Lapeno 16.07.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Witam forum, Podpowiedzcie proszę, bo to dla mnie ważna sprawa. W czwartek wymieniliśmy okna w mieszkaniu w bloku. Poszły okna BUDVAR Centrum z ciepłym montażem (robili to ludzie, którzy są polecani w Toruniu na stronie montażystów). Do tej pory było ok, ale dzisiaj rano mnie wmurowało. Niektóre okna były zaparowane po nocy. Zaparowanie było od strony zewnętrznej i dotyczyło tylko kilku skrzydeł. Ki diabeł? Złe szyby, niestaranny montaż? WTF? Osobiście myłem okna i czyściłem szyby, żeby móc je obejrzeć. Zauważyłem, że na każdej szybie jak spojrzeć pod kątem widać efekt "tęczy", które dla różnych okien biegnie z różnych kierunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubek 16.07.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Jak od zewnętrznej to jak najbardziej poprawnie. To oznacza, że szyba dobrze izoluje czyli zewnętrzna szyba jest zimna (bliska temperatury otoczenia) i na niej powstaje punkt rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 16.07.2012 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Kurcze, to by znaczyło, że w zimę będziemy zaparowane od zewnątrz non-stop.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 16.07.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 na szybach samochodowych też występuje takie zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 16.07.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Kurcze, to by znaczyło, że w zimę będziemy zaparowane od zewnątrz non-stop.... Raczej nie. Jesienią i zimą, po włączeniu ogrzewania zewnętrzna szyba ma z reguły wyższą temperaturę niż temperatura otoczenia, więc małe szanse, aby na jej zewnętrznej powierzchni powstawał punkt rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubek 18.07.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Przy trzech szybach zewnętrzna bardzo często ma temperaturę niższą od temp. punktu rosy. Przeważnie w wilgotne dni będzie notorycznie się skraplała wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts