Christo24 14.07.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Witam! Zamierzam oświetlić sobie wejście do domu oraz ogród (kinkiety na budynku już mam, a stale świecących lamp ogrodowych nie chcę montować ze względu na oszczędność $) i szukam jakieś lampy na czujnik ruchu, aby dojść do garażu/dla bezpieczeństwa przed złodziejami). Czy popularne, zwykłe lampy halogenowe to jedyny sensowny zakup czy macie może jakiś inny pomysł? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 14.07.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Ledowe 10W, Duzo światła ale koszt jakies 110zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.07.2012 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Poszukaj na Allegro pod hasłami "oświetlacz LED" lub "naświetlacz LED".Zainwestuj i kup taki z pojedynczym modułem LED zamiast z setką małych LEDów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.07.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 ze względów oszczędnościowych własnie założ halogeny, sprawdzają się swietnie W końcu światło ci się będzie odpalało na kilkadziesiąt sekund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.07.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 (edytowane) Te kilkadziesiąt sekund zależy od:- usytuowania lampy względem ulicy/ścieżki/chodnika- okolicy i wizyt nieproszonych gości- kotów i innych zwierząt samowolnie wchodzących na posesję Może się okazać, że lampa o mocy 10W będzie się paliła kilka godzin dziennie zamiast oświetlenia ogrodowego właśnie ze względu na oszczędność.Wszystko zależy od warunków lokalnych i preferencji klienta. Ekonomia.... po około 1000 godzinach świecenia koszt zakupu lampy LED staje się opłacalny.1000 godzin to codzienne świecenie po około 3 godziny w ciągu roku.Przyjąłem lampę 10W LED jako odpowiednik halogena o mocy 150W.Pomijam koszt zakupu i wymiany żarników, które palą się z biegiem czasu. Edytowane 15 Lipca 2012 przez robertsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 15.07.2012 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi! Wyczytałem, że 10W led to odpowiednik 80W halogenu, wydaje mi się to trochę za mało więc szukałem 20W. Czy np. coś takiego będzie dla mnie odpowiednie ---> http://allegro.pl/halogen-led-reflektor-lampa-20w-1800lm-naswietlacy-i2466169725.html albo ten chyba ma wyższy strumień cieplny http://allegro.pl/oprawa-lampa-naswietlacz-halogen-led-20w-ciepla-i2453610884.html O ile na taras i ogród myślę, że będzie ok o tyle czy na wejście światło nie będzie za mocne (tzn. czy nie będzie raziło i oświetlało całej okolicy)? Edytowane 15 Lipca 2012 przez Christo24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.07.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Z tymi odpowiednikami to czysta bzdura. Lepiej sobie doczytaj necie zanim zakupisz konkretna ilosc. A papier przyjmie wszstko. Ja swego czasu zakupilem ledy i teraz leza w szafce bo sa za slabe. Na ogrodzie mam zwykle zarowki ale wlaczam je kilka godzin na rok, przy garazu halogen 200w z wlacznikiem zmiezchowym i ruchu, wlacza sie max 5min na dobe. Czasem nie warto inwestowwc w ledy, teraz to wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts