Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lampa halogenowa - alternatywa

Recommended Posts

Witam!

Zamierzam oświetlić sobie wejście do domu oraz ogród (kinkiety na budynku już mam, a stale świecących lamp ogrodowych nie chcę montować ze względu na oszczędność $) i szukam jakieś lampy na czujnik ruchu, aby dojść do garażu/dla bezpieczeństwa przed złodziejami). Czy popularne, zwykłe lampy halogenowe to jedyny sensowny zakup czy macie może jakiś inny pomysł?

Pozdrawiam!

Te kilkadziesiąt sekund zależy od:

- usytuowania lampy względem ulicy/ścieżki/chodnika

- okolicy i wizyt nieproszonych gości

- kotów i innych zwierząt samowolnie wchodzących na posesję

Może się okazać, że lampa o mocy 10W będzie się paliła kilka godzin dziennie zamiast oświetlenia ogrodowego właśnie ze względu na oszczędność.

Wszystko zależy od warunków lokalnych i preferencji klienta.

Ekonomia.... po około 1000 godzinach świecenia koszt zakupu lampy LED staje się opłacalny.

1000 godzin to codzienne świecenie po około 3 godziny w ciągu roku.

Przyjąłem lampę 10W LED jako odpowiednik halogena o mocy 150W.

Pomijam koszt zakupu i wymiany żarników, które palą się z biegiem czasu.

Edytowane przez robertsz

Dzięki za odpowiedzi!

Wyczytałem, że 10W led to odpowiednik 80W halogenu, wydaje mi się to trochę za mało więc szukałem 20W.

Czy np. coś takiego będzie dla mnie odpowiednie ---> http://allegro.pl/halogen-led-reflektor-lampa-20w-1800lm-naswietlacy-i2466169725.html albo ten chyba ma wyższy strumień cieplny http://allegro.pl/oprawa-lampa-naswietlacz-halogen-led-20w-ciepla-i2453610884.html

O ile na taras i ogród myślę, że będzie ok o tyle czy na wejście światło nie będzie za mocne (tzn. czy nie będzie raziło i oświetlało całej okolicy)?

Edytowane przez Christo24

Z tymi odpowiednikami to czysta bzdura. Lepiej sobie doczytaj necie zanim zakupisz konkretna ilosc. A papier przyjmie wszstko.

Ja swego czasu zakupilem ledy i teraz leza w szafce bo sa za slabe. Na ogrodzie mam zwykle zarowki ale wlaczam je kilka godzin na rok, przy garazu halogen 200w z wlacznikiem zmiezchowym i ruchu, wlacza sie max 5min na dobe. Czasem nie warto inwestowwc w ledy, teraz to wiem.