Justka_krk 17.07.2012 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 rzuty http://forum.muratordom.pl/entry.php?121300-Zapraszam-do-%C5%9Brodka-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 rzuty http://forum.muratordom.pl/entry.php?121300-Zapraszam-do-środka-) Podaj razem ilości metrów, na tym rzucie słabo widać. Garaż będzie ogrzewany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 17.07.2012 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Wyliczenie takie jest potrzebne,nawet przy innym systemie grzewczym,czy to będzie ekogroszek czy gaz i powinno być podstawą jeszcze przed rozp[oczeciem budowy. nie do końca zgadzam się, że powinnam mieć wyliczenia przed projektem - jak mnie uczyli zapotrzebowanie na ciepło jest potrzebne do doboru instalacji oraz źródeł ciepła, no i na końcu do wykonania świadectwa energetycznego wcześniej nie widzę dla tych obliczeń konieczności...ponieważ nie jestem ani wielkim znawcą ani zapaleńcem 'energooszczędnym' więc nie wpadłam na to, by wszystko liczyć, zależało mi w pierwszej kolejności na przemyślanym projekcie funkcjonalnego domu...temat ogrzewania teraz jest dla nas proirytetem i teraz go rozeznaję, dlatego czytam, pytam i analizuję I masz rację, od 'fachowców' na pewno ucieknę w końcu nie chcę, żeby mi potem stópki marzły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 17.07.2012 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Podaj razem ilości metrów, na tym rzucie słabo widać. Garaż będzie ogrzewany? tak, garaż ogrzewany, powierzchnia z garażem 270m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Wiesz, ja robiłem na chybił trafił i się udało, ale wcale tego nie pochwalam. Zrób porządne obliczenia. Będzie wiadomo na czym stoimy, jaka moc PC, jaki kolektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 tak, garaż ogrzewany Warto? Na tym forum było już wiele razy wyjaśniane że nie warto. No ale chyba że chcecie w nim zimą majsterkować, to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 17.07.2012 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 dziś postaram się zrobić obliczenia, ale na 'szybko' wyszło mi na jakiejś stronce do symulacji, że PC ~ 11kW by wystarczyła i dla c.o. i dla c.w.u. ale jak to baba, więc podpytałam jeszcze ludzi w pracy (mniej więcej z branży, mniej niż więcej właśnie niestety, ale niby stykających się z 'problemem') i usłyszałam, że jako wspomaganie owszem, jako samodzielne źródło - nigdy! i do tego kategoryczne wymurowanie kominów - na wszelki.... i bądź tu człowieku mądry i nie zrób sobie kuku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 17.07.2012 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Warto? Na tym forum było już wiele razy wyjaśniane że nie warto. No ale chyba że chcecie w nim zimą majsterkować, to co innego. właśnie na razie jest opcja majsterkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Jedni budują kominy (cykory:D) inni nie, ja sobie odpuściłem. PC grzeje tak jak każde inne źródło ogrzewania, należy tylko staranniej dobrać moc.11kW może wystarczyć, ale tylko przy bardzo dobrym ociepleniu. Ile osób będzie mieszkać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 17.07.2012 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Na chwilę obecną 2+1+pies, docelowo 2+2+pies x2 (gości 'z miasta' nie liczę ), dom budujemy z bardzo dobrych materiałów, z przywiązywaniem dużej uwagi do izolacji (fundamenty, ściany fundamentowe, dach itp.), okna na profilach Schuco (jedne z najcieplejszych podobno ), tak samo drzwi, generalnie wydaje mi się, że domek będzie starannie ocieplony, czyli w jakimś stopniu 'energooszczędny' (to trendy słowo teraz ;)) za godzinę mam spotkanie ze specem od PC - już się nie mogę doczekać co mi będzie opowiadał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Ze 2kW przeznaczcie sobie na CWU, reszta to CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 17.07.2012 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 niestety pan spec od PC krótko mówiąc nas olał - kazał na siebie czekać ponad godzinę i się nie pojawił (jego postawę pozostawiam bez komentarza), więc nadal stoimy w miejscu, tylko coraz bardziej nerwowo przebierając nogami... szukam namiarów na kogoś w Krakowie, kto wstępnie przedstawi mi możliwe rozwiązania i zrobi analizę bym mogła zdecydować co wybrać - jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 17.07.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 tak szybko licząc ek dla takiego domu w granicach 130-150 kwh/m2 - wyjdzie nam ok 35 000kwh-40 000kwh rocznie dla cop = 3 i średniej ceny dla dwóch taryf ok 0,45 zł/kwh brutto da nam koszt 5 - 6 tys zł/rok na pompie ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.07.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 ale dlaczego 130-150 kwh/m2 ???To jakiś problem zejść do 50 kwh/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.07.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) tak szybko licząc ek dla takiego domu w granicach 130-150 kwh/m2 - wyjdzie nam ok 35 000kwh-40 000kwh rocznie dla cop = 3 i średniej ceny dla dwóch taryf ok 0,45 zł/kwh brutto da nam koszt 5 - 6 tys zł/rok na pompie ciepła... Jak ja lubię takie szybkie liczenia, szkoda tylko że Ek wzięte z kosmosu, poza powierzchnią własciwie nie ma innych danych szczegółowych. Dom wcale nie jest prosty do liczenia, okrągłe ściany działowe, dach wielospadowy to taki mały koszmar audytora, niektóre pomieszczenia poddasza mają 3 rózne skosy. Biorąc pod uwagę zapewnienia inwestorki o starannym ociepleniu można przyjąć zapotrzebowanie na ciepło w przedziale od 13000 do 20000 kWh, a projektowe obciążenie cieplne ok 6000 - 9000 W. Brak danych nie pozwala na wiekszą dokładność. Wbrew zapewnieniom autorki wątku nie jest to liczenie na jeden wieczór. Oczywiście mówimy o dokładnych i rzetelnych obliczeniach ozc, odpowiednich dla doboru pompy. Edytowane 17 Lipca 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 17.07.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 tak szybko licząc ek dla takiego domu w granicach 130-150 kwh/m2 - wyjdzie nam ok 35 000kwh-40 000kwh rocznie dla cop = 3 i średniej ceny dla dwóch taryf ok 0,45 zł/kwh brutto da nam koszt 5 - 6 tys zł/rok na pompie ciepła... troszke cie ponioslo od 10. 2010r zuyłem na cele CO i CWU - 13500 kWh pradu - dom podobnych rozmiarow nie grzeje poddasza i pale w kominku ( wazne bo dostarcza sporo ciepla - a my lubimy cieplo wieczorami ) zuzycie pradu na CO bylo 90% w tamtym sezonie a w tym bedzie 100% w taniej taryfie ( co rok to czlek madrzejszy )+ ok 2,5mp drewna zaa CO I CWU w minionym sezonie zaplacilem 2100pln czy bylo warto? kazdy niech sobie odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 17.07.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 ja też do tej pory paliłem tym niby eko. w tym tygodniu montują mi pompę powietrzną. dziwię się że koledzy z "branży" mówią że pompa jako jedyne źródło nie wchodzi w rachubę - bez komentarza. tylko pompa i to wszystko w tym temacie. życzę trafnych wyborów!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.07.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 piter a piec zostawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.07.2012 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 zastanówmy się domek 5 litrowy duży, OZC co najmniej 13KW 13 kW wydaje się wartością zawyżoną, maksymalnie oceniam na 9 kW + 2 kW na cwu = 11 kW dla -20 oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 18.07.2012 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Co do "branżowców" i pism "fachowych", to nawiążę tylko, że do niedawna ceniony i czytany przez lata przeze mnie Murator pisał, że PC to wydatek minimum 50.000, a pewnie i więcej oraz parę innych jeszcze kwiatków. W internecie też jest masa bzdur. Z firmami "branżowymi" jest tak, że przeważnie mało co się rozwijają, bo albo interes idzie dobrze i nie ma czasu na szkolenia, targi, itp. albo właściciel jest "starej daty" i nie przyjmuje do wiadomości, że świat się zmienia. Dochodzi nieufność w nowoczesne rozwiązania, obawa, że u klienta coś nie wyjdzie i np. źle dobrana PC nie podoła, a tu kominów brak i takie tam.... Ja już przestałem wierzyć w fachowców wszelkiej maści i liczę na swoją wiedzę i umiejętność korzystania z netu. Co mogę zaproponować: 1. Wykonać samemu albo zlecić komuś obliczenie ozc. Tu komentarz - nie ma znaczenia, kiedy wykonamy ozc, czy przed rozpoczęciem budowy, czy w trakcie, ale najważniejsze jest to, żeby wiedzieć jakie jest zapotrzebowanie na moc kW PRZED wyborem/kupnem źródła ciepła, jeśli mówimy o pompie c. 2. Wybrać wykonawcę, a najlepiej wcześniej - niezależnego od wykonawcy projektanta od wentylacji mechanicznej. Jeżeli nie chcesz w.m., i tak musisz zrobić jakiś komin, czy nawet dwa, zależy od domu. 3. W Twoim przypadku (mała działka, piasek) polecam porządną powietrzną PC o mocy grzewczej np. 14 kW (dokładniej moc określisz po wyliczeniu ozc, może spokojnie wystarczy 11 kW), co będzie kosztować z zasobnikiem ciepłej wody i robocizną poniżej 30.000 zł. Do tego oczywiście podłogówka w całym domu - prosto i fachowo wykonana. Jak chcesz grzać garaż - żaden problem - osobny obwód i utrzymywanie temperatury na niższym niż w reszcie domu poziomie. Jak w garażu ma mieszkać tylko samochód - nie warto go grzać, tylko zrezygnować ze styropianu pod posadzką i oddzielić termicznie od reszty domu. Są dwie szkoły. Ja np. planuję pociągnąć jednak podłogówkę w garażu, jak i w piwnicy. Co tam, nie zbankrutuję chyba na tym. 4. Całkowita rezygnacja z kominów i klepnięcie tego przez kierownika budowy. Alternatywnie - pozostawienie jednego komina, jeżeli chcesz mieć teraz lub kiedyś kominek w salonie. Przy dobrej pompie ciepła - kominek to jedynie ozdoba i rekreacja dla klimatu plus kurz, popiół i sypiące się wiecznie drewno. Wiem, bo mam W nowym domu zamontuję jedynie elektryczną firmową atrapę kominka albo tylko obrazek na ścianie. 5. Jak dysponujesz większą kasą - za poniżej 45.000 dostaniesz firmową pompę ciepła np. 12 kW z całą resztą, czyli odwiertami, zasobnikiem, kotłownią, robocizną, itp. Wybór między powietrzną (patrz pkt 3), a gruntową należy do Ciebie. Inwestycja w gruntową zwróci się najwcześniej w 10-15 lat ze względu na nieco niższe rachunki za prąd niż przy pompie powietrze-woda. 6. Wyrzucić na śmieci to co napisałem i słuchając "fachowców" odpuścić sobie ozc, bo to czarna magia, zamontować pompę ciepła niewystarczającej mocy + solary na lato za 12 tys.+ piec na ekogroszek za 8 tys., co by w zimie było ciepło + ze dwa-trzy kominy, których koszt licząc od fundamentu po obróbki dachu będzie prawie taki, co systemu rekuperacji, po czym w przyszłości zamienić to wszystko na gaz, bo gaz to przyszłość, zwłaszcza z polskich łupków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts