Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beata i Kris dziennik budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Beata,

my chcemy mieć na ścianie przy schodach galerię zdjęć - okropnie nie lubię oświetlenia punktowego schodów.

Będą więc 3 kinkiety - typ "kinkiet galeria". Podkreślą i ścianę, i zdjęcia, i oświetlą schody.

No własnie ja tez nie lubie punktowego. Takie oczywiste jest. Albo ledy, tez mi sie nie podobaja.

Fajny pomysl z galeria. Tez bede miec tylko w innym miejscu.

Kurde, nie wiem jakie zrobic to swiatlo. Musze sie w miare szybko określić. Mąż naciska.

• 2 weeks później...

Beato,

Co u Ciebie? Zdecydowałaś jak zrobisz oświetlenie? U mnie będzie oświetlenie chowane za schodami i jednocześnie oświetlające cegłę (prawdopodobnie led). Chcę uzyskać taki efekt: http://babeczkaa.blox.pl/resource/blackpearl_house_01.jpg

Źródło

to podświetlenie u Ewy schodó∑ jest fajne,mój M chciał punktowe ,za czym ja osobiście też nie przedpadam.W zasadzie miałam nadzieję ,że machnie ręką.No nistety się zdecydował i kable rozprowadzone,ale lampki nie kupione.Ewcia powiedz mi od strony technicznej jak u ciebie będzie wyglądał montaż,czy Ty te ledy ,omtujesz na schodach czy bardziej na ścianie ,bo Ty masz tam lukę,prawda?

U mnie nie może być punktowe, co mnie ogromnie cieszy, bo też za nim nie przepadam :no:

Znalazłam jeszcze jedną inspirację, choć klimat nie do końca mój, ale podświetlenie schodów podobne.

http://ms.eogrody.info/img/kelly_hoppen_londyn_32_550.jpg

Źródło

Basiu, jeśli chodzi o montaż, to dopiero będę dumać. Mam tam ok. 3 cm przestrzeni na wylot (ewentualny piasek, kurz, itp. będą spadały na sam dół, na dolny korytarz). Między ścianką a schodami mam kilka stalowych prętów (dla wzmocnienia ścianki ceglanej). Idą w linii prostej wzdłuż schodów. Na nich chciałam położyć rynienkę i w niej umieścić ledy. Teraz jednak podsunęłaś mi pomysł, że ledy może lepiej przykleić do schodów. Zdecyduję już na etapie montażu.

Beato przepraszam za zaśmiecanie wątku.

U mnie nie może być punktowe, co mnie ogromnie cieszy, bo też za nim nie przepadam :no:

Znalazłam jeszcze jedną inspirację, choć klimat nie do końca mój, ale podświetlenie schodów podobne.

http://ms.eogrody.info/img/kelly_hoppen_londyn_32_550.jpg

Źródło

Basiu, jeśli chodzi o montaż, to dopiero będę dumać. Mam tam ok. 3 cm przestrzeni na wylot (ewentualny piasek, kurz, itp. będą spadały na sam dół, na dolny korytarz). Między ścianką a schodami mam kilka stalowych prętów (dla wzmocnienia ścianki ceglanej). Idą w linii prostej wzdłuż schodów. Na nich chciałam położyć rynienkę i w niej umieścić ledy. Teraz jednak podsunęłaś mi pomysł, że ledy może lepiej przykleić do schodów. Zdecyduję już na etapie montażu.

Beato przepraszam za zaśmiecanie wątku.

Absolutnie nie zasmiecasz :)

U mnie nie ma takiej możliwości żeby zamontować "Twoje" światło. I zastanawiam się czy nie oświetlić ściany z cegłą i schodów kinkietami. Powinny być nowoczesne i przypominać reflektorki.

W ogóle to prace posuwają się baaardzo wolno. Ocieplony został balkon i przykręcone mocowania na barkierki zabezpieczające okna od zewnątrz. Mamy też juz gotowe do zamontowania deski na podbitkę. Od czwartku wkracza ekipa ociepleniowa i elewacyjna.

Nie wprowadzimy sie w tym roku.

Ewo, bardzo podobają mi się Twoje płytki szare. Może damy je do wiatrołapu. Beda pasowac? Chcialabym zeby wiatrołap wygladal tak:6.jpg2.JPG

Czyli tapeta na sicanie tylko ze kolor tapety jest cieplejszy niz "Twoje"l płytki.

Bardzo podoba mi się pomysł z kinkietami :yes: Masz już jakieś konkretne? Ja będę miała kinkiety w górnym korytarzu, ale jeszcze nie mam koncepcji konkretnych lamp.

Super inspiracja do wiatrołapu :yes: - piękna!

Jak rozumiem myślisz o tej mojej provenzie na ścianę, a w środku tapeta?

Jak dla mnie rewelacyjne połączenie :). Już pisałam u Anitki89, że ta moja płytka ładnie wygląda jako element dekoracyjny w niewielkiej ilości.

Mój kolor jest w ciepłym odcieniu szarości - fango sand.

Jest jeszcze malta grey (typowa chłodna szarość) oraz bardzo ładna calce white - może ta white będzie pasowała u Ciebie?

Tu ich porównanie

http://imageshack.us/scaled/landing/696/fwmadtu.jpg

Aaa... tutaj masz jeszcze porównanie wszystkich moich 3 płytek. Jak widać na tle wszystkich szarości provenza jest najcieplejsza.

http://desmond.imageshack.us/Himg835/scaled.php?server=835&filename=p7050024k.jpg&res=landing

Edytowane przez julianna16

To się wprowadzisz na początku przyszłego, prawda?

A nie miałaś takich zamiarów - że w lutym?

U nas robota leci aż miło, ale cóż, za chwilę stop aż do marca (zimowa "przerwa techniczna").

Sharlotko, gdzies tam mialam jakas cicha nadzieje ze moze w grudniu ale to niemozliwe. Prace ida strasznie wolno. Mam nadzieje ze do konca pazdziernika beda sufity zrobione. Potem musi byc kominek i piec. Dopiero wtedy zaczniemy osuszac dom i klasc podloge. Oby to byl luty! I chyba wezme wychowawczy te dwa miesiace tak zeby byc w domu jeszcze jak bedziemy robic lazienki i wykonczeniowke. Ciezko bedzie ale coz...w koncu to jest projekt naszego zycia (poki co) jakos damy rade.

Sharlotko, zobaczycie jaka bedzie zima. U nas w lutym panowie dach nam robili. Ale Wy chyba nie musicie sie jakos mega spieszyc.

Basiu na tej drugiej inspiracji wygląda na sporą szparę, więc z odkurzaniem nie byłoby problemu, bo szczelinowa ssawka dałaby radę. Nie trzeba też listwy przypodłogowej ;), ale przy wylanych stopniach to miałabyś teraz kucia piekielnie dużo :(. Można jeszcze wykombinować taki pasek led w schodach bez kucia, ale efekt jest nieco inny

http://img194.imageshack.us/img194/3020/114lv.jpg

http://img717.imageshack.us/img717/5679/116tb.jpg

Beato, a co myślisz o tym kolorze white provenzy, który Ci wkleiłam?

Beato, a co myślisz o tym kolorze white provenzy, który Ci wkleiłam?

Bardzo mi sie podoba ale u mnie musialaby isc i na podloge i na sciane a w srodek tapeta. No i kolor odbiega od inspiracji. Tu jest bardziej beżowa sporo cieplejsza. Provenza mimo wszystko nie wiem czy nie wyszlaby zimno.

Kurcze, musze sie wziac za łazienki i poprosic ta Wasza Agnieszke o wizualizacje. Tylko ze płytek nie mam jeszcze i to przyprawia mnie o zawrot glowy. Gdzie szukac moich płytek??? Wy to macie super bo macie ten medfiz czy jak mu tam. A u nas Bartycka to jest dla mnie ciemna magia. Ja tam widze tylko ciagle te same płytki. I jeszcze musze jezdzic z malym bo nie mam go z kim zostawic.

Bardzo mi sie podoba ale u mnie musialaby isc i na podloge i na sciane a w srodek tapeta. No i kolor odbiega od inspiracji. Tu jest bardziej beżowa sporo cieplejsza. Provenza mimo wszystko nie wiem czy nie wyszlaby zimno.

Kurcze, musze sie wziac za łazienki i poprosic ta Wasza Agnieszke o wizualizacje. Tylko ze płytek nie mam jeszcze i to przyprawia mnie o zawrot glowy. Gdzie szukac moich płytek??? Wy to macie super bo macie ten medfiz czy jak mu tam. A u nas Bartycka to jest dla mnie ciemna magia. Ja tam widze tylko ciagle te same płytki. I jeszcze musze jezdzic z malym bo nie mam go z kim zostawic.

podjedz do TTW Home..sa na jerozolimskich jak blue city po tej samej stronie alej. Tam jest duzy wybór moze cos znajdziesz , potem można oczywiscie w necie zamowić jak znajdziesz taniej :bye:

Aaa... rozumiem. Na inspiracji podłoga jest drewniana. Myślałam, że u Ciebie też tylko ściana miałaby być w płytkach.

Nie ma innego wyjścia - trzeba poszukać na żywo :).

Ja miałam podobnie. Gdy byłam z Basią w Max-Flizie w Krakowie, to czułam się otumaniona ogromem kolekcji (ten sklep mam akurat najdalej od siebie bo ponad 100 km). Płytek było tak dużo, że kompletnie nie wiedziałam co mi się podoba.

Wszystkie swoje dotychczasowe kupiłam korzystając głównie z okazji. Kupowałam bo były w promocji - tak kupiłam zirconio cemento (129 zł/m - przecenione z ponad 200) i zirconio elite (prywatna osoba sprzedawała na allegro 12 m które zostały po urządzaniu domu - z wysyłką wyszły podobnie jak te pierwsze płytki). Provenzy kupiłam od ręki, bo się w nich z miejsca zakochałam :D. To jedyne płytki, które chwyciły mnie za serce i nie miałam żadnych wątpliwości.

Co do współpracy z Agnieszką, to moja wizualizacja łazienki powstała bez konkretnych płytek. Nie miałam jeszcze nic wybranego :no:. Chodziło głównie o układ sprzętów. Aga dobrze czuje co i jak ustawić. Jestem jej bardzo wdzięczna za pokazanie sufitu, bo ja kompletnie tego nie czułam. Zaproponowała też układ, który uczynił moją łazienkę bardziej proporcjonalną od moich pomysłów (a było ich kilkanaście ;)).

To Aga zasugerowała też płytki - a raczej ich ogólną kolorystykę. To zresztą znak rozpoznawczy jej prac - zwróćcie uwagę, że płytki bazowe są zazwyczaj te same. Różnią się tylko dekory :) (mozaika, drewno). Zupełny przypadek sprawił, że akurat moje ciemniejsze zirconio wpisują się w tę kolorystyczną koncepcję. I cieszę się ogromnie, bo już koncepcji na nie nie miałam, a do kotłowni to jednak żal takie kłaść ;).

podjedz do TTW Home..sa na jerozolimskich jak blue city po tej samej stronie alej. Tam jest duzy wybór moze cos znajdziesz , potem można oczywiscie w necie zamowić jak znajdziesz taniej :bye:

IVY - dziękuję, tam nas nie było. Marze żeby wybrać płytki. We wtorek się wybierzemy.

Jutro chrzciny naszego bobasa :)

Ewa, już pokazywałam wizualizacje Agnieszki męzowi. Kiwał głową z aprobatą więc się do niej zgłosimy :) Ale płytki chce wybrać koniecznie bo moja azienka jest już "ustawiona" i nic juz chyba w niej nie zmienimy jesli chodzi o to gdzie co bedzie stac. Chodzi nam o uklad plytek bo z tym to sobie nie poradze sama chyba.

Musze tylko zadecydowac czy ja zrobic "na szaro" czy w klimacie łazienki zaprojektowanej przez K. Kraszewska ktora juz pokazywalam.

Chińczyzna, czy nie, ale jest ciekawa. A akryl jaki jest każdy widzi – nie wydaje mi się, żeby miał być jakiś gorszy od nie chińskiego.

Komputery Apple większość elektroniki mają z Tajwanu i Chin, a to przecież mercedesy wśród komputerów.

Będzie wolnostojąca, rozumiem :wiggle: