samotnik 15.07.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 (edytowane) Mam zaprojektowaną w bryle wiaty na samochody małą, murowaną, nieogrzewaną część gospodarczą, 6x3m, z przeznaczeniem na kosiarkę, rowery. Wiata jest posadowiona nieco (kilkanaście cm) wyżej niż dom, cały teren ma zasadniczo spadek 6%. Grunt to twarda glina, wód gruntowych nie ma, ale glina jest tak spoista, że jeśli cokolwiek napłynie, to będzie miało problem z ujściem. Drenaż dookoła domu jest oczywisty (jest piwnica), zastanawiam się, czy warto robić dookoła fundamentów tego budynku gospodarczego. Projektant zostawia temat do mojej decyzji. Co myślicie? Edytowane 15 Lipca 2012 przez samotnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krompik 17.07.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Projektant zostawia temat do mojej decyzji. Co myślicie? Z racji tego, że masz bardzo podobną sytuację do mojej oraz że jesteśmy krajanami (a także dysponuję w temacie praktycznym doświadczeniem) wykorzystam okazję do wysłania mojego pierwszego posta . Postawiłem wiatę z częścią gospodarczą rok temu (mniejszą: cała 5 x 5, z tego część gospodarcza na rowery i kosiarkę 2 x 5 ) na kostce w porywach 5 cm nad gruntem ze spadkiem (miejscami może być ciut więcej niż 6% ). Mimo obaw nie robiłem drenażu - nawet od północnej strony nachylonej w stronę wiaty. Dotychczas, nawet przy intensywnych opadach nie stwierdzam problemów z wodą - od tej północnej strony ziemia (też zwarta glina) wygląda wręcz lepiej (od południa wyschła i popękała, bo jeszcze nic nie nasadziłem), jest bardziej zwarta i zarosła ładnym, jak na mój gust, mchem - nic już tam nie będę robić. Wodę opadową oczywiście wyłapują rynny, ale też jej nigdzie nie odprowadzam - ile wejdzie, to do zakopanej beczki, reszta spływa sobie ze spadkiem po działce. Rozwiązanie na tyle bezproblemowe, że dzisiaj zrobiłybym tak samo, zastanawiam się wręcz, czy przy domu robić drenaż, może jedynie od tej północnej strony - problemem na pochyłym terenie jest chyba częściej brak wody niż jej nadmiar, z wyjątkiem ekstremalnych sytuacji typu ulewa, ale tu zwykły drenaż też nie pomoże. Jedyną różnicą jest u mnie chyba, że spadek jest zarówno "od" domu jak i "od" wiaty (wiata i dom na jednym poziomie), więc trzeba uważać, żeby woda powierzchniowa nie "waliła" od wiaty w stronę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackowacko 01.08.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 (edytowane) "ale glina jest tak spoista, że jeśli cokolwiek napłynie, to będzie miało problem z ujściem." Ja bym dla świetego spokoju zrobił, choc jezeli to budynek gospodarczy, nieogrzewany, etc... Miałbym dylemat, bo po co sie bawic? czy to warte zachodu? Ale odpowiedz jest jedna: przezorny zawsze ubezpieczony.Moze zmienisz przeznaczenie pomieszczenia np. na sklad wegla, drewna? Zrób, ale po zjaomośc. Może samemu? Pokombinuj, Edytowane 7 Listopada 2012 przez jackowacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 01.08.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Mam zaprojektowaną w bryle wiaty na samochody małą, murowaną, nieogrzewaną część gospodarczą, 6x3m, z przeznaczeniem na kosiarkę, rowery. Wiata jest posadowiona nieco (kilkanaście cm) wyżej niż dom, cały teren ma zasadniczo spadek 6%. Grunt to twarda glina, wód gruntowych nie ma, ale glina jest tak spoista, że jeśli cokolwiek napłynie, to będzie miało problem z ujściem. Drenaż dookoła domu jest oczywisty (jest piwnica), zastanawiam się, czy warto robić dookoła fundamentów tego budynku gospodarczego. Projektant zostawia temat do mojej decyzji. Co myślicie? W jakim celu ten drenaż ? Bardzo ważne wykonanie dobrej izolacji poziomej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts