Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beata i Kris dziennik budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Beata pokaż mi gdzie kraszewska ma mój biały z tym szarym ?w poniedziałek będę kupować farby na ściany to muszę być pewno co chcę,aha montaż kuchni mam w czwartek

Jest u mnie dwie strony wczesniej. Bami cytowala ta kuchnie.

a jaki to kolor?ecru?

Ecru tak :) Ladne sa. jak beda fugi i oswietlenie to tez bedzie inaczej.

Basiu - jak widzisz moja kuchnie? Oprocz tego ze jest banalnie prosta i kuzwa droga jak nie wiem co :( Drozsza od Twojej!

Hop hop Pestko jakies pomysly moze? W sprawie sciany z kominkiem?

Tymczasem mam rysunki kuchni. Nie widac na nich frezów wiec bedzie do poprawki. Druga poprawka to blat przy ktorym sa krzesla. Powinien byc szerszy.

Ale czy widzicie cos co Wam zgrzyta?[ATTACH=CONFIG]164599[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]164600[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]164601[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]164602[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]164603[/ATTACH]

Beatko byłam wczoraj u Ciebie patrzyłam. Kombinuję jak Ci pomóc w kwestii kominek-schody-tv.

W Twojej kuchni przeszkadza mi prześwit pod barkiem. Wstawiłabym tam przegrodę – może byłaby dobra półka widoczna od strony kuchni. Takie miejsce na kolekcję książek kucharskich, które nie zawsze są w dobrym stanie do pokazywania, a są potrzebne i fajnie jak taka „biblioteczka” w kuchni jest, ożywia i świadczy, że kuchnia jest miłym i lubianym przez domowników miejscem.

Obawiam się, że ten prześwit, gdy będzie się w stronę kuchni patrzyło z dalszej odległości, stworzy wrażenie bałaganu. Bałagan w sensie, że widać gąszcz nóg hookerów a za nimi poziome podziały szuflad. Poza tym ta dziura pod spodem wywołuje u mnie skojarzenie z dostawionym stołem. Jakoś tak pomyślałam wygląda przypadkowo, jakby zabrakło pomysłu, nie jest całością z resztą kuchni.

I... daj jedną długą półkę nad oknem.

A... i jeszcze ściana od strony salonu powinna być w tym samym kolorze co kominkowa – optuję za antracytowym, albo czarnym jak granit.

O kurcze Pestko chyba prawde mowisz...

Czekaj to poprosze tego goscia zeby zrobil zamiast stolu taka wyspe jak ma Basia moze? Ale musi miec wciecie zeby moc przy niej siedziec po obu stronach i to dosc glebokie. TO nie bedzie glupio wygladac? Bo to nie ma byc miejsce na takie od czasu do czasu posiedzenie tylko my pewnie tam sniadania jesc bedziemy i obiady. Jadalnia to pewnie w weekendy bedzie uzywana.

Polka nad oknem tak, bedzie, nie wiem tylko do ktorego momentu. Fornirowana debowa. Widzialam taka u tego stolarza. Przepiekny ma fornir. Nie zalany tak na gladko tylko widac rzeczywiscie strukture drewna.

Komin ten przy kuchni tak, bedzie pomalowany ale antracyt? Nie za ciezko taki czarny słup?

Pod stołem po środku wystarczy zainstalować 30 cm szerokości półkę plecami do salonu.

Jak będziesz miała kuchnię zainstalowaną, zrób fotkę stojąc przy kominku i pokaż. Poprzymierzamy kolory :)

Dobrze :)

Pestko my nie bedziemy miec hokerow tylko krzesla podwyzszone.

No, to tym bardziej :wiggle: 16 nóg

A wybrałaś już te krzesełka ?

Zajrzyj tutaj http://www.pagedmeble.pl/Galeria-produktow-Taborety

Można u nich krzesła i takie podwyższone krzesła-hookery skompletować

Edytowane przez pestka56

dziewczyny muszę jechać ,będę wieczorkiem,ale tak na szybko.Ja też prześwitów po półwyspami nie lubię,

poza tym tam gdzie jest płyta każdy pogłębia blat ,a Ty masz grubą ścianę ,ona pełni jakąś funkcję z drugiej strony?

Ja gdybym mogła to bym dała blat ,tam gdzie płyta na min.70 cm.A ty ile tam masz?Jest 60cm? + poszerzenie na krzesła?

Czy wiesz co dasz na ścianę nad płytę i jaki okap?

Beato,

Nie było mnie znowu kilka dni, więc muszę troszkę nadrobić.

Nie wiem czy to kwestia techniki wykonania wizki, ale jakoś jej nie czuję.

Czytałam uwagi Pesteczki i Basi - zgadzam się z nimi odnośnie miejsca do siedzenia, choć nie robiłabym tam półek otwartych. Będą trudne do utrzymania czystości - szybciej będą się kurzyć, bo będą nisko, a jednocześnie będą gorzej dostępne do sprzątania. Może dać tam tylko fornirowaną płytę, albo kontynuację koloru ściany? Będzie zasłaniała, a jednoczenie zostawi swobodę dla nóg po obu stronach.

