Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana ogrzewania na PC- pomocy! warto zaczynać???

Justka_krk

Recommended Posts

a patrzyłeś na projekt ??

dom duży rozległy, kupa okien, wykuszy, balkoników, i innych mostków termicznych, WG, garaż wewnątrz domku, i temperatura wewnętrzna +22

nie ma najmniejszych szans na dom 3 litrowy bez bardzo poważnych zmian w konstrukcję oraz w przyzwyczajenia bytowe domowników

chciałeś chyba powiedzieć 40KW, bo PPCi 14KW jak przyjdą mrozy -25 wyciśniesz maksymalnie 7KW a justyna chce mieć w domku 260m2 minimum +22

Projekt przejrzałem, bryła nie jest energooszczędna, ale inwestorka zapewnia o staranności w doborze ocieplenia, chyba ze nie myślimy o tym samym standardzie ocieplenia.

Dobór mocy pompy lub innego źródła ciepła jest dla temp. minimalnej dla danej strefy klimatycznej, w tym przypadku III czyli -20 oC. Jezeli inwestor sobie zyczy aby ten dobór był do niższej to czemu nie, ale nie jest to standartowa procedura. Tym bardziej dla innych temp. te obliczenia są konieczne.

Edytowane przez asolt

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zalecane wykonanie obliczeń ozc przed rozpoczęciem budowy a nawet przed zatwierdzeniem projektu w starostwie. Prosty przykład, mamy projekt z 15 cm ocieplenia scian

zewnętrznych, chcemy miec energooszczednie i dzieki obliczeniom zwiekszamy gubość do 25 cm. Wymiary zewnetrzne nam sie zwiekszają o 20 cm. Projektant nanosi

poprawki przed zatwierdzeniem i jest wszystko w porządku. Inny przypadek, wykonujemy te obliczenia w trakcie budowy, dokładamy te 10 cm styro i zaczynamy się martwić odbiorem domu lub nie zwiekszamy tej grubości i żałujemy ze nie zrobilismy tego wczesniej

Edytowane przez asolt

zestresowaliście mnie....do posta rydzadam jeszcze mężnie to znosiłam (nawet miałam argumenty dla M. za PC), czytając dalej zaczęłam się nerwowa robić coraz mocniej...wiem, że nie mam bryły energooszczędnej - bo kompletnie mi się takie nie podobają i nie było naszym zamysłem budowanie domu w takim stylu, ale to nie znaczy, że budujemy na hurrrra - byle było - dbamy o materiały, izolacje, wybieramy te o dobrych parametrach, więc chyba nie jest z naszym domem całkiem źle :confused: i mamy prawo, nawet budując dom w 'nieenergooszczędnym' stylu chcieć znośnie płacić za media...

wiadomo, że każdy budujący szuka dla siebie dobrych i wygodnych rozwiązań - tak też robimy my, stąd pomysł o zastosowaniu PC, ale jeśli rachunki za prąd mają być w granicach min. 6tys:sick: (wróżba któregoś z Was) to ja się mocno zastanowię... Temat PC pojawił się, gdy poczytaliśmy ile ma zalet i że w ostatecznym rozrachunku nie trzeba płacić rodowym złotem za roczne ogrzewanie. Przygotowaliśmy się na wydatek rzędu +/- 45tys na PC z instalacją, ale z nadzieją na rachunki wielkości 3-4tys (za wszystko, bo reszta w domostwie też na prund), przy tym, co piszecie staje się to mało realne i mnie stresuje....

wiadomo - ja jak baba i chciałabym i boję się, bo co zrobię, gdy przyjdzie rachunek 7tys??? na waciki wtedy na pewno nie wystarczy :(

staranne ocieplenie a grubość izolacji to dwie różne rzeczy - ek przyjąłem jako średnie dla budynków obecnie certyfikowanych - inwestorka nic nie pisze o wentylacji z odzyskiem, ponadstandardowej izolacji, ponadstandardowych oknach i drzwiach itd - tylko o starannym ociepleniu....piszemy o ek a nie o ep

Przyjmując Ep ok 50 kWh/m2, co nie jest obecnie wartością szczególnie wysrubowaną aby uzyskac Ek ok 130-150 kWh/m2 to sprawności układu grzewczego musialaby byc ok 30-35% . Nawet w przypadku kotła na paliwo stałe i podłogówki cięzko uzyskac tak niską sprawność. Zawsze można wybrać najgorsze budynki pod wzgledem Ek i twierdzić ze jest to wartość srednia. Jezeli 130-150 kWh jest wartością srednią to muszą byc byc budynki o Ek powyzej 200 kWh/m2. Naprawdę trzeba sie starać aby obecnie taki budynek wybudowac na podstawie zatwierdzonego projektu który nie spełnia WT i odebrac taki budynek. Mozesz podac wiarygodne dane (link) o sredniej wartości Ek dla obecnie budowanych i oddawanych do uzytku budynków

chciałeś chyba powiedzieć 40KW, bo PPCi 14KW jak przyjdą mrozy -25 wyciśniesz maksymalnie 7KW a justyna chce mieć w domku 260m2 minimum +22

... ale te 7 kW - wiesz to z autopsji, czy od "fachowców" ? Każda PC ma swoją charakterystykę, którą można przecież sprawdzić, co ja też czynię np. w Mitsubishi (nie tylko Zubadanie), Daikinie czy Atlanticu. Dlatego pisałem - primo OZC, a później dobór mocy PC. Jak wyjdzie OZC dla -20 C/+22 C na poziomie 8 kW, to po co markowa PC na R-410 większa niż 14 kW ? Przerabiane tysiąc razy na forum i w praktyce. Dochodzą w razie czego grzałki, które w praktyce w Krakowie pewnie włączą się w nocnej taryfie na 20 godzin w roku, jeśli wogóle.

Edytowane przez rydzadam

Nie do końca się zgodzę,w trakcie można ale nie po budowie czy dopiero przed wyborem systemu grzewczego ;)OZC wg mnie robi się przed budową i w zależności od tego wybiera się system grzewczy.Wtedy wiemy na co można sobie pozwolić lub np.co poprawić w trakcie budowy pod konkretny system.W moim przypadku była to chęć grzania prądem i jeszcze przed budową zmieniłem kilka rzeczy,np.zmieniłem materiał na ściany na bardziej akumulacyjny czy dołożyłem izolacji termicznej :)

Zgadza się - ja OZC zrobię przed wbiciem "pierwszego szpadla" w ziemię, a nawet przed złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę. Co do zwiększenia grubości izolacji podczas budowy - faktycznie jest to czasem problem, zwłaszcza kiedy budujemy na centymetry od granicy działki czy linii zabudowy. Jeśli jednak OZC wykonamy już w trakcie - wniesie to i tak dużo wiedzy w temacie doboru mocy PC.

zestresowaliście mnie....do posta rydzadam jeszcze mężnie to znosiłam (nawet miałam argumenty dla M. za PC), czytając dalej zaczęłam się nerwowa robić coraz mocniej...wiem, że nie mam bryły energooszczędnej - bo kompletnie mi się takie nie podobają i nie było naszym zamysłem budowanie domu w takim stylu, ale to nie znaczy, że budujemy na hurrrra - byle było - dbamy o materiały, izolacje, wybieramy te o dobrych parametrach, więc chyba nie jest z naszym domem całkiem źle :confused: i mamy prawo, nawet budując dom w 'nieenergooszczędnym' stylu chcieć znośnie płacić za media...

wiadomo, że każdy budujący szuka dla siebie dobrych i wygodnych rozwiązań - tak też robimy my, stąd pomysł o zastosowaniu PC, ale jeśli rachunki za prąd mają być w granicach min. 6tys:sick: (wróżba któregoś z Was) to ja się mocno zastanowię... Temat PC pojawił się, gdy poczytaliśmy ile ma zalet i że w ostatecznym rozrachunku nie trzeba płacić rodowym złotem za roczne ogrzewanie. Przygotowaliśmy się na wydatek rzędu +/- 45tys na PC z instalacją, ale z nadzieją na rachunki wielkości 3-4tys (za wszystko, bo reszta w domostwie też na prund), przy tym, co piszecie staje się to mało realne i mnie stresuje....

wiadomo - ja jak baba i chciałabym i boję się, bo co zrobię, gdy przyjdzie rachunek 7tys??? na waciki wtedy na pewno nie wystarczy :(

Nie przejmuj się, Arturo ma rację. Jeśli za prąd do PC zapłacisz nawet 5 tys. zł, to za najtańsze, do tego syfiaste rozwiązanie (ekogroszek) zapłacisz tyle samo, a za każde inne - gaz, olej, pellet - tylko więcej. Jak chcesz mieć całkowity spokój ducha i niskie rachunki w przyszłości, do tego stać Was na inwestycję nieco większą niż np. gaz - polecam pompę gruntową glikol-woda + odpowiedniej długości odwierty. Wszelkie dalsze dywagacje muszą się jednak oprzeć na OZC, bo w zasadzie nie wiadomo o jakiej mocy będziemy dyskutować. Pozdrawiam.

Co do zwiększenia grubości izolacji podczas budowy - faktycznie jest to czasem problem, zwłaszcza kiedy budujemy na centymetry od granicy działki czy linii zabudowy

To nie tylko chodzi o odległość od granicy lub lini zabudowy, chodzi o zwiekszenie wymiarów budynku w stosunku do projektu, a które to zwiekszenie może sie nie spodobac przedstawicielowi nadzoru budowlanego jezeli ten zechce sprawdzić wymiary.

