dscreator 16.07.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 (edytowane) Dzień dobry,Jakiś czas temu wystąpiłem do Pewiku o warunki budowy wodociągu do mojej nieruchomości. Po jakimś czasie zgłosiłem się po odbiór warunków i zostałem niemile zaskoczony. Dowiedziałem się, że dostanę warunki budowy wodociągu i przyłącza jeżeli podpiszę dokument zrzeczenia się wodociągu na rzecz pewiku po jego wybudowaniu. W warunkach napisane jest również, że pewik nie będzie ponosił żadnych kosztów budowy. Jak dla mnie pewnik nie musi ponosić kosztów budowy ale to czy ja przekaże wodociąg na jego własność jest kwestią dobrowolną. Problem polega na tym, że poczułem się jakby ktoś żądał ode mnie korzyści majątkowej w zamian, że otrzymam warunki budowy wodociągu. Moim zdaniem zgłaszając się do instytucji (bez względu czy jest to urząd miasta, wodociągi czy gazownia), mam obowiązek otrzymać warunki budowy. Tym samym minął termin odbioru warunków a ja warunków nie otrzymałem. Nie wiem co jest grane. Czy wodociągi mogą żądać przekazania wodociągu przed wydaniem warunków jego budowy (warunków tych nawet nie przeczytałem bo muszę najpierw podpisać)? Pomożcie Edytowane 16 Lipca 2012 przez dscreator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 19.07.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Co do wydania warunków uważam, że powinni je wydać niezależnie na samym początku.Jeżeli już pogodziłeś się z budową sieci wodociągowej, to oddanie im jej jest akurat bardzo dobrym pomysłem, bo w przeciwnym wypadku Ty, jako jego właściciel będziesz odpowiedzialny za jego utrzymanie, co wiąże się z dużo większymi kosztami ( usuwanie awaria, okresowa kontrola, badanie wody, dezynfekcja) niż sama budowa. Jeżeli nie ma innej opcji - współfinansowania, pokrycia kosztów materiału lub robocizny, finansowania przez gminę w ramach rozwoju sieci itp... - to wybuduj i przekaż z zastrzeżeniem, że każdy nowy odbiorca tego wodociągu będzie Ci musiał w części zrefinansować poniesione wydatki. Jak to zrobić w praktyce - nie wiem, miałem tyle szczęścia, że kanalizacje i wodociąg podciągnęli pod rozwój infrastruktury dla nowo budujących w mojej wiosce i sfinansowała to gmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts