2.malgorzata 15.07.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Postanowiliśmy wymienić drzwi w mieszkaniu w bloku. Znaleźliśmy producenta, który w satysfakcjonującej cenie oferuje dobre drzwi antywłamaniowe, problem w tym, że oferuje on różne typy zamków:- drzwi z głównym zamkiem na klucz piórowy i dodatkowo zamek na klucz cylindryczny- drzwi na zamek piórowy (jeden zamek)- drzwi na zamek cylindryczny (jeden zamek) Mimo, że szczegółowo pytałam w salonie to nie dano mi jednoznacznej odpowiedzi, który jest lepszy. Przekonywano też, że "wszystkie zamki w klasie C" więc że mogę pozostać z jednym zamkiem i to wystarcza pod kątem bezpieczeństwa.Jedyne, co przemawia za kluczem cylindrycznym to jego wielkość - jest mniejszy od klucza piórowego a to dla mnie duży plus. Pytanie jednak do fachowców/ślusarzy itp. - czy zamek cylindryczny jest jakkolwiek bardziej podatny na włamania, niż piórowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.07.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Chyba musisz poszukać forum dla ślusarzy... Klasa zamka/wkładki (bo mieszasz te pojęcia) oznacza, że ma stawiać opór przy włamaniu przez określony czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 16.07.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 nie jestem ślusarzem ale w mojej opinii to bez większego znaczenia nie ma czy cylinder czy pióro dla charakterystyki antywłamaniowej/.Włamują się i przez cylindryczne i piórowe.Piórowe natomiast mają dłuższy przebieg - więcej lat wytrzymują bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2.malgorzata 17.07.2012 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Obie technologie "otwierania" różnią się od siebie wyraźnie, czy to możliwe więc, aby dla posiadaczy różnych wytrychów itp. było to bez znaczenia?I czy w tej sytuacji sensowne jest aby mieć dwa zamki, np. główny piórowy (otwierający 4 bolce przy zamku i po jednym na dolnym rogu i na górze) oraz dodatkowy cylindryczny otwierający dwa dodatkowe bolce? Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.07.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Nadal uważam, że powinnaś poszukać bardziej specjalistycznego forum, np. coś w rodzaju "forum zamki do drzwi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przedstawiciel drzwi 03.08.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Najlepszy do drzwi to zamek nawierzchniowy takowy polecany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts