cziczu 16.07.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 budujemy dom wg projektu z128 http://www.z500.pl/projekt/Z128,Zgrabny-dom-z-poddaszem-ekonomiczny-w-realizacji-Kuchnia-i-salon-od-frontu.htmlpowiększyliśmy wykusz do samej ziemi, ale zastanawiam się czy dobrze zrobiliśmy. NIe mamy zbyt wysokiego fundamentu. W wykuszu będą zamontowane okna w ramie więc nie będą otwierane. Zatanawiam się nad wadami i lusami takiego rozwiązania. Tak się zastanawiam jak będzie w zimie jak nasypie sporo śniegu ale to chyba nie powinno mieć znaczenia,tak się obawiam czy śnieg zalegający na oknie nie będzie mi gdzieś do domu przeciekał ale z drugiej strony przecież okna balkonowe też są do ziemi?to też nie będzie tak na ziemi (od zewnątrz ) bo jest niewielki fundament później dochodzą wylewki.takie rozwiązani bardzo się mi podoba ale czy za jakiś czas nie będę żałowała decyzji?nie mamy jeszcze okiemn i się zastanawiam czy nie dołożyć pustaka do tego wykuszu.czy może się ktoś wypowiedzieć kto posiada takie duże przeszklenie do ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 16.07.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 jedyny problem to brudne szyby po deszczu - krople będą odbijały się od ziemii / kostki i osiadać na szkle i ramiaku.A tak to same plusy - elegancki wygląd z zewnątrz, duzo światła od wewnątrz oraz wrażenie lekkości elewacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
interona 16.07.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Cziczu, mam projekt indywidualny, wszystkie okna od posadzki, ale jej poziom wcale nie jest tak nisko, dobre 70 cm od ziemi i więcej (nierówności działki), więc raczej śniegu nie należy się obawiać. Nie wiem, jak by było, gdyby fundament był niski. Ale cieszę się z tej decyzji, okna do ziemi są bardzo jasne i nadają smukłości/lekkości budynkowi. Nie zamieniłabym na żadne inne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts