piotri 13.07.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Czy zgłaszaliście swoje przydomowe oczyszczalnie ścieków także w Wydziale Ochrony Środowiska?Z tego co się zorientowałem poś wymaga 2 zgłoszeń jedno to wydział urbanistyki(w moim przypadku), a potem wydział ochrony środowiska.Niektórzy pomijają drugi etap, ale cóż chciałem pójść legalną drogą i tu nastąpił problem.W wydziale OŚ zapytali, o poziom wód gruntowych, o przekrój gleb, a wogule to po co to panu, bo potem ludzie narzekają, że się woda cofa, że zamarza itp. Jaki papier jest potrzebny i od kogo aby nie zgłosili sprzeciwu? Badania geotechniczne są potrzebne, czy wystarczy podpis kierownika, że woda poniżej 1,5m od drenażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 13.07.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Podaj podstawę prawną tego wymogu (aby zgłosić w Wydziale Ochrony Środowiska). Bo zgłoszenie w urbanistyce (u mnie to się jakoś inaczej nazywało Architektura i Budownictwo czy jakoś tak, ale chyba funkcję ma podobną) wynika z PB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 13.07.2012 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Podstawa prawna oczywiście jest, ale większość poprzestaje na zgłoszeniu w wydziale architektury. Konkretnie to jest zgłoszenie instalacji do użytkowania. Podstawa prawna: § 2 ust. 1 rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 2 lipca 2010 r. w sprawie rodzajów instalacji, których eksploatacja wymaga zgłoszenia (Dz. U. z 2010 r. Nr 130, poz. 880). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 14.07.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 OK. Widać trzeba. Pytanie o poziom wód gruntowych jest zasadne, o gleby to już nie jestem pewien, a ta reszta, to już nie jest poważne. A co do wymaganego papieru, to zapytałbym konkretnego urzędnika, bo niestety, co starostwo, to inne interpretacje tych samych przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts