Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beata i Kris dziennik budowy

Recommended Posts

Piękne te wanny. Zawsze marzyłam o takiej niezabudowanej o ciekawym plynnym kształcie.

O mączce marmurowej mogę Wam powiedzieć, że jest to jeden z rodzajów wypełniaczy od wieków dodawany do różnych mas służących do pokrywania ścian. Np. stiuki w starożytności.

Teraz stosuje się takie wypełniacze również w tynkach szlachetnych.

Podstawą do wykonania wanny może być żywica epoksydowa, lub poliestrowa, do której dosypuje się mączkę kamienną. Dzięki wypełniaczowi zwiększa się wytrzymałość odlewu. Poza tym inaczej też się kurczy, więc ryzyko pęknięcia jest mniejsze. Jako dodatkowe zabezpieczenie jest używana siatka z włókna szklanego. W podobny sposób, ale bez mączki kamiennej robi się skorupy jachtów. Taką mieszaninę żywicy i mączki można barwić i to zwykłymi farbami akrylowymi.

Kiedyś pracowałam w pracowni konserwacji zabytków i czasem używaliśmy takich materiałów. To jest dość proste do wykonania. Większość pracy to zrobienie odpowiedniej formy i potem wypolerowanie odlewu.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Julianno,

dziękuję za namiary!

Pestko,

Ty............... cholernie DUŻO wiesz, wiesz?:jawdrop:

Szarlotka, to z wieku i z... urzędu :rotfl: Kończyłam archeologię, a to tacy fachowcy po trosze od wszystkiego. Nie da się być archeologiem, bez przynajmniej ogólnej wiedzy w mnóstwie dziedzin i bez chetki do odkrywania sposobów na zrobienie czegoś. Poza tym od lat pracuję jako grafik wydawniczy i jestem zmuszona czytać te artykuły, które oprawiam w ilustracje i typografię. To cała tajemnica;)

Dziewczęta!

Pięknie dziękuję za Wasze komentarze! Tą wannę w LM widziałam na własne oczy i miałam okazję w niej poleżeć stąd też odrazu się w niej zakochałam. Ze to nie akryl to ja też tak myślę. Informację o akrylu dostalismy od Pana który byl akurat na drabnie w dziale sanitariatów ale mysle ze on coś pomylił. Akryl przecież trzeszczy a to moim zdaniem mogl byc ten wlasnie lany marmur. Zakochalam sie tez w kolorze tej wanny.

A wanien marmite to ja nie widzialam :( Byc moze tez bym sie zakochala ale wlasnie probuje zlokalizowac gdzie mozna sie przekąpać w takiej wannie żeby się przekonać ze to jest to co potrzebujemy. Cena bardzo mnie przekonuje choc ta z LM tez bym jakos przełkneła.

Do OBI to mi jakos nie podrodze stad rzadko tam bywamy ale przedzwonie i spytam czy na Pulawskiej maja a jak nie to gdzie.

Ewo, zazdroszcze Ci ze dostalas ja w takiej cenie. Faktycznie juz pisalysmy o Twojej wannie i na obrazku męzowi pamietam się podobała. Byc moze wyglada identycznie jak taZdjęcie0291.jpg

Zobaczcie jej kolor! Przy tej wannie za nią jest prawie kremowa a tamta sina.

A teraz coś z budowy. Ekipa od ocieplenia i tynków miała przyjśc do nas na początku pazdziernika. Potem mieli zaczac w ubiegly czwartek. Potem zadzwonili ze jednak od poniedzialku beda pracowac. Pojawili sie we wtorek a wczoraj stwierdzili ze nasz dom jest strasznie trudny i ze za ta kase to im sie nie chce go robic.

Nosz kuzwa!!!

Widziały gały co brały chyba. Moj maz ktory jest baaardzo spokojnym czlowiekiem zostal wyprowadzony z równowagi i stwierdzil ze ten dom go wykończy. Jak maja z łaski robic to niech spadaja. Cos tam w koncu im maz dolozyl i zaczeli robic. Ale to jest jakas porazka!!!!

Tylko jednego człowieka ktory u nas pracowal mozemy polecic. Facet od tynkow wewnetrznych był super.

Edytowane przez Beata Weronika

Dziewczyny, nie potrafie się zdecydowac jaka podloge dac do pokoju małego i goscinnego (albo jego rodzenstwa kiedys tam :). Na poczatku chcialam ciemna, cos jak bambus czekoladowy193176-R11-008.jpgpodloga.jpg

Ale czy to nie bedzie za ciemne? Teraz sklaniam sie ku jesionow albo wykładzinie e8d79e5b0020f08e4ed50787.jpghus.jpgOzdabiamy_pok_j_dla_ch_600x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

Pokoj ma 16 metrow. Jak robicie u siebie? Na ciemno czy na jasno?

Edytowane przez Beata Weronika

dziekuję za namiar, chetnie kiedys podjedziemy zobaczyc jak u Was sie to prezenetuje :cool:

co do podłogi to osobiście wole jasniejsze...a jakie mebeliki planujesz ?? Masz ogrzewanie podłogowe w tych pokojach ??

Zapraszam :)

Meble u małęgo będą białe. Tak, w całym domu jest podłogówka.