Nad oknem koniecznie bym coś zamontowała, więc z ulgą przeczytałam, że coś tam planujesz :). Płyta troszkę "na wygnaniu" :), ale w sumie masz blat roboczy zaraz obok i możesz wygodnie serwować z garnka/patelni na talerze. Jest też schowana, więc nie będzie się rzucała w oczy. Tam chyba planowałaś łupek? Przepraszam, ale wątki mi się mieszają i nie jestem pewna :rolleyes:

Co do kominka, to faktycznie ciężko... Najbardziej sprawdziłby się u Was kominek dwustronny - wtedy w miejscu proponowanym przez Pestkę byłby idealny i nie zabrałby miejsca w salonie. Nie miałam pojęcia, że takie - ciekawe skądinąd - pomysły na urozmaicenie bryły i przestrzeni tak komplikują potem urządzanie :(.

Pomysł Pestki uważam za bardzo dobry, jeśli jednak nie jesteś przekonana, to może spróbować "wyprostować" tę ściankę choć od strony salonu. Mam tu na myśli taką obudowę k-g, która uczyni ją prostopadłą do schodów. Za kominkiem będziesz mogła zrobić wtedy miejsce na drewno. Coś w tym stylu. Nie ma na tym skali (prawdopodobnie za wielkie wymalowałam), ale jest główna myśl ;). Od jadalni ściana zostałaby skośna.

http://img38.imageshack.us/img38/3167/problemkominkowyk.jpg

Tak czy siak gdzieś ten skos wylezie, bo teraz kanapy dostosujesz do prostej ścianki, ale względem okien będą nie teges :(

Julianna, ty jak zawsze potrafisz wyciągnąć z naszych pomysłów to co najlepsze i pokazać błędy, których nie zauważamy.

Z półką pod blatem masz rację i świetny pomysł, żeby tak postawić ściankę, która będzie kontynuacją koloru ze słupa.

Jednak z kominkiem sprawa jest bardzo skomplikowana. Wszystko byłoby dobrze, gdyby ścianka nie kończyła się tak blisko schodów. Można byłoby wtedy zastosować ten pomysł z prostowaniem. Jednak tu efekt będzie taki, że kominek przysunie się jeszcze bardziej do schodów. W sumie uzyskamy efekt mocniejszego „wciśnięcia go pod schody”, a przejście zmniejszy się jeszcze bardziej. Na rysunku ustawiłam – starałam się – kominek jak proponuje Julianna.

Zdjecie0160-problem_kominkowej_wg_J.jpgCzerwony pasek pokazuje jak wąski zrobi się przesmyk.Żółta linia zaznacza gdzie schody i ściana kominkowa będą już tak blisko siebie, że trzeba będzie uważać, żeby nie zaczepić głową. To są moje przypuszczenia tylko. Trzeba sytuację zaaranżować przy pomocy pudeł, lub plyt styropianowych i sprawdzić

Zdjecie0160-problem_kominkowej_wg_K.jpg Zdjecie0160-problem_kominkowej_wg_K2.jpg

Dwie propozycje. Nie prostować ściany, ale przenieść kominek w stronę okna. Mam nadzieję, że widać o co chodzi. TV można zamontować tak, żeby dawał się odchylać kątowo od ściany.

dziewczyny muszę jechać ,będę wieczorkiem,ale tak na szybko.Ja też prześwitów po półwyspami nie lubię,

poza tym tam gdzie jest płyta każdy pogłębia blat ,a Ty masz grubą ścianę ,ona pełni jakąś funkcję z drugiej strony?

Ja gdybym mogła to bym dała blat ,tam gdzie płyta na min.70 cm.A ty ile tam masz?Jest 60cm? + poszerzenie na krzesła?

Czy wiesz co dasz na ścianę nad płytę i jaki okap?

Blat z plyta ma 90 cm szerokosci. W ogole to plyta ma byc obudowana tak jak kiedys zalaczalam zdjecia.Kuchnia poziome szafki komin.jpg

A co damy nad plyte to nie wiem :( Cos delikatnego. Moze poprostu tylko szybe? Teraz mam w kuchni szybe a za nia zdjecia robione przeze mnie z Majorki i strasznie ja lubie.

Kurcze z tymi przeswitami macie racje..

PestkoEwo baaardzo Wam dziekuje!

Najpierw kwestia kuchni - 64037_406969679330036_2048673525_n.jpg czyli uwazacie ze takie rozwiazanie bedzie lepsze. Moze macie racje.

Kuchnia z oknem jak nasza bez niczego nad nim. Malo to widac z tej perspektywy ale mi sie podoba...bulthaup-b1-kitchen-appliances.jpg

Tak czy inaczej polke zrobimy debowa.

Basia jeszcze raz dla Ciebie kolory - szary i RAL9010523077_346939135351934_733372677_n.jpg