Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamek na klucz piórowy czy cylindryczy - co wybrać (wymiana drzwi)?

Recommended Posts

Postanowiliśmy wymienić drzwi w mieszkaniu w bloku. Znaleźliśmy producenta, który w satysfakcjonującej cenie oferuje dobre drzwi antywłamaniowe, problem w tym, że oferuje on różne typy zamków:

- drzwi z głównym zamkiem na klucz piórowy i dodatkowo zamek na klucz cylindryczny

- drzwi na zamek piórowy (jeden zamek)

- drzwi na zamek cylindryczny (jeden zamek)

Mimo, że szczegółowo pytałam w salonie to nie dano mi jednoznacznej odpowiedzi, który jest lepszy. Przekonywano też, że "wszystkie zamki w klasie C" więc że mogę pozostać z jednym zamkiem i to wystarcza pod kątem bezpieczeństwa.

Jedyne, co przemawia za kluczem cylindrycznym to jego wielkość - jest mniejszy od klucza piórowego a to dla mnie duży plus. Pytanie jednak do fachowców/ślusarzy itp. - czy zamek cylindryczny jest jakkolwiek bardziej podatny na włamania, niż piórowy?

Obie technologie "otwierania" różnią się od siebie wyraźnie, czy to możliwe więc, aby dla posiadaczy różnych wytrychów itp. było to bez znaczenia?

I czy w tej sytuacji sensowne jest aby mieć dwa zamki, np. główny piórowy (otwierający 4 bolce przy zamku i po jednym na dolnym rogu i na górze) oraz dodatkowy cylindryczny otwierający dwa dodatkowe bolce? Ma to sens?

• 3 weeks później...