Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

antresola - jak wykończyć bok stropu + wylewki do balustrady?

interona

Recommended Posts

Jakie polecacie rozwiązanie? Mam antresolę i planuję do niej balustradę szklaną montowaną do boku stropu na rotulach. Czym wykończyć płaszczyznę boku stropu+wylewki? Jeśli położę na niej tynk gipsowy, prędzej czy później pojawi się rozwarstwienie na styku wylewki ze stropem. Przykręcić płytę gipsową? Czy coś innego?

...Jeśli położę na niej tynk gipsowy, prędzej czy później pojawi się rozwarstwienie na styku wylewki ze stropem. Przykręcić ?

Nie pojawi się jeśli zamontujesz siatkę ( taka do dociepleń ) na całej powierzchni policzka antresoli i dopiero tynk gipsowy.

Ale... jeśli planujesz balustradę szklaną samonośną ( czyli na rotulach ) to najpierw trzeba zamontować tzw.szpilki na których trzymać się będą rotule.

Dopiero wtedy siatka i tynk gipsowy, malowanie i wieszamy szkło:)

Będziesz miał super antresole - wszyscy będą Ci zazdrościć !

• 2 weeks później...
  • 6 months później...

Wywołałam temat, więc kontynuuję. No i mam: gładki jak pupa niemowlaka policzek podciągu (ostatecznie jest to płyta KG), ale ZA TO ... nie do końca udaną balustradę: szczeliny pomiędzy szybami raz rakie, raz siakie ... ech... czy naprawdę nie da się tego zrobić równo??? Do tego szyby w procesie hartowania poodkształcały się i nie zawsze licują się z sąsiadującymi w pionie. Wykonawca twierdzi, że wszystko w normie. Wyobrażałam sobie, że będzie idealnie równo... albo: idealniej równo. Jakie są Wasze balustrady???

DSC_0343.jpg

:( niestety, ale nie da się już poprawić tego co masz bez ponownego zakupu szkła ale... sfotografuj te nierówności od góry na łączeniach szyb. Chodzi mi o to czy tafle nie licują ze sobą na całej wysokości czy tylko miejscami/odcinkami.

Szczeliny między szyba > szyba > ściana, powinny być równo po 3 mm - najlepsi tak potrafią zrobić :)

Stąd się właśnie biorą różnice w cenie mb takiej samonośnej konstrukcji.

Acha - na jakie normy powołuje się wykonawca ? spytaj się Go !!!

P.S. zrób doświadczenie - złap krawędź szkła dwoma rękoma po środku i pchnij z całej siły od siebie patrząc jednocześnie na koniec pchanej szyby. Czy odegnie się a jeśli tak to o ile od osi szyb ( ktoś drugi powinien stać z miarką i mierzyć ). Podaj grubość szkła - przemierz najlepiej suwmiarką. Dodatkowo przemierz średnicę rotuli i odległość pomiędzy rotulami ( pomiędzy ich środkami ).

Edytowane przez Charlie