Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysuniecie gniazdka - za krotkie bolce z wtyczki

Recommended Posts

Czesc,

Zamontowalem szyby na scianie (w kuchni, zamiast klasycznych plytek). Szyba ta zachodzi tez miedzy puszki a kontakty, co spowodowalo przesuniecie sie kontaktow do przodu, czyli zwiekszyla sie odleglosc jaka musza pokonac bolce z wtyczki zeby zostac "zlapane" w gniazdku. Efekt jest taki, ze wtyczki sa luzno w gniazdku i nie przewodza pradu bolce (pomijajac ze wtyczka wypada przy byle ruchu). Spotkal sie ktos z podobnym problem lub ma jakies sugestie jak moglbym takie gniazdka poprawic? Z gory dziekuje za pomoc :)

Pozdrawiam

Tomek

Dobre,

To znaczy, że szyba jest pomiędzy gniazdem (mechanizmem), a ramką z el. centralnym???

No tak, ale moim zdaniem to wyobraźnią właśnie grzeszysz.

Chętnie zobaczyłbym zdjęcie takiego czegoś.

A no i wtyczka z dłuższymi bolcami (HA, Ha, HA) no a później tylko odetnij stare wtyczki, zamontuj nowe (nie pomyl przewodów co w Twoim wypadku jest bardzo możliwe) i już.

I niech mi ktoś powie, że nie warto do prostej rzeczy wezwać elektryka (np z gazety)

Lepiej już nic nie ruszaj i dzwoń po elektryka!!

Pozdrawiam

Eh, spokojnie :) "Zamontowalem szyby na scianie" to byl skrot od "zlecilem zrobienie kuchni no i tak mi zrobili jak zrobili", teraz staram sie poprostu poprawic niedorobki. Fakt, nie jestem elektrykiem ani duzego doswiadczenia nie mam, wiec dlatego pytam na forum zeby nie przeoczyc jakiegos rozwiazania.

Wracajac do meritum...

Szyba zachodzi pomiedzy front gniazdka a caly mechanizm. Przyczym niestety otwory w szybie sa takie, ze musze zniszczyc mechanizm (odciac po bokach) zeby go wyciagnac. Wersja z zamiana wtyczek na dluzsze bolce tez jest dla mnie problematyczna. Myslalem jeszcze o jakims rozdzielaczu malym z dluzszymi bolcami wpietym na stale, ale nie bedzie w kuchni to ladnie wygladac.

W kazdym badz razie, bede musial sie zdecydowac na jakies rozwiazanie.

"zlecilem zrobienie kuchni no i tak mi zrobili jak zrobili"

Zlecałeś szklarzowi Zenkowi z garażu czy firmie zajmującej się profesjonalnie montażem kuchni? Jeśli wyrywając mechanizm uszkodzisz szybę to nici z wszelkiej gwarancji i koszta niemałe. Dzwoń do nich i niech oni to poprawiają. Może to zwykłe przeoczenie i sami się z siebie uśmieją (bo nie sądzę że pierwszy raz montowali szybę na ścianie z gniazdkiem). Wtyczkę z dłuższymi bolcami nie wiem czy gdzieś znajdziesz. To jest raczej temat znormalizowany. Nawet jak znajdziesz to z kolei dla innych gniazd bolce mogą być za długie. Kombinowanie z bolcami, ewentualne iskrzenia, grzanie się gniazda z powodu złego styku i i tak gniazdo będziesz musiał wymienić. Lepiej zrobić to teraz i mieś spokój.

1. Dłuższe wkręty do wyposażenia puszki

albo

2. Dokręcana przedłużka puszek - występuje w różnych długościach. Do przedłużki kręcisz normalnie wyposażenie.

pozdr

Nie. Najpierw trzeba mechanizm wyciągnąć spod szyby. A żeby przedłużkę puszki przykręcić to trzeba powiększyć otwór w szkle.

otwór w szkle powinien być taki by móc zamontować gniazdko

jeśli jest tak można też zamocować przedłużkę - ale ona kosztuje tyle co sama puszka

znacznie tańsze rozwiązanie to 2 wkręty - zamiast standardowych śrubek w puszce - ja u siebie wszystkie gniazdka i kontakty tak mocuje - jest jedna zaleta takiego montażu - nie wyrwiesz później takiego gniazdka - wkręt najlepiej takie o 1-1,5 cm dłuższy niż śrubka w puszcze + różnica między głębokością osadzenia puszki a tą szybą

no niestety, szyba jest przyklejona juz, wiec jakiekolwiek jej sciaganie, wiercenie, etc, odpada, reklamacja tez odpada zeby bylo trudniej :(

otwor w szkle jest na tyle duzy, zeby zamontowac gniazdko, ale na tyle maly ze musze znisczyc gniazdka (odciac po bokach) zeby je wyciagnac

postaram sie skombinowac jakies zdjecie tego to wrzuce

jesli masz juz gniazdko - wymontuj je - podłóż coś z tyłu jako dystans - po co je niszczyć ??

To może ja wkleję rysunek, dlaczego (najprawdopodobniej) to nie jest takie proste i dlaczego gniazda nie da się wyciągnąć bez niszczenia go.

Szyba - niebieska

Mechanizm gniazda - czerwony.

gniazdo.JPG

I ramka gniazda (ta wewnętrzna, znajdująca się pod szybą) zapewne jeszcze metalowa? Blaszana, czy gruba, odlewana?

Generalnie mogiła. Da się to zrobić, ale szansa na uszkodzenie szyby jest przy tym spora. Za szybę zachodzą jedynie rogi, czy cały brzeg ramki?

Jeśłi tylko rogi, jeśli masz dostęp do brzegów ramki, to można próbować ją porozcinać i wydłubać gniazdko po kawałku. Próbowałbym się do tego zabrać dobrymi, ostrymi obcinakami bocznymi, ewentualnie multiszlifierką, jeśli masz do niej dostęp, wyposażoną w taką tarczkę:

http://up.programosy.pl/foto/snap1_979.jpg

Swoja drogą, ze zdumienia nie mogę wyjść, jakim idiotą musiał być wykonawca... Był tu kiedyś taki wątek "Największe Fuszerki", to się tam nadaje jak nic.

J.