Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana ogrzewania na PC- pomocy! warto zaczynać???

Justka_krk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wyliczenie takie jest potrzebne,nawet przy innym systemie grzewczym,czy to będzie ekogroszek czy gaz i powinno być podstawą jeszcze przed rozp[oczeciem budowy.

nie do końca zgadzam się, że powinnam mieć wyliczenia przed projektem - jak mnie uczyli zapotrzebowanie na ciepło jest potrzebne do doboru instalacji oraz źródeł ciepła, no i na końcu do wykonania świadectwa energetycznego :) wcześniej nie widzę dla tych obliczeń konieczności...ponieważ nie jestem ani wielkim znawcą ani zapaleńcem 'energooszczędnym' więc nie wpadłam na to, by wszystko liczyć, zależało mi w pierwszej kolejności na przemyślanym projekcie funkcjonalnego domu...temat ogrzewania teraz jest dla nas proirytetem i teraz go rozeznaję, dlatego czytam, pytam i analizuję :)

I masz rację, od 'fachowców' na pewno ucieknę :) w końcu nie chcę, żeby mi potem stópki marzły :D

dziś postaram się zrobić obliczenia, ale na 'szybko' wyszło mi na jakiejś stronce do symulacji, że PC ~ 11kW by wystarczyła i dla c.o. i dla c.w.u.

ale jak to baba, więc podpytałam jeszcze ludzi w pracy (mniej więcej z branży, mniej niż więcej właśnie niestety, ale niby stykających się z 'problemem') i usłyszałam, że jako wspomaganie owszem, jako samodzielne źródło - nigdy! i do tego kategoryczne wymurowanie kominów - na wszelki.... i bądź tu człowieku mądry i nie zrób sobie kuku... :sick:

Na chwilę obecną 2+1+pies, docelowo 2+2+pies x2 :) (gości 'z miasta' nie liczę :p), dom budujemy z bardzo dobrych materiałów, z przywiązywaniem dużej uwagi do izolacji (fundamenty, ściany fundamentowe, dach itp.), okna na profilach Schuco (jedne z najcieplejszych podobno :)), tak samo drzwi, generalnie wydaje mi się, że domek będzie starannie ocieplony, czyli w jakimś stopniu 'energooszczędny' (to trendy słowo teraz ;););))

za godzinę mam spotkanie ze specem od PC - już się nie mogę doczekać co mi będzie opowiadał :)

niestety pan spec od PC krótko mówiąc nas olał - kazał na siebie czekać ponad godzinę i się nie pojawił (jego postawę pozostawiam bez komentarza), więc nadal stoimy w miejscu, tylko coraz bardziej nerwowo przebierając nogami... szukam namiarów na kogoś w Krakowie, kto wstępnie przedstawi mi możliwe rozwiązania i zrobi analizę bym mogła zdecydować co wybrać - jakieś sugestie?

tak szybko licząc ek dla takiego domu w granicach 130-150 kwh/m2 - wyjdzie nam ok 35 000kwh-40 000kwh rocznie dla cop = 3 i średniej ceny dla dwóch taryf ok 0,45 zł/kwh brutto da nam koszt 5 - 6 tys zł/rok na pompie ciepła...

Jak ja lubię takie szybkie liczenia, szkoda tylko że Ek wzięte z kosmosu, poza powierzchnią własciwie nie ma innych danych szczegółowych. Dom wcale nie jest prosty do liczenia, okrągłe ściany działowe, dach wielospadowy to taki mały koszmar audytora, niektóre pomieszczenia poddasza mają 3 rózne skosy. Biorąc pod uwagę zapewnienia inwestorki o starannym ociepleniu można przyjąć zapotrzebowanie na ciepło w przedziale od 13000 do 20000 kWh, a projektowe obciążenie cieplne ok 6000 - 9000 W. Brak danych nie pozwala na wiekszą dokładność. Wbrew zapewnieniom autorki wątku nie jest to liczenie na jeden wieczór. Oczywiście mówimy o dokładnych i rzetelnych obliczeniach ozc, odpowiednich dla doboru pompy.

Edytowane przez asolt

tak szybko licząc ek dla takiego domu w granicach 130-150 kwh/m2 - wyjdzie nam ok 35 000kwh-40 000kwh rocznie dla cop = 3 i średniej ceny dla dwóch taryf ok 0,45 zł/kwh brutto da nam koszt 5 - 6 tys zł/rok na pompie ciepła...

troszke cie ponioslo

od 10. 2010r zuyłem na cele CO i CWU - 13500 kWh pradu - dom podobnych rozmiarow

nie grzeje poddasza i pale w kominku ( wazne bo dostarcza sporo ciepla - a my lubimy cieplo wieczorami )

zuzycie pradu na CO bylo 90% w tamtym sezonie a w tym bedzie 100% w taniej taryfie ( co rok to czlek madrzejszy :D )+ ok 2,5mp drewna

zaa CO I CWU w minionym sezonie zaplacilem 2100pln

czy bylo warto? kazdy niech sobie odpowie :D

Co do "branżowców" i pism "fachowych", to nawiążę tylko, że do niedawna ceniony i czytany przez lata przeze mnie Murator pisał, że PC to wydatek minimum 50.000, a pewnie i więcej oraz parę innych jeszcze kwiatków. W internecie też jest masa bzdur. Z firmami "branżowymi" jest tak, że przeważnie mało co się rozwijają, bo albo interes idzie dobrze i nie ma czasu na szkolenia, targi, itp. albo właściciel jest "starej daty" i nie przyjmuje do wiadomości, że świat się zmienia. Dochodzi nieufność w nowoczesne rozwiązania, obawa, że u klienta coś nie wyjdzie i np. źle dobrana PC nie podoła, a tu kominów brak i takie tam.... Ja już przestałem wierzyć w fachowców wszelkiej maści i liczę na swoją wiedzę i umiejętność korzystania z netu.

Co mogę zaproponować:

1. Wykonać samemu albo zlecić komuś obliczenie ozc. Tu komentarz - nie ma znaczenia, kiedy wykonamy ozc, czy przed rozpoczęciem budowy, czy w trakcie, ale najważniejsze jest to, żeby wiedzieć jakie jest zapotrzebowanie na moc kW PRZED wyborem/kupnem źródła ciepła, jeśli mówimy o pompie c.

2. Wybrać wykonawcę, a najlepiej wcześniej - niezależnego od wykonawcy projektanta od wentylacji mechanicznej. Jeżeli nie chcesz w.m., i tak musisz zrobić jakiś komin, czy nawet dwa, zależy od domu.

3. W Twoim przypadku (mała działka, piasek) polecam porządną powietrzną PC o mocy grzewczej np. 14 kW (dokładniej moc określisz po wyliczeniu ozc, może spokojnie wystarczy 11 kW), co będzie kosztować z zasobnikiem ciepłej wody i robocizną poniżej 30.000 zł. Do tego oczywiście podłogówka w całym domu - prosto i fachowo wykonana. Jak chcesz grzać garaż - żaden problem - osobny obwód i utrzymywanie temperatury na niższym niż w reszcie domu poziomie. Jak w garażu ma mieszkać tylko samochód - nie warto go grzać, tylko zrezygnować ze styropianu pod posadzką i oddzielić termicznie od reszty domu. Są dwie szkoły. Ja np. planuję pociągnąć jednak podłogówkę w garażu, jak i w piwnicy. Co tam, nie zbankrutuję chyba na tym.

4. Całkowita rezygnacja z kominów i klepnięcie tego przez kierownika budowy. Alternatywnie - pozostawienie jednego komina, jeżeli chcesz mieć teraz lub kiedyś kominek w salonie. Przy dobrej pompie ciepła - kominek to jedynie ozdoba i rekreacja dla klimatu plus kurz, popiół i sypiące się wiecznie drewno. Wiem, bo mam :) W nowym domu zamontuję jedynie elektryczną firmową atrapę kominka albo tylko obrazek na ścianie.

5. Jak dysponujesz większą kasą - za poniżej 45.000 dostaniesz firmową pompę ciepła np. 12 kW z całą resztą, czyli odwiertami, zasobnikiem, kotłownią, robocizną, itp. Wybór między powietrzną (patrz pkt 3), a gruntową należy do Ciebie. Inwestycja w gruntową zwróci się najwcześniej w 10-15 lat ze względu na nieco niższe rachunki za prąd niż przy pompie powietrze-woda.

6. Wyrzucić na śmieci to co napisałem i słuchając "fachowców" odpuścić sobie ozc, bo to czarna magia, zamontować pompę ciepła niewystarczającej mocy + solary na lato za 12 tys.+ piec na ekogroszek za 8 tys., co by w zimie było ciepło + ze dwa-trzy kominy, których koszt licząc od fundamentu po obróbki dachu będzie prawie taki, co systemu rekuperacji, po czym w przyszłości zamienić to wszystko na gaz, bo gaz to przyszłość, zwłaszcza z polskich łupków.