Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Aktulanie stoję przed wyborem zakupu okien do nowgo domku.

Początkowo (jak praktycznie każdy nieświadomy konsument) rozglądałem się za profilem VEKA i firmą OKNOPLAST.

Wraz z biegiem czasu (poszerzając więdzę na forum) skupiłem się na polecanych profilach SCHUCO i ostatnio na

profilu BRUGMANN.

Obecnie mam dwie wyceny:

1. Jezierski - profil PCV 5 komorowy SCHUCO, szerokość 70 mm (obustronny kolor ), okucia Winkhaus activ Pilot , dwie szyby oraz

2. Abakus - profil Brugmann AD, szerokość 73 mm (obustronny kolor), okucia ROTO NT, dwie szyby

Z racji tego, iż obie wyceny są bardzo zbiżone wartościowo oraz są w akceptowalnych granicach, to mam pytanie do doświadczonych forumowiczów.

Jaki wybór dokonać? Które okucie oraz profil będzie lepszy?

Czy macie jakieś doświadczenia z firmą Abakus?

Pozdrawiam i liczę na rzeczową odpowiedź.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Brugmann nieco grubszy od Schuco więc z tego tytułu trochę lepszy i daje możliwość zaszklenia trochę grubszego pakietu szybowego , ale Winkhaus za to lepszy od Roto ...

A w czym niby ten WH lepszy? A co do profili statyka Brugmana na oryginalnym oczywiście wzmocnieniu bije większość profili.

Mi też bardziej lezy Roto, ale nie odważę sie powiedzieć, że Winkhaus jest gorszy.

Podane wymiary - 73 i 70mm dotyczą głównie ościeżnic. Schueco ma wersję Cava ze skrzydłem 82mm i tam można bez problemu włożyć bardzo dobrą trzyszybówkę a listwa wewnętrzna dalej będzie ładnie wyglądała. Ja jestem za sziko, ale dlatego że je sprzedaję:)

Z tego co się orientuję Abakus ma w ofercie lepszą opcję - Salamandra - będzie bliżej własciwego do porównania poziomu.

Hmm... czegoś nie rozumiem.

Kilka postów wyżej napisałeś, że oba profile są bardzo porównywalne.

Teraz napisałeś, że Schuco to wyższa półka, a Brugman to poziom Veki.

Określ prosze jednoznacznie Swoje stanowisko w tej kwestii i napisz proszę w jakim sensie (chodzi mi o rzeczowe porównanie) Schuco przewyższa Brugmana.

Coś mi się zdaje, że nie mówiłem. Przynajmniej w tym temacie:)

Ja Ci nie odpowiem na to pytanie. Scueco w wykonaniu dobrego producenta będzie fajnym oknem. Brugman też. Ale niech któryś z nich trafi do garażu podrzędnej firemki... to sądzisz ze z tego zakładu wyjedzie dobry produkt?

Mowiłem o Salamandrze. Wyższa półka cenowa, profil należy do firmy Brugman. Jeśli byloby to samo, to jakiż sens miałby Brugman trzymać ten profil. Ma go wg mnie dlatego, że chce mieć coś z lepszej półki. Zauważ, że rozwija się Salamander - np. nowe okna bluEvolution. A Brugman chyba nic nowego nie wprowadza.

Schueco lepsze(ale nie od BluEvolution)? Już powiedziałem - bo je sprzedaję. To oczywiście MOJA SUBIEKTYWNA opinia wynikająca z sympatii.

Przecięny człowiek nie zauważy różnicy. Dostrzeże ją fachowiec, montażysta. Nam np. Schuco stoi sztywniej w otworze niż Veka. Ale to też subiektywne spostrzeżenia.

Chcesz porownać okna - poszukaj np. ranking pro Quality na stronie oknotest.

• 3 months później...

Chcesz porownać okna - poszukaj np. ranking pro Quality na stronie oknotest.

Wybacz Fin ale ten ranking to jakaś kpina. Mieszkam niedaleko jednej z firm, która jest wyżej w rankingu od m.in Jezierskiego, Peteckiego itp. i powiem, że nawet pracownicy tej firmy okien u siebie nie kupują. Na produkcji pracuje 5 osób.

Widać, że najwyżej w rankingu są firmy, których reklamy pojawiają się na ich stronie.

Ps. Dobroplast ma tyle samo punktów ( w tabeli ) co Jezierski. Przecież to są jakieś jaja.

Edytowane przez antonin

Wybacz Fin ale ten ranking to jakaś kpina. Mieszkam niedaleko jednej z firm, która jest wyżej w rankingu od m.in Jezierskiego, Peteckiego itp. i powiem, że nawet pracownicy tej firmy okien u siebie nie kupują. Na produkcji pracuje 5 osób.

Widać, że najwyżej w rankingu są firmy, których reklamy pojawiają się na ich stronie.

Ps. Dobroplast ma tyle samo punktów ( w tabeli ) co Jezierski. Przecież to są jakieś jaja.

Po mojemu to masz Pan, Panie antonin dwa wyjścia. Pierwsze, doczytać jak powstaje ten ranking, skąd pochodzą dane i jak są oceniane. Drugie, to przeprowadzić się w inne okolice, gdzie siedzibę ma firma zatrudniająca większą liczbę pracowników, wtedy szansa, że któryś z nich kupi okna z własnej firmy statystycznie rośnie.

Pozwoli Pan, drogi Panie T12345T, że sam będę decydował o swoim miejscu zamieszkania.

Jeśli chodzi o wiarygodność tych testów to widzę dwa wyjścia:

1. Strona jest mało wiarygodna - ta sama liczba punktów Jezierski i Dobroplast

lub

2. Większość użytkowników tego forum się myli mówiąc lub dając do zrozumienia że:

- Dobroplast to dolna półka

- Drutex nie ma najlepszych opinii, a w rankingu jako firma jest na 3 miejscu.

- Jezierski jako producent z najwyższej półki produkujący na najlepszym profilu ( Schuco ) na 28 miejscu

Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam, ale chcę tylko pokazać że pewne rzeczy tu po prostu nie grają.

Edytowane przez antonin

Pozwoli Pan, drogi Panie T12345T, że sam będę decydował o swoim miejscu zamieszkania.

Jeśli chodzi o wiarygodność tych testów to widzę dwa wyjścia:

1. Strona jest mało wiarygodna - ta sama liczba punktów Jezierski i Dobroplast

lub

2. Większość użytkowników tego forum się myli mówiąc lub dając do zrozumienia że:

- Dobroplast to dolna półka

- Drutex nie ma najlepszych opinii, a w rankingu jako firma jest na 3 miejscu.

- Jezierski jako producent z najwyższej półki produkujący na najlepszym profilu ( Schuco ) na 28 miejscu

Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam, ale chcę tylko pokazać że pewne rzeczy tu po prostu nie grają.

Żadna tam uraza tylko widzę, że idzie Pan w krytykę, ale tak trochę... w ciemno:-). Nadal nie zadał Pan sobie trudu by doczytać, jakie informacje prezentowane są w rankingu i skąd pochodzą. Podobna pozycja Dobroplastu i Jezierskiego nie wynika z porównywania właściwości produktów, a jedynie z porównywania sposobu informowania o tychże właściwościach. Na tym polu obie firmy idą widać łeb w łeb, czyli... kiepsko stąd i zbliżona pozycja w tabeli. Każdy producent może łatwo zostać liderem byle tylko chciało mu się chcieć. A większości się nie chce. Po co mają mówić o oknach jak mogą "bzdecić" ciągle o komorach, szybkach i okuciach. Ciemny lud jak to kupował, tak i kupuje, tyle tylko, że te bzdety mają dość średni związek z samym oknem i jego potwierdzonymi właściwościami użytkowymi, a do nich odnosi się ranking Pro Quality i kółko się zamyka.

A co do tego Jezierskiego i Schueco. Wysokość półki zależy po trosze od wzrostu sięgającego, a "najlepszy" to przymiotnik, który niewiele znaczy albo może inaczej: Dla każdego oznacza co innego. Zatem ostrożnie z takimi stwierdzeniami, bo udowodnić je trudno. Pan by potrafił?

Ja jako szary chłop widzę to tak. Chcę kupić okna. Wchodzę na stronę na której zamieszczony jest ranking. Na pierwszym miejscu jest firma x i myślę sobie, że jest najlepsza. A Pan pisze, że każda firma gdyby jej się chciało może zostać liderem rankingu. Ja czytam to tak: jest wiele firm lepszych od tych z pierwszych miejsc, które jeszcze nie dostarczyły swoich badań i dlatego są daleko w tyle. Wniosek - może firmy które nie dostarczyły danych nie chcą brać udziału w tym rankingu. A wtedy ranking nie jest obiektywny. Proponuję zamieścić tylko te firmy, które dostarczą wszystkie dane np. próbuję porównać dwóch producentów na tym samym profilu i tych samych okuciach. Vetrex -61 punktów i Witraż - 13 punktów. Vetrex podaje wszystkie dane, Witraż w tabelach ma napisane brak danych, brak danych, więc pytam co tu porównywać? I na jakiej podstawie?

Bardzo przepraszam , ale właśnie tego nie mogę pojąć.

Bardzo przepraszam , ale właśnie tego nie mogę pojąć.

hyhy nie Ty jeden ale jak wiesz jest wolny rynek i podobnie jak Test możesz sobie stworzyć własny ranking dla własnych celów i sam ustalić co taki ranking ma przedstawiać. Test sobie akurat taki wymyślił i dla wielu, podobnie jak dla Ciebie, jest on bez znaczenia. Podobnie jak inne tego typu rankingi ;)

Mimo że moi faworyci są tam nienotowani(albo są nisko) to jednak rozumiem intencje.

Jako szary żuczek chcę kupić okna. Przeglądam strony, informacje. Powiedzmy że nie patrzę na wygląd, ale tylko na twarde kwestie techniczne. Może się na nich znam, więc szukam tych danych na stronach producenta w ogólnie dostępnych informacjach. Znajduje, porównuję, wybieram. A jeśli się nie znam na parametrach, to szukam pomocy kogoś, kto się w tym czuje dobrze. Ale warunek - korzysta z tych samych źródeł.

Może i firmy mają super osiągi i się tym nie chwalą, ale przez to tracą w świetle tego rankingu.

Witam

Ranking kolegi TESTA, wg mnie, jest wykładnią jak to teraz się ładnie nazywa - "transparentności" producentów, czy to dobrze ? nie wiem i nie mi o tym decydować.

Jednak moim zdaniem pewne aspekty są przez producentów chronione inne specjalne przemilczane i poniekąd takie wyniki a nie inne.

Pozdrawiam

Ja jako szary chłop widzę to tak. Chcę kupić okna. Wchodzę na stronę na której zamieszczony jest ranking. Na pierwszym miejscu jest firma x i myślę sobie, że jest najlepsza.

Z tym myśleniem, to każdemu wolno myśleć co mu się tylko podoba, co jeszcze wcale nie oznacza, że akurat to co myśli myślący jest zbliżone do prawdy:-).

A Pan pisze, że każda firma gdyby jej się chciało może zostać liderem rankingu.

Dokładnie tak piszę, bo to jest możliwe. Wystarczy posiadać odpowiednie badania, odpowiednie dokumenty sprzedaży i treści na stronie www, w sumie nic oryginalnego ani rewolucyjnego. Jedyny wysiłek, to ewentualnie napisać do mnie, że to jest na stronie i podanie linku. Huk pracy, czyż nie?

Ja czytam to tak: jest wiele firm lepszych od tych z pierwszych miejsc, które jeszcze nie dostarczyły swoich badań i dlatego są daleko w tyle. Wniosek - może firmy które nie dostarczyły danych nie chcą brać udziału w tym rankingu. A wtedy ranking nie jest obiektywny.

Otóż Pańskie wnioskowanie jest całkowicie fałszywe. Jeśli jakaś firma nie chce uczestniczyć w jakimś rankingu z sobie znanych powodów, to wcale nie wpływa na obiektywność tego rankingu. Jeśli już, to raczej na jego kompletność. Wydaje mi się, iż nie sposób stworzyć rankingu, który obejmie wszystkich producentów okien PVC jednocześnie. To jest po prostu niewykonalne, choćby ze względu na przyszłą jego obszerność albo ze względu na brak informacji o istnieniu lub likwidacji jakiegoś podmiotu produkującego okna, czy też zbiór informacji, które trzeba by systematycznie pozyskiwać i prezentować. Wiązanie "obiektywności" z "kompletnością" rozumianą jako zbiór pełny "Producenci okien PVC" według mnie jest niedorzeczne, ale cóż może kiedyś, ktoś stworzy takie dzieło. Na pewno nie będę to ja.

Proponuję zamieścić tylko te firmy, które dostarczą wszystkie dane np. próbuję porównać dwóch producentów na tym samym profilu i tych samych okuciach. Vetrex -61 punktów i Witraż - 13 punktów. Vetrex podaje wszystkie dane, Witraż w tabelach ma napisane brak danych, brak danych, więc pytam co tu porównywać? I na jakiej podstawie

Z uporem godnym lepszej sprawy nie chce Pan pojąć, że ranking Pro Quality jest właśnie niczym innym jak porównaniem sposobu informowania o produkcie. Vetrex ma tyle punktów ile ma po prezentuje dane jakie prezentuje. Witraż podobnie. Zatem co do polityki informacyjnej obie firmy można porównywać, a podstawą do porównań są informacje zawarte na stronie www. Ot taki kaprys tworzących ranking wynikający choćby z faktu gdzie najczęściej szukamy informacji. Wiele osób, w tym wielu nabywców okien czyni to w sieci stąd pomysł na sprawdzenie, czego to też oni mogą się dowiedzieć o produktach producentów na ich stronach www. Jeśli szukający przypadkiem trafi na nasz ranking, a jest podobnie do Pana "szarym chłopem" to odczyta dane z tabel jak to szary chłop ma w zwyczaju, Jeśli jednak chłop jest "biały", być może zechce pogmerać głębiej, dowiedzieć się więcej i do tego właśnie go zachęcam. Nie mniej zdaję sobie sprawę, że ani treść, ani forma rankingu nie jest idealna. W założeniu miała ona zainteresować firmy i nabywców właściwościami użytkowymi okien. Jako, że od lipca 2013 roku producenci będą "ustawowo" zobligowani do prezentacji deklarowanych poziomów właściwości użytkowych okien na stronach internetowych już powstały założenia kolejnej wersji rankingu. Teraz to już byle informacja na stronie www nie będzie mnie satysfakcjonować.