Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stopnie marmurowe a konstrukcja stalowa

Tomek0

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do forumowiczów odnośnie przyklejania stopni marmurowych do konstrukcji stalowej. Nie bardzo wiem jakiego użyć kleju do tego użytku. Na początku myślałem o jakimś kleju w tubce, ale chyba za drogo to by wyszło - 10 stopni i wiadomo, że klej by musiał być na całych powierzchniach stalowych stopni. Mam pytanie jeszcze odnośnie tego czym od tłuścić stal i marmur, czy można to zrobić benzyną ekstrakcyjną ?

Może są jeszcze inne czynności, które warto zrobić zanim się przyklei.

Dla jasności podam jeszcze wymiary schodów:

stopnie marmurowe - 800x250mm i grubość 20mm

stopnie stalowe - 750x200mm i grubość blachy 6mm

Jeszcze co do kleju to chyba to musi być jakiś elastyczny prawda?

Edytowane przez Tomek0

Dziękuję za informację. A orientujesz się może czy w leroy merlin dostanę ten klej, ale w jakimś małym opakowaniu, albo jakiś innych alternatywny klej w lepszej cenie.

I jeszcze jedno pytanie. Jaką warstwę kleju dać ? grzebieniem tak jak glazurę ?

Edytowane przez Tomek0

Dziękuję, klej już zakupiony. Niestety powstał inny problem. Schody są zamocowane, ale stopnie stalowe się uginają na bokach. Teraz pytanie, czy jak przyklei się stopnie marmurowe to wszystko się usztywni na tyle by nic nie pracowało, czy trzeba dołożyć 7mm stopnie na istniejące 5mm i przyspawanie na krańcach. Generalnie pewnie wynika to z tego, że od belki głównej nie odchodzą kątowniki w celach estetycznych. Ma ktoś wiedzę w tej kwestii co można zrobić ?