malux20 18.07.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 (edytowane) ale przecież co druga budowa jest z ceramiki więc skąd taka pogarda dla tego materiału budowlanego? :P:P ceramika jest bardzo ok to smo o komórkowym ktos powie a powiedzćcie czym grozi za duża pompa ja mam 10 kw kupioną za 12 tyś netto grozi większy rachunek czy pompę szlak trafi? Edytowane 18 Lipca 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 18.07.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 piter a piec zostawiasz?[/QUOT no właśnie mam problem co zrobić z piecem. jak będzie stał to też szlag go trafi, wypuszczę wodę-to samo. jak już jest to może niech stoi. najchętniej to bym go się pozbył, bo bez pracy też marny jego koniec a tak może ktoś by skorzystał za małe pieniądze, bo w obwodzie mam jeszcze kominek:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.07.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 A jaki to jest dokładnie kociołek??? Jednego z Naszych pracowników ojciec szuka coś niedrogiego i używanego piter a piec zostawiasz?[/QUOT no właśnie mam problem co zrobić z piecem. jak będzie stał to też szlag go trafi, wypuszczę wodę-to samo. jak już jest to może niech stoi. najchętniej to bym go się pozbył, bo bez pracy też marny jego koniec a tak może ktoś by skorzystał za małe pieniądze, bo w obwodzie mam jeszcze kominek:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 18.07.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 A jaki to jest dokładnie kociołek??? Jednego z Naszych pracowników ojciec szuka coś niedrogiego i używanego miki przyjedziesz w tym tygodniu i zobaczysz (pleszew - podajnik ślimakowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 18.07.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.domoweklimaty.pl%2Findex.php%3Fpage%3Dprojects%26action%3Dproject%26project_id%3D2803%26flip%3D0 tu masz podobny domek i gość montuje powietrznąktoś, kto ma dom zbliżony kubaturą, używa PC i ma w tym temacie jakieś zdanie, wynikające z własnych doświadczeń - na taką pomoc liczyłam zakładając temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 19.07.2012 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 bo PPCi o mocy wystarczającej do samodzielnej pracy w domku justyny jako jedyne źródło ciepła to bliżej 40KW i cena bliżej 30tyś tylko po to żeby mieć gwarancję że w styczniu nie zmarznie prościej jest kupić coś znacznie mniejszego i tańszego, i tak jak pisał rydzadam (podobno z jego doświadczeń) czasami przepalić sobie w kominku żeby podnieść temperaturę ścian i sufitów, czyli w terminologii fachowej zakumulować sobie energię na później podsumowując, twierdzisz że rekreacyjne palenie w kominku nie jest uciążliwe, rydzadam twierdzi że to palenie nie będzie częstsze niż parę razy w roku, więc gdzie konkretnie problem ?? gdzie ta kominkowa sodoma i gomora ?? kompletnie ciebie nie rozumiem, przed chwilą była mowa że pracując 24h na dobę może nie wystarczyć ciepła dla podtrzymania temperatury, a ty teraz wyjeżdżasz z pomysłem na grzanie tylko przez 14,4h na dobę ?? o jakiej mocy mu tu w końcu rozmawiamy przy założeniu że aż 80% czasu ma chodzić w taniej taryfie 8KW czy 40KW ?? PS w Krakowie 3 lutego w nocy było -22, w dzień -15, jakiego uśrednionego COP się spodziewasz jeśli 80% pompa pracowała w nocnej taryfie jeśli to model z inwerterem to będzie ona się płynnie dostosowywać do potrzeb, a jeśli zwykła to po prostu czasami się włączy tak jak lodówka Ja o gruszce, Ty o pietruszce. Kompletnie się nie rozumiemy. Po raz piąty piszę, że to Ty optujesz za wykorzystaniem paliwa