romanp60 15.07.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Witam,posiadam niską łazienkę (ok.2,6-2,7m), którą właśnie chcę wyremontować. Mam jednak problem z doborem wystarczającego ocieplenia. Nad łazienką jest nieużywany strych (nieogrzewany), a pod spodem nieogrzewaną piwnicę. Mój pomysł jest następujący: u góry chciałbym zamontować sufit na profilach z wełną mineralną ok 10 cm, liczę na to ok. 12 cm. Na podłogę chciałbym położyć 2 cm styroduru i na to wylewka 4 cm, później oczywiście płytki. Od spodu, w piwnicy podkleić dodatkowo styropianem. Czy takie rozwiązanie zda egzamin? W ten sposób łazienka obniży mi się do 2,4m. Czy można by zaoszczędzić wysokości montując sufit, np. tylko na profilach kapeluszowych? Może jeszcze jakieś inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 15.07.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Może dałoby się dać ocieplenie na strychu i od strony piwnicy?W ten sposób uniknąłbyś problemów z wilgocią! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanp60 15.07.2012 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Jakie problemy z wilgocią masz na myśli? Zbieranie się nad powierzchnią płyt w wełnie mineralnej? Od strony piwnicy właśnie chcę podkleić styropian, lecz na podłodze również chciałbym dać jakieś minimalne ocieplenie, żeby płytki nie były aż tak lodowate od stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 16.07.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Dokładnie - wilgoć w wełnie miałem na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna S 24.07.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Proszę pamiętać, aby od ciepłej strony ocieplenia z wełny mineralnej - a więc od strony łazienki zamontować folię paroizolacyjną. Folia ograniczy przedostawanie się wilgoci do wnętrza wełny mineralnej. Zawilgocona wełna mineralna traci swoje właściwości termoizolacyjne.Folię paroizolacyjną zaleca się montować we wszystkich pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności - a więc także kuchnie, suszarnie, pralnie, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 24.07.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 ocieplanie tak od środka to nie jest najlepszy pomysł... /powoduje przemarzanie i zawilgocenie ściany czy sufitu/ ale jak już się nie da inaczej - trudno - to tak na siłę - przyklej na sufit styropian...zapewne lepiej niż wełna sprawdzi się w pomieszczeniu mokrym - łazience... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 24.07.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Łazienka z 2,4 m musi miec wentylację mechaniczną. Wtedy można myśleć o dociepleniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts