asolt 18.07.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 budowa to nie apteka, kreska najcieńszym ołówkiem na mapie odpowiada w realu 10cm, nadzór morze sie przyczepić jak okno będzie 3,5m od granicy, ale jak wyjdzie 3,9m to nikt z tego sensacji robić nie będzie Wydaje mi sie wymiary budynku podane są w projekcie, nie mogę sobie wyobrazić mierzenia linijką na rysunku i na tej podstawie wnioskowac o wymiarach budynku. Na projekcie jest (powinno byc ) wszystko dokładnie zwymiarowane. Nie chodzi tu o przesuniecia okien czy drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 18.07.2012 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 no to mamy odpowiedź, potrzebujesz 13KW mocy cieplnej, czyli inwestycja w PCi nie zejdzie niżej niż 30 tyś, natomiast inwestycja w węgiel to 5tyś kocioł + komin, koszty eksploatacyjne wyjdą podobnie, czyli jeśli chcesz mieć bezobługowo to trzeba podnieść wysokość kredytu o 20tyś trochę inaczej to liczyliśmy - kocioł na groszek ~7tys, kominy -6tys.(już kupione), w niedalekiej przyszłości gaz płynny - kocioł ~`10tys plus zbiornik ~5tys, i do tego jakieś c.w.u. trzeba wymyślić - zastanawialiśmy się nad kolektorami...więc suma sumarum - prawie 30tys, jeśli w takiej cenie +/-5tys jesteśmy w stanie kupić PC z instalacją i odwiertami to zaczyna to być kuszące? - prawda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.07.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 widzę że się upierasz przy swoim, nic tylko poczekać parę dni i czarno na białym wskazać ile wyszło, twoje 9 czy moje 13KW Nie upieram sie tylko wnioskuję na podstawie wielu wykonanych obliczeń podobnych budynków, ale w tym przypadku to tylko bardzo zgrubne szacunki ze wzgledu na brak danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.07.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Jak dzieci ;)Narazie nie wiemy nic o izolacji poza tym,że będzie poprawnie zrobiona podobnie jak materiały konstrukcyjne.Na końcu okaże się,że grubość izolacji to 12cm a materiał to ceramika Czy inwestorka będąca w branży popełni taki błąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 18.07.2012 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Jak dzieci ;)Narazie nie wiemy nic o izolacji poza tym,że będzie poprawnie zrobiona podobnie jak materiały konstrukcyjne.Na końcu okaże się,że grubość izolacji to 12cm a materiał to ceramika ale przecież co druga budowa jest z ceramiki więc skąd taka pogarda dla tego materiału budowlanego? :P:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.07.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 ale przecież co druga budowa jest z ceramiki więc skąd taka pogarda dla tego materiału budowlanego? :P:P Nie chodzi o ceramikę ale o 12 cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 18.07.2012 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 chłopaki, a czy Wy zbyt ambicjonalnie nie podchodzicie do tego wszystkiego:P? zachęcam do przeczytania ze zrozumieniem tematu - ja pytałam czy się opłaca zmieniać....ja nie buduję domu 'energooszczędnego' według definicji podręcznikowej, co nie znaczy, że mam lepiankę ze słomy uszczelnioną gliną :lol2: i nie, nie masz odpowiedzi - nie powiedziałam z czego buduję, a jedynie, że pustak ceramiczny jest powszechnie stosowanym materiałem budowlanym przemyślenia dot.. ogrzewania były wstępne, dyktowane posiadanymi możliwościami - również finansowymi - stąd rozwinął się pomysł pompy ciepła...zresztą w co drugim projekcie arch. są rozwiązania ogrzewania dwu-paliwowe, więc mało widziałeś, skoro Cię to dziwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 18.07.2012 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 :)Lubię taką szpileczkę niekiedy o szpileczki się nie obrażam, choć ja wolę inne zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.07.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 chłopaki, a czy Wy zbyt ambicjonalnie nie podchodzicie do tego wszystkiego:P? zachęcam do przeczytania ze zrozumieniem tematu - ja pytałam czy się opłaca zmieniać....ja nie buduję domu 'energooszczędnego' według definicji podręcznikowej, co nie znaczy, że mam lepiankę ze słomy uszczelnioną gliną :lol2: i nie, nie masz odpowiedzi - nie powiedziałam z czego buduję, a jedynie, że pustak ceramiczny jest powszechnie stosowanym materiałem budowlanym przemyślenia dot.. ogrzewania były wstępne, dyktowane posiadanymi możliwościami - również finansowymi - stąd rozwinął się pomysł pompy ciepła...zresztą w co drugim projekcie arch. są rozwiązania ogrzewania dwu-paliwowe, więc mało widziałeś, skoro Cię to dziwi ? Kto może sie wypowiedzieć na temat opłacalności ogrzewania nie znając wyników obliczeń, bez tych wyników jest to czyste wróżenie z fusów. Na tym etapie to chyba jedyna mozliwa odpowiedz na Twoje dylematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 18.07.2012 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 mało rzeczy wg tegoż projektu mam zbudowane to nie mów głośno bo jak się nadzór dowie.... nie będę się zagłębiała w tłumaczenia dlaczego pierwotnie takie kombinacje były, ale były podyktowane pewnymi względami i wtedy wydawało się to najlepszym i najrozsądniejszym rozwiązaniem...teraz próbuję ustalić czy warto zmieniać na PC (częściowo na podstawie wypowiedzi osób znających się na rzeczy, a jeszcze lepiej posiadających PC i użytkujących ją z sukcesami.....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 18.07.2012 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Kto może sie wypowiedzieć na temat opłacalności ogrzewania nie znając wyników obliczeń, bez tych wyników jest to czyste wróżenie z fusów. Na tym etapie to chyba jedyna mozliwa odpowiedz na Twoje dylematy ktoś, kto ma dom zbliżony kubaturą, używa PC i ma w tym temacie jakieś zdanie, wynikające z własnych doświadczeń - na taką pomoc liczyłam zakładając temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 18.07.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 a jak wyjdzie 13KW to co zaproponujesz ?? z CWU, czy bez CWU ? bo jak 13 z CWU dla -20/+22, to wystarczy 14-15 gruntowa lub dobra powietrze-woda 16-18. Warunek konieczny - budowa staranna zgodnie z projektem lub nawet troszkę lepiej (ocieplenie) i rzetelnie wyliczone te 13 w ozc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 18.07.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 trochę inaczej to liczyliśmy - kocioł na groszek ~7tys, kominy -6tys.(już kupione), w niedalekiej przyszłości gaz płynny - kocioł ~`10tys plus zbiornik ~5tys, i do tego jakieś c.w.u. trzeba wymyślić - zastanawialiśmy się nad kolektorami...więc suma sumarum - prawie 30tys, jeśli w takiej cenie +/-5tys jesteśmy w stanie kupić PC z instalacją i odwiertami to zaczyna to być kuszące? - prawda??? I właśnie mniej więcej w tym sensie pisałem w pierwszych postach, choć przyznaję - trochę ironicznie Dolicz jeszcze obróbki tych kominów przez dekarza i oklejenie klinkierem, i jak wspomniałem - zawsze jakaś powierzchnia netto stracona w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 18.07.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 a teraz uważaj: kocioł na ekogroszek 5tyś, komin jeden sprzedajesz, drugi sobie zostawiasz 3tyś, z solarów i LPG rezygnujesz, w zamian za to mała tania PPCi 3,5tyś do tego zbiornik CWU 500zł, od marca do listopada masz bez obsługowo i tanio COP=4,0 (taniej od solarów), od grudnia do lutego palisz węglem, tą druga kotłownię przerabiasz na pokój hobby, albo na gościnny dla teściowej koszt inwestycyjny tylko 12 tyś, zaoszczędzone 18 tyś przeznaczasz sobie na fajniejsze zasłony, koszty eksploatacyjne będą podobne, różnica taka że przez 3 miesiące trzeba węgiel szuflować łopatą PS LPG po obecnych cenach dochodzi do 100zł/GJ lub jak kto woli 0,28zł/kWh To nie najgorsze rozwiązania, bardzo dobre finansowo na początek, jak ktoś np. jest na styk z kasą podczas budowy, ale..... ma jedną wadę: te trzy miesiące palenia ekogroszkiem, czy pelletem bez specjalnych perspektyw na zmianę przez najbliższe powiedzmy 5-10 lat, kiedy to inwestor w końcu przejrzy na oczy i wywali w końcu kopciucha i zamontuje np. większą PC, czy gaz, a kotłownia pójdzie i tak do remontu po ekogroszku albo co najmniej gruntownego mycia i odpylania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 18.07.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 przez dobra sugerujesz taką która ma wspomaganie grzałkami elektrycznymi ?? zgodnie z moją wiedzą powietrzne pompy przy -25 nie wycisną więcej jak COP=2 czyli realnie twoja o mocy nominalnej 16-18KW dla +7 da w styczniu 8-9KW maksymalnie Chyba każda dobra PC powietrzna ma wspomaganie grzałkami elektrycznymi, co nie znaczy, że są one nagminnie używane przez PC. Poczytaj na forum - część użytkowników odłączyła bezpiecznikiem grzałki, żeby wcale się nie włączały. Grzałki są po to, żeby wspomóc pompę przy ekstremalnych temperaturach, kiedy to brakuje mocy cieplnej i czynnik już nieszczególnie chce odparowywać z wydajnością, jaką byśmy chcieli. Jakoś nie słyszałem, żeby zabrakło komuś ciepła przy dobrze dobranym np. Atlantic-u, Daikinie, czy Zubadanie w najgorsze nawet mrozy. Co do COP - jasne, że nie będzie większe niż 2 przy -25. Będzie poniżej 2, w okolicach 1,5, a jak okresowo pójdą grzałki w ruch (chyba, że użytkownik je odłączył), COP osiągnie chwilami 1,0. I co z tego. Liczy się bilans roczny i COP średni - ile kasy wydamy łącznie za sezon grzewczy - to jest najważniejsze i czy nie zmarzniemy podczas mrozu np. -25 utrzymującego się przez tydzień bez przerwy dzień i noc (co zdarza się niezmiernie rzadko lub nawet nigdy w Polsce). Z tego, co pamiętam z wykresów PC 14 kW (nie pamiętam producenta) daje przy -25C 8,5 kW, a przy -20 już 10,3 kW dla zasilania podłogi +35 C, przykładowa 18 kW - proporcjonalnie więcej, a ile godzin trwa to -25 w ciągu doby ? Sprawdziłem - dla przykładowego Krakowa - najzimniejszy jest luty ze średnią temp. w okolicach minus 5. Nie przesadzajmy. Dla niezdecydowanych i obawiających się niedoboru ciepła (całkiem niesłusznie) zostaje PC glikol-woda z odwiertami, o czym zresztą pisałem wcześniej. Rozwiązanie lepsze, ale "nieco" droższe. Ja jeszcze nie robiłem OZC projektu, wg którego będę budował nowy dom, ale strzelam, że wyjdzie w okolicach 8-9 kW z CWU i w takiej sytuacji na pewno nie kupię PC większej niż 11 kW - 3-fazowej powietrze-woda na czynniku R410. Z wyborem producenta poczekam do czasu, jak zacznę budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 18.07.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 A z tym kominkiem to się dobrze zastanów póki masz czas. W życiu nie doprowadziłbym do sytuacji, żeby w zimę trzeba było się dogrzewać kominkiem, bo brakuje ciepła np. z pompy ciepła. Zostaniesz niewolnikiem kominka, palaczem i sprzątaczką popiołu i kurzu bez możliwości zrezygnowania z tego fachu w najzimniejszych tygodniach, włącznie z np. Świętami Bożego Narodzenia i Sylwestrem Jak już inwestować w PC, to lepiej dobrać tak, żeby załatwiła samodzielnie sprawę grzania domu, a kominek - rekreacyjnie dla klimatu albo wcale. Pamiętaj, że jeśli nie masz darmowego albo bardzo taniego drewna, to palenie w kominku wyjdzie finansowo na równi z PC, może troszkę taniej. Druga sprawa - system dystrybucji powietrza z kominka to też jakiś koszt - wymiennik, obudowa, kanały, kratki, robocizna, do tego zakurzone ściany wokół wylotów, okresowe niezamierzone przegrzewanie pomieszczeń (np. 25 stopni w nocy w sypialni się zdarzy, a nad ranem 18C) i inne "kwiatki". Niejeden się na tym naciął, choć nie ukrywam - wielu też chwali taki system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.07.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 A z tym kominkiem to się dobrze zastanów póki masz czas. W życiu nie doprowadziłbym do sytuacji, żeby w zimę trzeba było się dogrzewać kominkiem, bo brakuje ciepła np. z pompy ciepła. Zostaniesz niewolnikiem kominka, palaczem i sprzątaczką popiołu i kurzu bez możliwości zrezygnowania z tego fachu w najzimniejszych tygodniach, włącznie z np. Świętami Bożego Narodzenia i Sylwestrem Jak już inwestować w PC, to lepiej dobrać tak, żeby załatwiła samodzielnie sprawę grzania domu, a kominek - rekreacyjnie dla klimatu albo wcale. Pamiętaj, że jeśli nie masz darmowego albo bardzo taniego drewna, to palenie w kominku wyjdzie finansowo na równi z PC, może troszkę taniej. Druga sprawa - system dystrybucji powietrza z kominka to też jakiś koszt - wymiennik, obudowa, kanały, kratki, robocizna, do tego zakurzone ściany wokół wylotów, okresowe niezamierzone przegrzewanie pomieszczeń (np. 25 stopni w nocy w sypialni się zdarzy, a nad ranem 18C) i inne "kwiatki". Niejeden się na tym naciął, choć nie ukrywam - wielu też chwali taki system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 18.07.2012 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 A z tym kominkiem to się dobrze zastanów póki masz czas. nie, tu nie ma nad czym myśleć, o kominku wspomniałam, bo będzie i skoro już będzie to będzie z rozdziałem, ale absolutnie nie brałam i nie będę go brała pod uwagę jako dodatkowe dogrzewanie , prędzej zastanawia mnie to rozwiązanie z ekogroszkiem zostawionym w razie "W" no i poważnie zaczęłam myśleć nad PC powietrzną ale dla całości...zobaczę jaki poda mi facet koszt odwiertów, ale jeśli to 20tys. to nie wiem czy się szarpać - nie jesteśmy na styk z kasą, ale jak nie trzeba to po co ją wywalać w błoto - dosłownie??? skoro można zapewnić doskonałe ogrzewanie i c.w.u. dla domu PC powietrzną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.07.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 nie, tu nie ma nad czym myśleć, o kominku wspomniałam, bo będzie i skoro już będzie to będzie z rozdziałem, ale absolutnie nie brałam i nie będę go brała pod uwagę jako dodatkowe dogrzewanie , prędzej zastanawia mnie to rozwiązanie z ekogroszkiem zostawionym w razie "W" no i poważnie zaczęłam myśleć nad PC powietrzną ale dla całości...zobaczę jaki poda mi facet koszt odwiertów, ale jeśli to 20tys. to nie wiem czy się szarpać - nie jesteśmy na styk z kasą, ale jak nie trzeba to po co ją wywalać w błoto - dosłownie??? skoro można zapewnić doskonałe ogrzewanie i c.w.u. dla domu PC powietrzną... Będziesz miała w domu ciepło od PC. Rozpalasz w kominku i dostarczasz jeszcze więcej ciepła do całego domu. Po co? Tak jak pisał rydzadam, kominek powinien być tylko rekreacyjnie. I jeszcze o jednym pamiętaj, szukaj jak najmniejszej mocy wkładu. Największy błąd to pójście w drugą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 18.07.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 czy ja dobrze rozumiem, w jednym poście twierdzisz że dni gdy PPCi nie wydoła i trzeba włączyć grzałki jest zero lub kilka, a w następnym twierdzisz że kominek trzeba odpalać tak często że staje się jego niewolnikiem bo PPCi nie wydoła ?? to jak w końcu jest, kilka dni czy kilkanaście ?? PS PPCi w styczniu z COP=2,5 to koszty jakieś 0,2zł/kWh drewno daje się załatwić po jakieś 0,1zł/kWh, co do przegrzewania w tak dużym domku jak justyny i paleniu raz na dobę wieczorem nie ma szans na przegrzanie czegokolwiek, a jeśli jej domek ma tracić 10 stopni w 12h to znaczy że ma olbrzymie zapotrzebowanie na ciepło w okolicach 40KW Że trzeba odpalać kominek - napisałem w odniesieniu do Twojego posta, w którym proponujesz pompę o niewielkiej mocy, do której to właśnie trzeba "dopalać się" kominkiem, czy np. ekogroszkiem. Ja wyraźnie napisałem i podtrzymuję, że przy dobrze dobranej PC obojętnie, czy powietrze-woda, czy glikol-woda NIE JEST POTRZEBNE dodatkowe źródło ciepła. U mnie energia kosztuje brutto 0,35 w II taryfie (noc, dwie godziny w dzień i cały weekend) i 0,74 zł w I taryfie. Nawet nie posiadając PC ponad 70% prądu idzie w taniej taryfie. Zakładając pracę PC nawet w styczniu w 80% w taniej taryfie mamy przy COP=2,5 0,17 zł/kWh, więc niech będzie - max. 0,2 zł/kWh, a drewno wychodzi najtaniej 0,13 zł/kWh, a porządne porąbane, wysuszone i ułożone - nawet 0,18 zł/kWh. Do tego doliczyć noszenie, sprzątanie, itp. itd. Co do zalet i niestety wielu wad kominka z rozprowadzeniem - odsyłam do tematów kominkowych na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts