Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga odsetkowa - czy moge?

Batonik

Recommended Posts

Witam bardzo serdecznie, juz od jakiegos czasu podczytuje to forum i bardzo sie ciesze, ze takie istnieje.

Chce rozpoczac budowe domu razem z mezem i moim ojcem. Finalem mialby byc dom trzy kondygnacyjny z osobnym wejsciem. Chcemy wziac na niego kredyt hipoteczny, ale musimy wziac go razem z moim ojcem poniewaz on jest wlascicielem gruntu i nieruchomosci.

I moje pytanie: Czy biorac kredyt razem z ojcem bede mogla odliczyc sobie od podatku odsetki ktore bede placic w ramach splaty kredytu?

Zaznaczajac, ze moj ojciec korzystal juz z ulgi budowlanej.

Bardzo prosze o odpowiedz jesli ktos cos wie, przekopalam internet na ten temat, ale niestety nie ma nic napisanego o przypadku jesli kredytobiotcami jest kilka osob.

Twój ojciec z całą pewnością nie może skorzystać z ulgi odsetkowej.

Czy w takim przypadku Ty możesz skorzystać? - tego w tej chwili nie wiem. Być może tak - pod warunkiem , że będzie to dom w założeniu projektowym i pozwoleniu - wielorodzinny i będzie wyodrębniona część ojca

Niemniej Twój ojciec wcale nie musi być kredytobiorcą. O ile spełnicie inne żądania banku to hipoteka może być usytuowana na nieruchomości osoby drugiej (oczywiście za jej zgodą).

Może ktoś inny jest b. zorientowany w tej kwestii.

Możesz jeszcze udać się z takim pytaniem do notariusza. Notariusze są zobowiązani udzielić porady bezpłatnie (oczywiście w zakresie zadań dotyczących sporządzenia ewentualnego aktu notarialnego i czynności pochodnych z tego tytułu )

Dzieki Wowka, ze moj ojciec nie moze to wiem, ale logicznie by bylo gdybym ja mogla sobie to odpisac. Jeszcze sprobuje zapytac w urzedzie skarbowym, ale wolalam dowiedziec sie od osob nie zwiazanych z ta instytucja, bo niegdy nie wiadomo czy cie tam nie oklamia. W kazdym razie dzieki za odpowiedz :D