stałego, np. kominka jako "dopalacz" do zbyt małej pompy ciepła. Ja piszę, że stosując odpowiedniej mocy PC, obojętnie czy powietrzną, czy gruntową, nie potrzebujemy żadnego dodatkowego źródła. Do tego potrzebne jest ozc, żeby wiedzieć, jaką pompę dobrać tak, żeby po pierwsze - NIGDY nie zabrakło mocy i ciepła, nawet podczas tygodniowych mrozów -25 C, po drugie - żeby w możliwie dużym stopniu wykorzystać tanie taryfy (min. 80% w skali roku). Tu oczywiste jest, że przy -20, czy -25 PC będzie pracować ze 20 godz. na dobę, ale przy odpowiedniej mocy przez resztę roku - głównie w taniej taryfie, więc ŚREDNIOROCZNIE wyjdzie powiedzmy 85%, po trzecie - nie zakładać PC zbyt dużej, co przy inwerterze w zasadzie niczym "nie grozi", ale po co wydawać za dużo. Co do kominka - również po raz piąty piszę, że przy ZBYT MAŁEJ PC trzeba zatrudnić rębacza, palacza i sprzątaczkę na pół etatu, bo nie uciekniemy od przepalania w mroźne dni, co po pierwszym już sezonie w nowym domu może nam się mocno znudzić, a po trzecim sezonie - przyprawiać o dreszcze. Przy odpowiednio dobranej PC kominek może nam służyć jedynie do ozdoby lub palenia dla klimatu, obojętnie, czy w lipcu, czy w styczniu. Równie dobrze można umyć szybkę, zaspawać drzwiczki a na kominie pozwolić się zagnieździć bocianom. Jak możesz pisać, że PROŚCIEJ jest kupić tańszą PC i przepalać "czasami" w kominku. Cała idea PC opiera się na tym, żeby tanio i bezobsługowo grzać dom, a nie dodatkowo grzebać się w kominku, czy kotle węglowym. Takie rozwiązanie to typowe polskie kombinatorstwo, żeby zaoszczędzić na etapie budowy powiedzmy 10 kawałków, a później przez lata pluć sobie w brodę, że od razu nie zdecydowaliśmy się na porządny zakup. Skąd wiesz, jakie zapotrzebowanie na ciepło będzie u Justyny ? A nawet jak będzie np. 14 kW, to co ? PC grzeje się obiekty nawet o zapotrzebowaniu mocy 1000 kW i więcej. Nie sądzę, żeby np. 14 kW było problemem Koszt inwestycji - na pewno nie skończy się na 25.000 zł za całość, ale jak ktoś buduje spory ładny dom o ciekawej bryle to chyba jest świadomy, że nie będzie inwestycji w grzanie za darmo. Kuriozum byłoby wybudowanie domu za powiedzmy 800 kawałków i bawienie się później w palacza, bo "fachowiec" wstawił za małą PC i zastrzegł, że jak przypiździ to trzeba się wspomagać kominkiem. Co do rekreacyjnego palenia w kominku - nigdy nie pisałem, że nie jest uciążliwe. JEST uciążliwe tak samo jak wycieczka do kina też jest uciążliwa, ale czego się nie robi dla przyjemności. W każdym razie, po czterech latach tej "rekreacji" mamy z żoną dosyć i w następnym domu będzie atrapa elektryczna albo nic, a przyjemności znajdą się inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 19.07.2012 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 fakt kompletnie się nie rozumiemy, wytłumacz mi konkretnie czemu mam poczynić inwestycje w kwocie 40tyś zł żeby PPCi chodziła 80% czasu w taniej taryfie i zaoszczędzić dzięki temu 3zł50gr/rocznie ?? To proste. Podziel 40.000 na 3,50 i masz odpowiedź - po to, żeby po 11.429 latach inwestycja się zwróciła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 19.07.2012 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Rany! chłopaki teraz to dopiero mnie zamotaliście jak kłębek wełny Czytam każdy post z uwagą, analizuję, spisuję ważniejsze rzeczy - żeby mi nie umknęły, ale przyznaję, że od wczorajszego popołudnia nic z tego Waszego pisarstwa nie rozumiem i najnormalniej w świecie się pogubiłam LITOŚCI!!!!!!! tzn. zlitujcie się nade mną - bo ja już kompetnie nie wiem PC glikol - woda z odwiertami, ale za drogo...więc