Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beata i Kris dziennik budowy

Recommended Posts

bardzo fajnie to cenowo wychodzi z kosztami ogrzewania, ja sie boję samego palenia :sick: my chyba jako jedynie na tym forum nie chcieliśmy kominka :sick: raz z ja sie bronię przed zabawą w palenia bo wiem ze wszystko spadnie na mnie a dwa ze moj P. powiedział ze on sie tym zajmować nie bedzie...ma złe doświadczenia z piecami kaflowymi i innymi akcesoriami do ogrzewania ;) Wiem ze mogą byc piękne realizacje, i ze nie trzeba palic codziennie itp.ale nasz budżet na dom jest mikroskopijny i dla samej dekoracji wydac kilkanaście tysi jakoś nie ukrywam nie mogę :sick:

Jednak twoje dzisiejsze informacje troche zaczynaja zmieniac mój pogląd... :rolleyes: zwłaszcza że mozna to przecież połaczyc z gazem jak by nas nie było w domku...

No wlasnie-mozna polaczyc z gazem-tak jest u nas.Jesli zaprogramuje na zegarze od gazu ktory polaczony jest z kominkiem ze chce miec w domu np.22 stopnie i w kominku sie pali a temperatura spadnie do 20 stopni to automatycznie wlaczy sie gaz i dogrzeje te 2 stopnie wiec rachunki tez nie beda kosmiczne.

Ja musze przyznac ze kominkiem z plaszczem bylam przerazona i bronilam sie rekami i nogami,decyzja byla ze bedzie normalny,ale poszlismy do znajomych ktorzy mieszkali juz w domu pol roku,wiele rzeczy mieli niedokonczone m.in kominek z plaszczem kupiony ale nie mieli kasy na montaz wiec stal w rogu salonu i czekal a grzali gazem.Przyszlam do nich ten kominek ogl;adnac bo mnie moj maz nagabywal o ten z plaszczem no i przyszla zona kolegi i dla przekonania mnie przyniosla rachunek za gaz...Przed montazem kominka za okres 2 miesiecy 2100 zlotych, po montazu -420zlotych przy 4 osobowej rodzinie i domku 160 metrow.No coz jej razhunek mnie przekonal do plaszcza wodnego.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A po za tym jako osoba zamieszkujaca juz dom wiem ze jak juz mieszkamy to musimy sie organizowac z kasa na wszystko czy chcemy czy nie..

Dla pocieszenia ja w tej chwili jestem w domu na nieplatnym macierzynskim i moj maz urzymuje nasza trojke i dom i nie jest prezesem;)

Pewnie ze na luksusy teraz nie mam,ale zyc sie da a jak wroce do pracy to bede dalej szalec;)

Gumisiowa,

po ile kupujecie drewno?

Bo zużyliście go zaskakująco mało, albo było bardzo tanie, skoro za pół roku wyszło Wam tylko 1800 zł.

Mam koleżankę, która ogrzewała dom tylko kominkiem w ubiegłym roku (120 m2) - dopiero w tym roku podłączyli im gaz - zapłaciła ponad 2500 zł za drewno, wieczorem było ciepło, a rano w domu miała 15 stopni:(

Widzę Beato, że i Ciebie dopadło... No to rzucam koło ratunkowe :D

Nasz dom ma...225 metrów + 38 metrów garażu. Był i tak zmniejszany (projekt indywidualny). Jest dopasowany do naszych preferencji, stylu życia i planów. Rozmiary domu mogą zaskakiwać, bo kuchnia ma niespełna 10 metrów, mamy tylko 2 łazienki, a salon wraz z jadalnią liczy sobie 31 metrów. Nie mam też sauny, bilardowni, oranżerii i sali bankietowej ;). Dużą mamy sypialnię, garderobę i gabinet, bo mam duuuuużo ciuchów, duuuużo książek i dokumentów zawodowych :D. Mam też w planach kącik szwalniczo-scrapkowy. Sypialnia wyszła duża (25 m pow. użytkowej), bo inaczej się nie dało. Może wykombinuję tam jakiś kącik fitnes, choć może być trudno, bo są skosy po obu stronach.

Co do wielkości domu miałam tylko raz wątpliwości... gdy dom już powstawał, a my straciliśmy nadzieję na potomstwo. Pamiętam do dzisiaj jak siedzieliśmy na ławce zbitej przez budowlańców z desek, a ja smęciłam, po co nam ten ogromniasty dom, skoro będziemy w nim siedzieć sami :(. Mój kochany M. powiedział wtedy, że jeśli nie będziemy w tym domu szczęśliwi to po prostu go sprzedamy i poszukamy szczęścia gdzieś indziej - byle razem :). To proste zdanie było dla mnie jak eureka. Naprawdę. Olśniło mnie, że przecież budując dom nie buduję sobie grobu, w którym muszę spocząć na wieki :). Bardzo chciałabym w nim mieszkać jak najdłużej, ale nie stresuję się jeśli wyjdzie inaczej. Nie przejmuję się też schodami, a mam ich sporo i to bez spocznika (celowo mam jeden pokój na parterze, z wyjściem na ogród by w przyszłości stare kości nie musiały dreptać na górę. Tymczasem pokój będzie moim gabinetem). A... no i jest oczywiście happy end... bo rok później była już z nami Julianna :D.

No to się wywnętrzyłam, choć raczej tego nie lubię, ale chciałam pomóc :hug:

Co do opału, to u nas nie ma gazu :(. Będziemy mieli kocioł na paliwo stałe. My bardzo chcieliśmy mieć kominek z płaszczem wodnym, ale uświadomiono nas, że przy kotle na paliwo stałe taki kominek jest bez sensu (i tu i tu trzeba dokładać do pieca) :D.

Kolorystyką ceramiki nie przejmowałabym się zupełnie. Nie wierzę, że siedząc na tronie będziesz porównywała jego kolor z wanną :lol2:.

Nasz dom ma...225 metrów + 38 metrów garażu. Był i tak zmniejszany (projekt indywidualny). Jest dopasowany do naszych preferencji, stylu życia i planów.

.

:jawdrop: wow , jakos nigdy nie doczytałam ze bedziecie mieli tak duży domek ;) po tej kuchni myślałam faktycznie że jest sporo mniejszy, ale tak jak napisalaś jest wiele innych miejsc dla Was uzytecznych w domku :)

Kolorystyką ceramiki nie przejmowałabym się zupełnie. Nie wierzę, że siedząc na tronie będziesz porównywała jego kolor z wanną :lol2:.

:rotfl::rotfl::rotfl:

Gumisiowa,

po ile kupujecie drewno?

Bo zużyliście go zaskakująco mało, albo było bardzo tanie, skoro za pół roku wyszło Wam tylko 1800 zł.

Mam koleżankę, która ogrzewała dom tylko kominkiem w ubiegłym roku (120 m2) - dopiero w tym roku podłączyli im gaz - zapłaciła ponad 2500 zł za drewno, wieczorem było ciepło, a rano w domu miała 15 stopni:(

My palilismy bukiem po 120 zlotych za metr szescienny-kupilismy 15 metrow szesciennych-kubikow,dodam ze byl niewysezonowany i kiepsko sie palil tzn.nieekonomicznie czyli gorzej.

W tym roku kupilismy swierka po 76 zlotych -20 kubikow-jest suche i spala sie szybciej ale tez bardzo szybko nagrzewa sie podloga i grzejniki na pietrze w tepie mega szybkim,oprocz tego mamy buka ktory sie sezonuje -zobaczymy jak wyjdzie po zimie.

Wiesz ci nasi znajomi ktorzy mnie przekonali tez nas i siebie uswiadomili ze nie tylko szkopol tkwi w kominku ale rodzaju przewodnika tzn,grzejnik ,podlogowka.

Tam gdzie maja podlogowke np,w kuchni i przedpokoju maja mega cieplo tam gdzie polozyli panele w salonie maja duzo chlodniej i bardzo teraz zaluja ze nie zrobili podlogowki,wiec mysle ze to temat zlozony.Beton na podlodze dluzej oddaje cieplo bo przez kilka godzin ,nawet jezeli w kominku sie juz wypali a kaloryfer ze sie tak wyraze przygasa;)

Ale nie zebym jakies guru od techniki grzewczej byla:lol2:-poprostu wiem ze mi w pupke cieplo:)

Ewo, miód na moje serce rozlalas :)

Jejku, to takie miłe że podzieliłaś się ze mną swoimi przemyśleniami. Tu są sami mili ludzie, wiecie?

Z natury jestem radosna i pogodna i mam w sobie beztroske i naiwność dziecka ale czasem właśnie dopada mnie smęcenie, marudzenie i moge tak na okrągło. Az znow sie odwroci koło i znow widze same pozytywy. Ale wtedy nic nie mowie bo obawiam się mowic o tym ze jest dobrze, zeby nie zapeszac. Wiec na glos mowie wtedy kiedy narzekam :) Moj maz nie ma lekko ze mna no ale tego mu nie przyrzekalam :)

Ewo, jak my zaczelismy planowac dom i jak juz łopata zostala wbita jeszcze nie mielismy dzieci, roznie moglo byc przeciez. Gdyby nie synek pewnie smecilabym niemilosienie mezowi po co nam taka stodola. Teraz przynajmniej jeden pokoj wiecej jest zagospodarowany :) Jeszcze jeden wolny zostaje :)

Anyway, co chcialam powiedziec - niedawno bylam u kolezanki ktora nabyla nowe mieszkanie 52 metry. Ladne. Ukladne. Sloneczne. Ale jak wyszlam pomyslalam sobie jezu jak to extra ze bede miec takie przestrzenie u mnie w domu! I jeszcze trawe mam. A jak sie odgrodzimy jakimis panelami to moge normalnie w majtkach po trawie latac. Ta wizyta utwierdzila mnie w przekonaniu ze dobrze zrobilismy. Ze bedzie nam tam dobrze bo juz tak serdecznie dosyc mam tego scisku w naszymi mieszkanku.

Tylko znow czasem przychodzi mysl czy nas na to wszystko bedzie stac :( Ale sie z tym uporam :)

Beata, a ja mówię, że nie stać mnie jest na mieszkanie w mieście. Dom mamy 200 m2 i 30 z kawałkiem garaż. Ogrzewanie z kotła na pellety i kominek w salonie, który bardzo pomaga, bo mój salon + hol ze schodami + kuchnia – wszystko otwarte, to ponad 70m2 i w najwyższym punkcie 5 m wysokości. Naokoło 2000m2 ogrodu i przestrzeń, bo do najbliższego sąsiada ponad 100 m. Kocham tę swobodę i przestrzeń, ptaki, których coraz więcej w miarę jak ogród podrasta. Nie wyobrażam sobie mieszkania w mieście, mimo że się w nim urodziłam i spędziłam 4/5 życia.

Ile musielibyśmy wydać, żeby mieć namiastkę tej wielkości mieszkania w mieście. I potem czynsz !!! Moja mama ma 49m2 mieszkanie w centrum i sam czynsz to 440 zł, a jest dość niski, bo w okolicy żadna wspólnota nie ma niższych opłat niż 500–600 zł. Dodajmy resztę opłat i wychodzi ponad 1000 co miesiąc. byłoby znacznie więcej, gdyby nie mieszkała sama.

Tu mam możliwość regulowania wydatków. Zimą nie muszę wszędzie grzać mocno, ani cały czas. Nie płacę za ścieki, bo mam oczyszczalnię. Woda – to problem bo muszę podlewać ogród. Chyba zrobimy studnię.

Jeśli chodzi o ciepło w domu, to z czasem zmieniły nam się potrzeby i poziom odczuwania ciepło-zimno – 18-19 stopni zimą w domu to dla nas dobra temperatura. W sypialni mamy 15 stopni. Jak robi się cieplej nie mogę spać. Tylko łazienka jest nagrzana 22-24. U moich sąsiadów to samo. Jak komuś za zimno, to proszę ciepłe skarpety i polar.

Dzieki Pestko :)

Racja, racja, muszę o tym pamiętać!!

Dziś było spotkanie z stolarzem w sprawie szafki w łazience miedzy innymi. Powiedzial ze takie gigantyczne lusto nie bedzie dobrze wygladac. Ze bedziemy w nim ogladac sufit. I w ogole przyjzalam sie tej lazience i wyglada inaczej niz na wizce. Sciana z lustrem znaczy. Chyba mnie ten stolarz przekonal do zmniejszenia lustra.. Musze pomyslec.

Dzieki Pestko :)

Racja, racja, muszę o tym pamiętać!!

Dziś było spotkanie z stolarzem w sprawie szafki w łazience miedzy innymi. Powiedzial ze takie gigantyczne lusto nie bedzie dobrze wygladac. Ze bedziemy w nim ogladac sufit. I w ogole przyjzalam sie tej lazience i wyglada inaczej niz na wizce. Sciana z lustrem znaczy. Chyba mnie ten stolarz przekonal do zmniejszenia lustra.. Musze pomyslec.

BZDURA,BZDURA,BZDURA!!!

JA mam wielkie i nie ogladam sufitu z prostego powodu ze nie patrze pod sufit-NIE ZMIENIAJ BO BEDZIE PIEKNIE!!!!!!!oCZYWISCIE ZE CALA LAZIENKA SIE ODBIJA RAZEM Z SUFITEM ALE TO DAJE PIEKNE POWIEKSZENIE PRZESTRZENI!!!

Nie daj sobie wmowic bzdur bo czasem ci fachowcy klepia w kolko to samo i jak zobacza cos innego to zaraz krytykuja i komentuja!!!!!

NIE ZMIENIAJ LUSTRA ABSOLUTNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Chyba sie zaczeła wykonczeniówka bo właśnie mamy pierwszy fuckup..kużwa.

Fuga do cegly jakas kanarkowa jest. Do wywalenia a troche juz jej jest zrobione. Maz myslal ze jak wyschnie to bedzie jasniejsza. Guzik.

Moze nam wymienia choc to juz troche czasu minelo od jej kupienia jak nie to wlasnie poszla kasa w błoto :mad:. DSCN4602.jpgDSCN4604.jpgDSCN4606 (2).jpg

w tym świetle trudno ocenić ,ale kanarkowa się wydaje,a cegła jest kremowa ?jakiej firmy? impregnujecie?ja dzisiaj wybieram farby,no i właśnie wybrałam dla mnie katorga a w dodatku jeszcze to liczenie ile,bo malowanie będzie jak wyjedziemy najprawdopodobnie.

Beata idziesz jak burza widzę kominek ,no już wykończeniówka,ale fajnie,ja też się zastanawiam nad fugami ,ale do mojej starej skalnej z elkamino dam szarą ,bo takie ściany wybrałam w salonie i przedpokoju.A kolor to najlepiej w świetle dziennym zobaczyć.

Ty dajesz fugi na równo z cegłami ,bo ja planuję bardziej wgłębione niż cegła

w tym świetle trudno ocenić ,ale kanarkowa się wydaje,a cegła jest kremowa ?jakiej firmy? impregnujecie?ja dzisiaj wybieram farby,no i właśnie wybrałam dla mnie katorga a w dodatku jeszcze to liczenie ile,bo malowanie będzie jak wyjedziemy najprawdopodobnie.

Beata idziesz jak burza widzę kominek ,no już wykończeniówka,ale fajnie,ja też się zastanawiam nad fugami ,ale do mojej starej skalnej z elkamino dam szarą ,bo takie ściany wybrałam w salonie i przedpokoju.A kolor to najlepiej w świetle dziennym zobaczyć.

Ty dajesz fugi na równo z cegłami ,bo ja planuję bardziej wgłębione niż cegła

W sztucznym, dziennym w kazdym jest za zolta. Trzeba zeskrobac i polozyc biala. Na szczescie nie jest jej az tak duzo polozonej.

Basiu, to nie cegla, to plytka Vandersanden kolor Lindebloem i fuga wlazi w plytki, plytki wystaja ale nieznacznie.

No wlasnie, wszyscy rzucaja sie na szarosci. Fajne sa ale mi sie juz chyba przejadly. Bede kombinowac cos innego. Zreszta do tej cegly wydaje mi sie szarosc nie pasuje.

Nie impregnujemy.

Cos Ty Basia, idzie wszystko ale wooolno. Nie wiem jaki kolor podlogi wybrac do pokoju goscinnego i synka. I jeszcze tysiac innych zagwozdek mam..

ja miałam dać szary wpadający w niebieski,ale ponieważ fuga w cegłach będzie szara zdecydowałam się na szary,który ` cegłą wygląda fajnie.Szary to baza a dodatki potem z roku na rok zrobią swoje.

Męczy mnie też sypialnia,bo tam chciałąbym kolory ziemi ,mam zasłony,któ®e chcę tam dać i muszę połączyć w całość.