Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beata i Kris dziennik budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za ścianą mają jadalnio-bibliotekę.

Komin – to problem, o który też miałam zapytać.

dzięki :) bo ja własnie w moim salonie gdzie nie miało być kominka zastanawiam się po cichu nad nim...tylko własnie tam gdzie mam komin to nie bardzo mi pasuje :sick: a ze sie ni znam na kominkach to podpytuje tu, bo widze ze gdzies ta rura idzie....

dzięki :) bo ja własnie w moim salonie gdzie nie miało być kominka zastanawiam się po cichu nad nim...tylko własnie tam gdzie mam komin to nie bardzo mi pasuje :sick: a ze sie ni znam na kominkach to podpytuje tu, bo widze ze gdzies ta rura idzie....

Ta rura idzie do komina, w stropie jest dziura na rure a dalej to juz komin.

Za sciana bedzie stol i kiedys regal na ksiazki.

Edytowane przez Beata Weronika

Beata, widzę jedno lekarstwo na problem wygody korzystania z salonu, kominka, TV i funkcjonalności pomieszczenia. Muszę to na planie nanieść, ale ten, który zamieściłaś na początku wątku jest w małej rozdzielczości i nie widzę wymiarów.

Ivy, takie rzeczy jak brak komina w odpowiednim miejscu można rozwiązać. Pokaż gdzie byś go chciała i gdzie jest najbliższy komin.

Ivy, takie rzeczy jak brak komina w odpowiednim miejscu można rozwiązać. Pokaż gdzie byś go chciała i gdzie jest najbliższy komin.

Beatko przepraszam za zaśmiecanie, wrzucę na chwile dla Pestki :hug::hug: potem usunę :rolleyes::rolleyes:

tu był planik ;)

na czerwono sa zaznaczone kominy a na żółto "strefa" kominkowomożliwa ;) w drugiej cześci był by TV i kanapa ;)

Edytowane przez ivy17

A gdzie tam nie zapomniałam. Wczoraj cały wieczór buszowałam, bo necie i moich zasobach, żeby znaleźć jakąś pomoc, raczej cos innego niż wymyśliłam i pudło. Wszystko potwierdza to co wymyśliłam.

Naniosę na plan i podeślę Ci kilka fotek na poparcie, ale to wieczorkiem. Bo teraz muszę do sklepu, a żeby do sklepu to odśnieżyć

A gdzie tam nie zapomniałam. Wczoraj cały wieczór buszowałam, bo necie i moich zasobach, żeby znaleźć jakąś pomoc, raczej cos innego niż wymyśliłam i pudło. Wszystko potwierdza to co wymyśliłam.

Naniosę na plan i podeślę Ci kilka fotek na poparcie, ale to wieczorkiem. Bo teraz muszę do sklepu, a żeby do sklepu to odśnieżyć

Matko i Córko no umieram z ciekawości. Pestko opisz chociaz juz nie pokazuj prosze bo moze czasu nie masz...Co tam wymyslilas?

Beata, byłoby wcześniej, ale coś się porobiło na fm i nie wpuszczało mnie na niektóre wątki

Przepraszam, że będę pisać prosto z mostu, ale tak mi łatwiej.

Kominek wg. mnie macie po złej stronie. Trzeba go przestawić blisko okna.

problem_kominkowy_K.jpg

POWODY:

1. jeśli zostanie jak jest, to nic nie da się rozsądnie postawić w salonie;
  2. kominek będzie jak zawalidroga przy schodach;
  3. zasłoni przejście w znacznym stopniu i będzie to wyglądało jak pomyłka;
  4. przestawiony, znajdzie się bardziej centralnie w pomieszczeniu i ciepło będzie bardziej równomiernie rozchodzić się;
  5. TV w pobliżu okna będzie łapać odbicia od szkła.

Jeśli przestawicie kominek, co jest nadal możliwe, bo wymaga tylko poprowadzenia dłuższej rury do komina i może lekkiej zabudowy pod sufitem, salon zyska. Komfort oglądania tv też będzie znacznie większy, bo bryła kominka zasłoni ekran od strony okna.

Większość projektów, które w necie oglądałam, przy ustawieniu kominek + tv na tej samej ścianie prostopadłej do okna, ma kominek bliżej okna.

czarny kominek1.jpg 561251_416401678396551_1779944571_n.jpg

Wklejam te 2 obrazki, bo przy okazji podobają mi się te czarne bryły w jasnym wnętrzu. Ten pierwszy jest prawie jak wymarzony do twojego salonu.

Edytowane przez pestka56

Pestko baardzo dziekuje :)

A czy to nie jest tak ze TV bylaby schowana gdzies pod schodami i ze nie bedzie wygodnie z niej korzystac?

A z lewej strony mamy bryle ktora ingeruje mocno w salon.

niestety nasza sciana nie jest prostopadla do sciany z cegla, ona jest prostopadla do okien ktore sa pod sporym kontem. Widac to na projekcie. Wtedy bryla z lewej bardzo by byla wysunieta na salon a TV zupelnie nie do korzystania :(