Uller 01.04.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 28 stycznia 2004 złożyłem książeczkę mieszkaniową do wyceny. Wyceniono wówczas premię gwarancyjną na 2070,09zł. 26.03.2004 nastąpiła jej likwidacja, i jakie było moje zdziwienie gdy otrzymałem 1670zł premii gwarancyjnej. Okazało się że dwa lata temu metr przeliczeniowy wyceniono na 2700zł, a jak likwidowałem książeczkę to wynosił 2117zł; kwartał wcześniej 2332zł, a kwartał później 2432zł. Wynika z tego że jak ciocia ministra likwiduje książeczkę to ustala się wyższe stawki, a jak jest za dużo klientów to niższe. Zdenerwowała mnie ta sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawa 01.04.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 O kurcze nie wiedziałam ze to tak wyglada, jezeli moge prywatnie spytac ile miałes na tej ksiazeczce ze usykałeś taką premie? i ile lat ja miałes ?ja swoja oddałam do przeliczenia i musze czkeac miesiac a chciałabym tak tylko orientacyjnie wiedzieć czego moge sie spodziewac-chociaz mysle ze nie za duzo.Odp. moze byc na priv, z góry wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 01.04.2004 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Na książeczce miałem po denominacji 5,20gr. Chyba nie był to jakiś długi okres oszczędzania (nie pamiętam). Najbardziej nie mogę zrozumieć sytuacji, że w tym samym okresie dałem drugą książeczkę do wyceny w Katowicach gdzie miałem 60 gr. Dwa lata temu wyceniono ją na 590 zł a w tym roku na 570 zł i ni jak mi proporcje nie pasują do wkładu na tej pierwszej książeczce. Jest to wszystko tak poplątane że wydaje mi się ze stworzono warunki do popełniania nadużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawa 01.04.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Dzieki za odpowiedz ale kurcze nie wiem od czego to zalezy chore to wszystko, te wyliczenia jakies dziwne samemu jakby sie chciało za to zabrać to zidiocieć by mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 01.04.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 O ile się orientuję wycena książeczki mieszkaniowej opiera się na przeliczaniu proporcji pieniędzy wpłacanych w poszczególnych kwartałach na książeczkę, do cen metra kwadratowego w tych właśnie kwartałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawa 01.04.2004 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 O ile się orientuję wycena książeczki mieszkaniowej opiera się na przeliczaniu proporcji pieniędzy wpłacanych w poszczególnych kwartałach na książeczkę, do cen metra kwadratowego w tych właśnie kwartałach. ło matko to bym się musiała naliczyc mam ksiazeczke chyba ponad 20 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 01.04.2004 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 O ile się orientuję wycena książeczki mieszkaniowej opiera się na przeliczaniu proporcji pieniędzy wpłacanych w poszczególnych kwartałach na książeczkę, do cen metra kwadratowego w tych właśnie kwartałach. Zgadza się tylko według ministerstwa ceny metra w ciągu ostatnich dwóch lat staniały o 22% No i w zimie są tańsze niż na wiosnę i w jesieni. Po prostu jak pan minister likwidował książeczkę to przelicznik był wyższy a jak już nie miał interesów to ceny metra postanowiono urealnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.04.2004 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Uller - przesadzasz z tą spiskową teorią dziejów (przelicznika m2). Ministrem to ja nie jestem a za swoją książeczkę z wkładem (po denominacji) 3 zł 05 gr po 28 latach oszczędzania dostałem premię gwarancyjną (w 2002 r.) ponad 22 000 zł. I nie dociekam czy w kwartał przed czy też kwartał po mojej likwidacji ktoś dostał mniej lub więcej. Po prostu nie mam na to wpływu. A denerwować się też nie ma sensu. W chwili założenia tej książeczki (z pełnym wkładem) przez rodziców można bylo za tę kwote kupić połowę tak pożądanego wówczas samochodu jakim był Fiat 126p. A otrzymana kwota (pomimo, że znacząca) ma się nijak do ówczesnego wysiłu finansowego rodziców powiększonego o fakt "obracania" tymi pieniędzmi przez bank i państwo (w tym większość czasu przez panstwo ludowe) przez 28 lat. A cenę m2 oblicza się wg. danych GUS. Nie wiem czy Prezes Gus już zlikwidował swoja książeczkę czy też czeka na wzrost "przelicznika" który niechybnie wzrośnie po przyjęciu do Unii i wprowadzeniu 22% Vat Czytając moją wypowiedź weź "poprawkę" na dzisiejszą datę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 01.04.2004 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Uller - przesadzasz z tą spiskową teorią dziejów (przelicznika m2). Może rzeczywiście przesadzam. Powinienem odczekać parę dni aby nie komentować sprawy na gorąco. Jednak skokowe wahania ustalanej ceny metra kwadratowego w każdym kwartale sugerują że zajmują się tym ludzie niekompetentni którzy co trzy miesiące mają inny pomysł na sposób wyceny. Poza tym już widziałem tyle prywaty w ustalaniu przepisów (począwszy od szczebla centralnego a na związkach zawodowych kończąc) że już nic mnie nie zdziwi. Na przykład w mojej firmie potrafią przyznawać bony na święta w zależności od dochody na członka rodziny wliczając konkubentów. Dobre co. Nie muszę mówić w jakim związku jest pani która przeforsowała ten zapis. Potrafili jeszcze przy tym uchwalić że na małżeństwo pracujące w firmie przydzielają tylko jedne bony. Mógłbym więcej takich przykładów mnożyć ale szkoda mojej klawiatury. Równiez pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 02.04.2004 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 (...)Po prostu nie mam na to wpływu.(...) Pozwolę sobie jeszcze nie zgodzić się z tym zdaniem. Wycena metra kwadratowego w danym kwartale jest podawana do publicznej wiadomości i mając na uwadze likwidację książeczek mieszkaniowych powinniśmy ją śledzić tak jak śledzi się kursy giełdowe. Gdybym wiedział że możliwy jest spadek wyceny w porównaniu z poprzednimi notowaniami to bym zwrócił uwagę na ten kurs. Przez moją niewiedzę straciłem około 200zł. To nie jest zbyt wiele, ale zawsze coś. A jeżeli ktoś miał by taka sytuację jak ty to mógłby stracić parę tysięcy złotych. Dlatego mówię o tym głośno i zwracam uwagę forumowiczów aby zwracali uwagę na kurs wyceny przy likwidacji książeczek. Lepiej uczyć się na cudzych błędach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apinko 08.04.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Kilka faktów - by się nie pogubić. Gdy mamy raz wycenioną ksiązeczke - warto pamiętać kiedy i jaka była wtedy wartość śr. metra (dane oficjalne GUS) wg. którego była dokonana wycena. Wtedy można obliczyć ile (!) metrów mieszkania jest ona warta (bardzo pomocne do 'oszczedzania' czasu i pieniedzy na aktualnych wycenach --> można samemu sobie obliczyć orientacyjna wartość ksiażeczki z premią gwarancyjną). AKtualna wartość to ok. w/w liczba metrów * aktualna cena (GUS). Tak więc np. cena za IV kwartał 2003 to bodaj 2432zł .. ale (!) tylko gdy złoży się do wyceny po 1 kwietnia 2004 r. .. niezłe przesunięcie w czasie Więc jeżeli ktoś liczy na wycene za I kw. 2004 (spodziewając się że wzrośnie po tym całym boomie cenowym) to: a) bedzie śr. wartość m.kw. ogloszona ok. końca maja 2004 r. b) ksiązeczki beda wyceniane wg. tej stawki od 1. VII.2004 r. (przez kwartał) Niezła zabawa .. Na podstwie moich dociekań.. głównie dzwoniąc do PKO BP i szukając w necie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 08.04.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 W tekście ujednoliconym ustawy o premii gwarancyjnej jest wzór na obliczenie kwoty do wypłaty.Tak jak napisaliście wszystko zalezy od ceny GUSowskiego metra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts