Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panel prysznicowy (natryskowy)

armlody

Recommended Posts

Witam, poszukuję standardowo, dobrego i w przyzwoitej cenie, panela prysznicowego. W internecie znalazłem firmę CORSAN i ACTIMA które maja w ofercie dość ciekawe designy. Czy orientuje się ktoś może jak wygląda kwestia jakości w produktach tych firm. Lub może macie jakieś własne doświadczenia?

Z góry dziękuje za informację i rady.

Niestety to nie to (choĆ faktycznie Promyczek ma Actimę). Nie mniej jednak dziękuję za odpowiedź.

Ja szukam czegoś w tym stylu: http://www.excellent.com.pl/produkty/produkty/14,panelenatryskowe.html lub http://www.corsan.pl/

Edytowane przez joliska

• 1 year później...
  • 3 months później...

Ja mam exellenta ale podtynkowego.

Zamontowany i czeka na kabinę, obejrzałem go sobie dokładnie od środka.

Wygląda całkiem solidnie, pokrętła są ze stali nierdzewnej a nie z plastiku (na szczęście).

Na razie wydaje mi się że ta marka ma dobry stosunek ceny do jakości.

Zobaczymy jak w użytkowaniu.

Właśnie na tej solidnej budowie mi zależy. W deante jak mi padła głowica termostatyczna to ja wyjąłem i zamówiłem w serwisie. Jakie było moje zdziwienie kiedy przysłali mi plastikowy badziew zamiast mosiężnej ciężkiej jaką miałem dotychczas. Poszli w taniość i dla tego więcej ich panelu nie kupię. :p

Czy masz baterię termonastyczną czy mieszacz? Zastanawiam się czy to jest duża różnica.

• 1 year później...

Witam

Jako że użytkuje od 7 miesięcy panel prysznicowy CORSAN aluminiowy led kaskada z termostatem, postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami.

Niestety tylko w podstawowym modelu można dobrać sobie kolor z palety RAL, musiałem zdecydować się na ten z bezsensownymi światełkami LED których zasilenie poprzez hydrogenerator przestało działać po 5 dniach używania. Generatorek zaczął piszczeć niesamowicie a światełka przygasać. Nauczeni zdaje się doświadczeniem producenci dorzucili mi w pudełku od razu drugi taki sam hydrogenerator którego nawet nie wymieniłem. Zamiast tego wstawiłem mufę i jest spokój. Takim sam przypadek miał kolega który ma dokładnie ten sam model więc wina ewidentnie leży po stronie jakości wykonania tego elementu a nie przypadkowo trefnego modelu.

Od niespełna 2 miesięcy pokrętło od baterii termostatu zaczęło tak ciężko pracować że muszę kręcić dwoma rękami. Jeszcze nie miałem czasu sprawdzić co jest tego przyczyną.

Byłem przekonany że hydromasaże i kaskadowy wypływ wody będzie ciekawym urozmaiceniem kąpieli, niestety stał się całkowicie nieprzydatnym gadżetem za który trzeba było dopłacić parę stów i na dodatek przez te dysze hydromasażu ciężko się go czyści z kamienia...

Trzeba bardzo uważać podczas montażu ponieważ farba którą został pokryty panel jest tak marnej jakości, że dosłownie dotknięcie o ścianę powoduje duże i widoczne rysy.

Oznaczenia które znajdują się na pokrętłach i kreski z temperaturą wody na pokrętle od termostatu są tak słabo widoczne, że trzeba niemalże dotykać nosem pokrętła by coś zobaczyć. Mogli po prostu zrobić oznaczenia i liczby z temperaturą czarną farbą. Na chromowanej powierzchni było by świetnie widać, niestety jakiś geniusz wpadł na pomysł by wymalować to jasno-szarym kolorem. Oczywiście po kilku tygodniach używania znałem na pamięć te oznaczenia i temperatury więc znaczki nie były mi więcej potrzebne:)

Po raz pierwszy użytkuje panel prysznicowy, wcześniej miałem proste kolumny więc nawet nie mam do czego porównać jakości ale raczej jakość jest adekwatna do ceny. 1100 zł za ten panel w preferowanym kolorze (standardowy kolor był za 960zł) to chyba niewygórowana kwota.

EDIT:

Właśnie skończyłem czyścić termostat. W instrukcji napisali że trzeba co kwartał go wymontować i pomoczyć pół godziny w roztworze wody z octem. Moczyłem 3 godziny i poza tym że zeszła chromowana farba z miedzianych elementów to niewiele pomogło ://

Edytowane przez Troj31

• 9 months później...
  • 10 months później...
  • 2 weeks później...