkę, cokolwiek wyższego dla bezpieczenstwa , zainwestuj bo potem bedziesz sobie pluł w brodę, ale przed porozmawiaj z sąsiadem o twych wątpliwościach,czy obawach, w końcu chodzi o dzieciaki. Nie przewidzisz reakcji psa na żywszą zabawe, czy pojaiwnie się gości, innego zwierzaka no cokolwiek...