Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Postanowiliśmy wymienić drzwi w mieszkaniu w bloku. Znaleźliśmy producenta, który w satysfakcjonującej cenie oferuje dobre drzwi antywłamaniowe, problem w tym, że oferuje on różne typy zamków:

- drzwi z głównym zamkiem na klucz piórowy i dodatkowo zamek na klucz cylindryczny

- drzwi na zamek piórowy (jeden zamek)

- drzwi na zamek cylindryczny (jeden zamek)

Mimo, że szczegółowo pytałam w salonie to nie dano mi jednoznacznej odpowiedzi, który jest lepszy. Przekonywano też, że "wszystkie zamki w klasie C" więc że mogę pozostać z jednym zamkiem i to wystarcza pod kątem bezpieczeństwa.

Jedyne, co przemawia za kluczem cylindrycznym to jego wielkość - jest mniejszy od klucza piórowego a to dla mnie duży plus. Pytanie jednak do fachowców/ślusarzy itp. - czy zamek cylindryczny jest jakkolwiek bardziej podatny na włamania, niż piórowy?

https://forum.murator.pl/topic/170196-zamek-na-klucz-pi%C3%B3rowy-czy-cylindryczy-co-wybra%C4%87-wymiana-drzwi/

Chyba musisz poszukać forum dla ślusarzy...

Klasa zamka/wkładki (bo mieszasz te pojęcia) oznacza, że ma stawiać opór przy włamaniu przez określony czas.

nie jestem ślusarzem ale w mojej opinii to bez większego znaczenia nie ma czy cylinder czy pióro dla charakterystyki antywłamaniowej/.

Włamują się i przez cylindryczne i piórowe.

Piórowe natomiast mają dłuższy przebieg - więcej lat wytrzymują bez zarzutu.

Obie technologie "otwierania" różnią się od siebie wyraźnie, czy to możliwe więc, aby dla posiadaczy różnych wytrychów itp. było to bez znaczenia?

I czy w tej sytuacji sensowne jest aby mieć dwa zamki, np. główny piórowy (otwierający 4 bolce przy zamku i po jednym na dolnym rogu i na górze) oraz dodatkowy cylindryczny otwierający dwa dodatkowe bolce? Ma to sens?

Nadal uważam, że powinnaś poszukać bardziej specjalistycznego forum, np. coś w rodzaju "forum zamki do drzwi"
  • 3 weeks później...