Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop drewniany z wystającymi belkami

Recommended Posts

Witam,

Nad parterem (poddasze użytkowe) planuje zrobić strop drewniany z wystającymi belkami w suficie.

W projekcie mam belki 10 x 20 cm rozstawione co 60 cm. Szerokość pomieszczeń max 365 cm (długość belek).

Ale wydaje mi się, że żeby to dobrze wyglądało, to powinny być większe belki i rzadziej rozstawione.

Czy ktoś ma takie rozwiązanie? Jakie grubości belek i rozstaw - może jakąś fotkę ktoś mógłby wstawić jak to wygląda?

Witam,

Nad parterem (poddasze użytkowe) planuje zrobić strop drewniany z wystającymi belkami w suficie.

W projekcie mam belki 10 x 20 cm rozstawione co 60 cm. Szerokość pomieszczeń max 365 cm (długość belek).

Ale wydaje mi się, że żeby to dobrze wyglądało, to powinny być większe belki i rzadziej rozstawione.

Czy ktoś ma takie rozwiązanie? Jakie grubości belek i rozstaw - może jakąś fotkę ktoś mógłby wstawić jak to wygląda?

O grubości belek i ich rozstawie zdecydował konstruktor. Jedynie on może to zmienić. Zmiana rozstawu to również konieczność zmiany parametrów poszycia podłogi na górze. Oczywiście możesz zasugerować konstruktorowi inny rożstaw, pewnie ktoś tu jakieś zdjęcia zmieści, ale taka zmiana wymaga obliczeń wytrzymałościowych.

Nad piwnicą mam strop betonowy (Teriva). A nad parterem ma być drewniany. Wiem, że betonowy wyjdzie taniej i ma dużo zalet, ale ten ma być drewniany z wystającymi belkami. Tak ŻONA KAZAŁA i tak będzie :::::::::)))))

I nie być żadnych imitacji - jak będe na to patrzył i jak ktoś się później będzie pytał, to żeby nie było, że jakaś podróba :D A dom nie buduje na pokaz - 80 m2 pow. użytk. Dom mały ale przytulny i z klimatem, na wsi i wiejskim stylu.

Może jednak ktoś może się podzielić jakimiś praktycznymi rozwiązaniami?

U mnie odsłonięta jest częściowo co druga belka sufitowa,dlatego tez różnią się one wymiarami pomiędzy sobą(wystający fragment to mniej więcej 1/3 ich wysokosci)Taki sposób wykończenia powierzchni sufitu został uwzględniony juz na etapie projektu domu.Przy tym samym wymiarze belek stropowych,jedyną mozliwoscią odsłonięcia co drugiej belki,byłoby jej podbicie od spodu.Jeżeli chcesz zastosować szerszy ich rozstaw, to powinienneś skontaktować się z architektem.