PC powietrzna - ale za mało ciepła, więc kocioł na ekogroszek, ale głupie to rozwiązanie, więc nie kocioł, lepiej kominek - ale kominek brudzi więc lepiej PC (nawet powietrzną) ale dużą, ale z małym wkładem i do tego 80% w taryfie II za 3zł50gr na rok :confused:....i to wszystko po to, żeby się zwróciło po 11.429latach - mam nadzieję, że po połowie tego okresu odkopiemy się z M. finansowo i postawimy nowy dom z extra ogrzewaniem Wiem, że nikt nie powie mi dokładnie co mam zrobić, a i ja nie zrobię pod dyktando, tylko muszę zdecydować sama, ale ostatnie posty są dla mnie w większości w niezrozumiałym języku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.07.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Zrób OZC a wszystko stanie się dużo prostsze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.07.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 To zrób w koncu te obliczenia, wtedy bedzie mozna porównac domy o podobnym zapotrzebowaniu na ciepło i obciazeniu cieplnym. Na pewno są uzytkownicy którzy majazainstalowane rózne pompy ale mają zblizone zapotrzebowanie na ciepło. Na podstawie obliczen bedzie mozna oszacowac koszty ogrzewania. A tak to jest bicie pianyi błądzenie w mgle.Zrobić obliczenia i przedstawic wyniki na fm, a wtedy dyskusja zejdzie na właściwy tor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 19.07.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Właśnie, napisz ile kW Wam potrzeba dla parametrów -20 / +22 C. Ja próbowałem sam liczyć w programie mój dom, ale rzuciłem ręcznik po 2-3 godzinach. Jak nie czujesz się na siłach, lepiej zleć komuś wykonanie OZC, bo po pierwsze stracisz kupę czasu, może nawet parę dni na walkę z programem, a po drugie - nie będziesz pewna wyniku, jaki uzyskasz, a OZC przy pompie ciepła jest o tyle ważne, że jak źle policzysz i trafi Ci się jakiś gruby błąd, to albo PC będzie za mała, albo niepotrzebnie wydasz min. parę tys. na zbyt dużą pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.07.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 ludzie nie mają czsu napalić w kominku a muszą mieć 120 programów na satcecodziennie palić w kominku to może uciążliwe ale 2 - 3 razy w tygodniu żaden problemjak się patrzy na domy pasywne w niemczech to zdecydowana większość jedzie na kominku z płaszczem wodnym - jakoś to się nie gryzie z ideą pasywniaka przynajmniej tak wychodzi z opisu w muratorze tak jak z pompą przy kominku trzeba przemyśleć zakup a nie kupować -jakoś to będzienie ma idealnych rozwiązan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 19.07.2012 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 To zrób w koncu te obliczenia, wtedy bedzie mozna porównac domy o podobnym zapotrzebowaniu na ciepło i obciazeniu cieplnym. Na pewno są uzytkownicy którzy maja zainstalowane rózne pompy ale mają zblizone zapotrzebowanie na ciepło. Na podstawie obliczen bedzie mozna oszacowac koszty ogrzewania. A tak to jest bicie piany i błądzenie w mgle. Zrobić obliczenia i przedstawic wyniki na fm, a wtedy dyskusja zejdzie na właściwy tor. oczywiście, że je zrobię - wiem, że może trochę się wkurzasz, bo sam mi proponowałeś swoje usługi, ale póki co uważam, że poradzę sobie z liczeniem OZC sama... temat założyłam, żeby ogólnie się zorientować, co bardziej doświadczeni forumowicze o takim pomyśle sądzą...Ty wciąż się upierasz, że obliczenia, obliczenia, obliczenia (nie dziwi mnie to - masz w tym interes), ale powiem Ci, że i bez obliczeń ja już mam jakiś obraz, o co mam pytać dziś konsultanta, na co zwrócić uwagę itp... - dla mnie to cenne informacje, które m.in. chciałam uzyskać...nie wyrobiłam się z OZC wczoraj, nie wyrobię pewnie dziś, ale na dniach na pewno wyniki się pojawią i niezwłocznie je tutaj zamieszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 19.07.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 ludzie nie mają czsu napalić w kominku a muszą mieć 120 programów na satce codziennie palić w kominku to może uciążliwe ale 2 - 3 razy w tygodniu żaden problem jak się patrzy na domy pasywne w niemczech to zdecydowana większość jedzie na kominku z płaszczem wodnym - jakoś to się nie gryzie z ideą pasywniaka przynajmniej tak wychodzi z opisu w muratorze tak jak z pompą przy kominku trzeba przemyśleć zakup a nie kupować -jakoś to będzie nie ma idealnych rozwiązan Byłem w około 10 domach w Niemczech, w tym kilku nowych, energooszczędnych i chyba jeden to był pasywny i nigdzie nie było kominka z płaszczem. Przeważnie gaz z sieci, chyba dwa domy - PC gruntowe, w jednym kominek, tylko nie pamiętam, czy z dystrybucją, czy bez i ze 2-3 "kozy" wolnostojące bardziej dla ozdoby, niż palenia na co dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.07.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 ...nie wyrobiłam się z OZC wczoraj, nie wyrobię pewnie dziś, ale na dniach na pewno wyniki się pojawią i niezwłocznie je tutaj zamieszczę Czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 19.07.2012 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka_krk 19.07.2012 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 i za to podsumowanie serdecznie Ci dziękuję :yes::yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.07.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 podoba mi sie podejscie mpolawa można wszystko ale nic na siłeja kupiłem kominek z polecenia liwka-tego old piwa i juz jestem zadowolony nie przegrzewa nawet w lipcu za bardzo nie ma co go czyscic i wiem ze w najwieksze mrozy mam rezerwe- w sumie za umiarkowaną kwotę 7-8 tysaha gdybym miał ozc wczesniej to na zakupie pompy byłbym do przodu z dwa kafle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 19.07.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 przecież pisała wczoraj że się nie zgadza na przeróbkę na 3litrowy, nawet 5 litrowy będzie u niej ciężko osiągnąć no to ci to trochę uporządkuję: wariant 1. kupujesz mała tanią PPCi taką 7-8KW za 5-6tyś do tego kominek z DGP i przez większość sezonu pracuje pompa ale w styczniu i lutym prawdopodobnie trzeba będzie ze 30 razy w kominku rozpalić wariant 2 kupujesz dużą PPCi 18KW za 10tyś zł + kominek z DGP i prawie cały sezon grzeje ta pompa i prawdopodobnie tylko rekreacyjnie 2-3razy będziesz hajcować w kominku http://allegro.pl/pompa-ciepla-18-kw-sprezarka-copeland-nowa-i2488077798.html wariant 3 kupujesz ogromną PPCi taką za 30tyś i wtedy masz gwarancję że nawet w zimę stulecia poradzi ona sobie nawet w II taryfie i będziesz miała z tego tytułu 3zł50gr oszczędności/rocznie w porównaniu do wariantu 1 czy 2 ale kominek stanie się całkowicie zbędny i koszta inwestycyjne spadną A z tym dla odmiany zgadzam się całkowicie - jasno przedstawione 3 główne opcje z pompą ciepła. Jak napiszesz ile potrzeba kW, można się dla 2 i 3.wariantu zastanowić nad konkretnym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrTok 19.07.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 a tak na marginesie przyznać się jak obliczenia z OZC wykonane przed budową/w trakcie budowy mają się do rzeczywistego zapotrzebowania? strzelam rozjazd jest coś koło 10- 20% w górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts