Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śmierdzi z umywalki

tomek4

Recommended Posts

Witajcie,

nie mogę usunąć przyczyny smrodu "ściekowego", który pojawia się tylko podczas podczas lania wody w umywalce.

Wykluczyłem wysychanie syfonu czy wadliwe odpowietrzenie kanalizacji.

Może sama konstrukcja syfonu jest w tym przypadku wadliwa i nie spełnia swojego zadania ?

IMG_20120713_101039.jpg

Znaczy, smrodek pojawia się w czasie lania wody do umywalki, czy zaraz po?

Jeśli w czasie, to chyba jedyna możliwość to, że coś urosło w samym syfonie i to jego zawartość śmierdzi w momencie ruszenia. Wszystko to, co widać na zdjęciu (syfon znaczy) należałoby zdemontować, wyczyścić, przepłukać i złożyć od nowa do kupy, sprawdzając przy okazji, czy choćby gdzieś się uszczelka nie podwinęła.

Zastanów się też, jak przebiega kanalizacja dalej, co jest jeszcze na tej samej nitce, może woda płynąca z umywalki "wyciąga" wodę z syfonu jakiegoś innego urządzenia?

J.

W trakcie spuszczania. Syfon wymieniałem na nowy oraz kilka razy czyściłem. Bez większych efektów.

Tak naprawdę nie byłem do końca pewny czy to nie zapaszek spuszczanej wody, ale jak zamykam korek w trakcie lania to przestaje śmierdzieć...

Sam mam jeszcze teorie, że za krótka pionowa rura tego syfonu i za długa pozioma i przez to podczas większego ciśnienia (lanie wody) źle syfonuje - niestety tyle tam mam miejsca ale może kolankowy syfon by się bardziej sprawdził

Jak sprawdzić czy zaciąga coś z innego syfonu ? Jeżeli nasłuchiwać bulgotania, to nic takiego nie ma miejsca...

umywalka-meblowa-cersanit-roma-80.jpg

Edytowane przez tomek4

No to jeśli syfon możemy wykluczyć (bo możemy - to, że źle syfonuje, bo górna rurka za krótka jest nieprawdopodobne), pozostaje reszta instalacji.

Trochę dziwne, że nie śmierdzi cały czas, a jedynie podczas lania, ale dałoby się to wytłumaczyć albo zaciąganiem wody z innego syfonu (z tym, że raczej by bulgotało), albo wręcz przeciwnie: minimalną nieszczelnością, która normalnie nie powoduje smrodku cały czas, a jedynie w momencie, jak w kanalizę wpuścimy wodę, wyciskając w ten sposób z niej śmierdzące powietrze.

Powtórzę pytanie: co prócz umywalki jest na tym samym odgałęzieniu od pionu? A sama rura tego odgałęzienia? Jest zatynkowana, albo przykryta wylewką podłogi, czy jest dostępna?

J.

Nie będzie z tym problemu by go szczelnie zaczopować.

Ale jak wg Ciebie miałby się ten smrodek przedostawać ?

Spuszczam wodę w umywalce, przechodzi przez syfon do rury... To wtedy śmierdziałoby z okolic pralki chyba ?

Syfon od pralki to zwykła wywinięta rurka karbowana dostarczana w komplecie.

Tak, to na pewno z umywalki. Co ważne intensywność tego smrodku nie jest jakoś mocna...

Jeżeli syfon syfonuje, to tylko uszczelki tej rurki poziomej mogą mieć winę, no bo później już syfon filtruje...

Zatkam pralkę i wymienię ten syfon na kolankowy, "głębszy" wraz z rurkami. Jak to nie pomoże to odpuszczam...

Jeszcze raz dzięki Jarek za dyskusję. Dam znać czy pomogło.

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

Wiem, że odpowiedź rychło w czas, ale pojawiły się nowe fakty w śmierdzącej sprawie.

Odpowiadając - śmierdzi nadal i nie jest to problem przyłącza kanalizacyjnego jak i jego odpowietrzania/wentylacji.

Znalazłem podobny wątek w którym również zabrałem głos, żeby wszystkiego tu nie dublować: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101701-SMRODEK&p=5596345#post5596345

Na 99% jestem pewien że winę ma konstrukcja umywalki a konkretnie budowa jej otworu przelewowego. Tam zbierają się resztki mydła, pasty do zębów. Można myć, dezynfekować, wydaję się że na 2-3 dni spokój.

Szukam jednak rozwiązania na dłużej.

Tak sobie myślę, czy nie pomogła by wymiana korka odpływowego z takiego z otworem od przelewu:

[ATTACH=CONFIG]144282[/ATTACH]

na taki bez otworu:

[ATTACH=CONFIG]144283[/ATTACH]

Wiem, że blokuję wtedy przelew, ale uniemożliwiam też zanieczyszczenie tych wnęk w korku.

Co o tym myślicie ?

• 2 years później...