Edytowane przez asolt

właśnie stałam się dumnym posiadaczem programu do obliczeń OZC, więc zasiądę wieczorem i spróbuję coś policzyć (mam cichą nadzieję, że do zimy się wyrobię :p - biorąc pod uwagę post kolegi, który twierdził, że szybko na pewno tak trudnego domu się nie policzy)...mam nadzieję, że nie wszystko zapomniałam po tych yyyhmmmh latach, które minęły od studiów - to wtedy powiem Wam jakiego rzędu to są wielkości...Po tych 'kilku' informacjach, które zebrałam wiem, że dla nas najodpowiedniejsza będzie z odwiertami pionowymi - woda-glikol - i żeby kolorem pasowała do wystroju kotłowni :p:P:P

BTW. na jutro umówiony kolejny 'konsultant pompowy' - może ten nas nie oleje i coś rozjaśni :)

To nie tylko chodzi o odległość od granicy lub lini zabudowy, chodzi o zwiekszenie wymiarów budynku w stosunku do projektu, a które to zwiekszenie może sie nie spodobac przedstawicielowi nadzoru budowlanego jezeli ten zechce sprawdzić wymiary.

z ciekawości - spotkałeś się kiedyś z dociekliwym mierzeniem każdego centymetra przez nadzór przy odbiorze budynku jednorodzinnego?

Ja jestem żółtociobem branżowym, ale nie słyszałam o takim przypadku dla jednorodzinnego, co innego gdy jest użyteczność publiczna....

BTW. na jutro umówiony kolejny 'konsultant pompowy' - może ten nas nie oleje i coś rozjaśni :)

Jak konsultant bedzie znał projektowe obciązenie cieplne budynku to może coś i doradzi, jak nie bedzie znał (bo skąd ma mieć te obliczenia) to niewiele doradzi, a na pewno nie będą to szczegółowe informacje dotyczące mocy pompy.

Jak konsultant bedzie znał projektowe obciązenie cieplne budynku to może coś i doradzi, jak nie bedzie znał (bo skąd ma mieć te obliczenia) to niewiele doradzi, a na pewno nie będą to szczegółowe informacje dotyczące mocy pompy.

ale ja na tą chwilę absolutnie nie potrzebuję idealnie dobranej pompy z osprzętem, a informacji i analizy, która pomoże mi zdecydować, jak ostatecznie chcę ogrzewać swój dom - skutecznie to na pewno, ale pytanie czym....

z ciekawości - spotkałeś się kiedyś z dociekliwym mierzeniem każdego centymetra przez nadzór przy odbiorze budynku jednorodzinnego?

Ja jestem żółtociobem branżowym, ale nie słyszałam o takim przypadku dla jednorodzinnego, co innego gdy jest użyteczność publiczna....

Osobiście się nie spotkałem, ale tez te odchyłki nie były duże ( do 10 cm) , zawsze sie jednak może zdarzyc "dobry sąsiad" który co nieco podpowie nadzorowi.

Spotkałem sie z odbiorem budynków jednorodzinnych i pomiarami.

ale ja na tą chwilę absolutnie nie potrzebuję idealnie dobranej pompy z osprzętem, a informacji i analizy, która pomoże mi zdecydować, jak ostatecznie chcę ogrzewać swój dom - skutecznie to na pewno, ale pytanie czym....

I do tego potrzebne jest obliczenie zapotrzebowania na ciepło (nie strat), czyli od obliczeń tak czy inaczej się nie ucieknie. A własnie zapotrzebowanie na ciepło jest tym parametrem który warunkuje opłacalność dla poszczególnych nośników energii

przerobić dom justyny na 3 litrowy, bez likwidacji tych 2 wykuszy, likwidacji garażu, bez WM+R, z obniżeniem temperatury wewnętrznej na +20, nawet z oknami U=0,4 i ścianą U=0,1 nie zejdzie do 3 litrów

i niech nie schodzi - może mieć więcej litrów - ale wykusze i garaż zostają! :)

mam takie bajery o których justyna chyba nawet nie wie że istnieją

i chyba wolę nie wiedzieć - bo dopiero bym miała do myślenia :)

podkreślam raz jeszcze i kolejny przyznaję się, nie projektowałam domu, żeby był 'energooszczędny', nie stosowałam rozwiązań specjalnie w tym celu, ale mój dom spełnia wymagania WT, jest budowany w porządnej technologii z dbałością o szczegóły. Stare domy się modyfikuje do znośnych parametrów w celu zapewnienia im energooszczędności na choćby minimalnym poziomie, nowobudowany dom już z racji dostępnych materiałów i technologii jest w większym stopniu energooszczędny....

nie wiem ile domów 3 litrowych postawiłeś w swoim życiu, ale ja z własnego doświadczenia zapewniam ciebie że staranność w doborze izolacji nie wystarczy żeby przerobić dom justyny na 3 litrowy, bez likwidacji tych 2 wykuszy, likwidacji garażu, bez WM+R, z obniżeniem temperatury wewnętrznej na +20, nawet z oknami U=0,4 i ścianą U=0,1 nie zejdzie do 3 litrów

Zapotrzebowanie na ciepło nie zalezy wprost proporcjonalnie do projektowego obciażenia cieplnego, na podstawie litrowości domu nie możemy dokładnie stwierdzic jakie jest jego obciazenie cieplne. Nawet w obrębie tej samej strefy klimatycznej moze byc inna litrowośc przy takich samych stratach