srolu 15.07.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Czy ktoś ma już może zainstalowaną pompę gruntową tej firmy i mógłby się podzielić uwagami odnośnie użytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 15.07.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 My jesteśmy w trakcie montażu jednej w Czeskim cieszynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
srolu 16.07.2012 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 My jesteśmy w trakcie montażu jednej w Czeskim cieszynie A już niedługo montaż w Sulimierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit504 27.11.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 ja mam gruntówkę Wolf BWS-1 8 kW. Osobiście jestem bardzo zadowolony, za ostatni sezon zapłaciłem niecałe 1500 pln z ciepłą wodą (dom 140 m2).Pompa jest cichutka (sprężarka Mitsubishi), ma nieduże wymiary i COP=5. Słyszałem, że kiedyś menu było tylko po niemiecku (pompa jak cały sprzęt Wolfa jest "rdzennie" niemiecka), ale teraz wszystko jest już po polsku.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
srolu 30.11.2012 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 ja mam gruntówkę Wolf BWS-1 8 kW. Osobiście jestem bardzo zadowolony, za ostatni sezon zapłaciłem niecałe 1500 pln z ciepłą wodą (dom 140 m2). Pompa jest cichutka (sprężarka Mitsubishi), ma nieduże wymiary i COP=5. Słyszałem, że kiedyś menu było tylko po niemiecku (pompa jak cały sprzęt Wolfa jest "rdzennie" niemiecka), ale teraz wszystko jest już po polsku. pozdrawiam dzięki za info, możesz podać trochę więcej informacji na temat DZ (odwiert czy kolektor poziomy, parametry) oraz jakie masz ocieplenie? wentylacja naturalna czy mechaniczna?1500 zł to naprawdę niewiele :)ciekawe jak wyjdzie u mnie...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit504 08.03.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 dzięki za info, możesz podać trochę więcej informacji na temat DZ (odwiert czy kolektor poziomy, parametry) oraz jakie masz ocieplenie? wentylacja naturalna czy mechaniczna?1500 zł to naprawdę niewiele :)ciekawe jak wyjdzie u mnie...pozdrawiam DZ 2 x 100mb fi 32 na glikolu. Dzisiaj na wejsciu +4 na wyjściu +1. Ocieplenie 15 cm styro, grawitacja. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMS ELECTRONIC 14.08.2013 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) WITAM, Na początek przedstawię się troszkę, a mianowicie montuje pompy ciepła tylko dla znajomych gdyż docelowo zajmuje się inteligentnymi instalacjami elektrycznymi i teletechnicznymi. Jedna z moich znajomych poprosiła mnie rok temu abym jej zamontował pompę ciepła gdyż słyszała że to jest tanie ogrzewanie. Zacząłem robić rozeznanie i okazało się że WOLF miał jeden z najlepszych współczynników COP a do tego w całości jest składana w Niemczech. Potem okazało się że ma gwarancję 5 lat i tak wybraliśmy Pompę WOLFA gruntową 8kW. Dowiadywałem się ile ma być odwiertów i na jaką długość oraz koszty odwiertów i znalazłem firmę z Gorzowa która kasowała mnie 75zł/brutto za metr ale niestety wiercą do 90metrów. Tak więc zrobiłem mojej znajomej 3 odwierty po 65metrów. Ociepliła dom styropianem 20cm poddasze ociepliła wełną 20cm +5cm, a na posadzkę ( na chudziaka) dała 20cm styropianu. W odwiertach było bardzo dużo wody. A oto rezultaty : pompa na wejściu dostaje temperaturę z gruntu 6st C a wychodzi 2st C po godzinie pracy dostaje 4stC a wychodzi 0stC.Dysponuje wszelkimi pomiarami gdyż była to moja pierwsza instalacja i dlatego znam wszystkie temperatury każdego dnia przez 2 miesiące. Co do kosztów to teraz ogrzewanie wychodzi ją rocznie 1620zł a w zimie miała nastawione 22stC cały czas gdyż była w ciąży zagrożonej i nie wychodziła z domu. Dane domu: Dom 2 piętrowy ( parter+poddasze + strych wysokości 1.7metra) powierzchnia po podłodze 198m2 powierzchnia użytkowa 174m2. Teraz latem za ogrzewanie ciepłej wody płaci średnio miesięcznie 30zł-50zł (są trzy osoby w tym małe dziecko które codziennie jest kompane)Są oni bardzo zadowoleni. I tak się zaczął montaż pomp ciepła. Teraz montuje już trzecią pompę tej firmy gdyż uważam że są porządne. Swego czasu robiłem instalację pod pompę NIBE ( też mi się ta pompa podobała i właściciel też był z niej zadowolony ale ta pompa miała jeden minus - nie miała pomp obiegowych sterowanych elektronicznie czyli pompki od razu działały na pełną moc. Wolf to usprawnił i dał pompy elektronicznie przez co zyskał na współczynniku COP bo tak to niczym się nie różni.) Drugi dom w jakim montowałem to kolejna znajoma ale tu zmieniłem odwierty na inną długość gdyż podczas wiercenia wyszło że jest suchy grunt( tylko w jednym otworze do sondy była woda) i tu wywierciłem 3 otwory po 72 metry. I znowu rachunki są niskie za cały rok ogrzewania + CWU wyszło 1320zł.Pompa 8kW ale powierzchnia domu to 161m2 po posadzce 172m2. Dom jest ocieplony styropianem szarym 20cm na podłodze jest styropian 20cm +3 cm system a na poddaszu jest wełna grubości 30cm. Obecnie jestem podczas kolejnego montażu pompy ciepła (kolejna znajoma). Wszystkie instalacje odbywają się w ZACHODNIOPOMORSKIM. Pozdrawiam. Jak ktoś chce szczegółowe informacje na temat montażu to proszę pisać na maila udostępnię dane. Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez DMS ELECTRONIC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts