Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beata i Kris dziennik budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pestko piekne inspiracje. Kanapa w ostatniej seri ta turkusowa marzenie!

Napewno chce miec granat na ktorejs ze scian. A kanapy to na 100%.

Ale Pestko jak to zgrac z szarymi frontami w kuchni? Myslisz ze dobrze bedzie to wygladac?

Bylismy dzis w stonart tam gdzie polecalas. Chcemy wziac fornir łupkowy na komienk a raczej półke. Pan dal nam jeden arkusz i po przyjezdzie do domu pomyslalam ze wiem co mi to przypomina. Troche podloge w przedszkolu z pcv....Kurde. No ale moze to tylko moje wrazenie.

A jaki wzięłaś? :lol2:

Masz pewnie takie wrażenie, bo te arkusze urody nabierają dopiero po położeniu i wykończeniu.

A w moich przedszkolach była klepka w jodełkę http://forum.muratordom.pl/images/smilies/jumpy.gif

Ta turkusowa kanapa to Rolf Benz, więc nawet się na nią nie nastawiaj, bo cena z górnej półki.Ja też ją kocham. Próbowałam podobną wstawić w wizualki salonu i kominka Basi (Guthouse).

Edytowane przez pestka56

GRANATOWE, Moniko, GRANATOWE :rotfl: Monitor przekłamuje :lol2:

Granatowy ma masę odcieni i doskonale komponuje się z innymi kolorami, tak samo jak szary.

Pestko, Twoje słowa utwierdzają mnie w wyborach :-) zaplanowałam sobie w moich wielkich oknach granatowe, aksamitne zasłony - i teraz na pewno z nich nie zrezygnuję. Do tego kanapy granatowa i może gołębi kolor?

Beato, może razem rozpoczniemy (przynajmniej na forum) erę granatu - mój ulubiony to taki w wersji indygo

Pestka nas wesprze ;) prawda Pestuś?

Oj, tak Bami. Indygo to też mój faworyt. Drugi w kolejce to specyficzny morski granat jak na tej kanapie Rolfa Benza. Do tego dodajmy coś by oko przykuło i gotowe. :D

Granatowy aksamit - piękne, choć ja wolałabym delikatniejszy welur. Pewnie sporo droższy niestety:(

Pestko,

czyli sam tytuł mojego wątku Cię odrzuca pewnie kolorystycznie???:lol2:

Świat jest pełen pięknych barw, odcieni, tonacji; zgadzam się - sama uwielbiam turkus, indygo, wszelkie zimne i intrygujące odcienie błękitu, morskiej toni, fioletu, oberżyny - tylko........... myślę, że są bardzo bezpieczne w dodatkach (zasłony, poduchy, dekoracje) - zakup kanapy, foteli, wszelkich "dużych" mebli to potężny wydatek, często na co najmniej 10 lat. I co, jeśli po 2-3 latach zapragniemy odmiany, a się nie da, bo sofa jest w dominującym kolorze?

Dodatki zmieniać łatwiej.

Chociaż, widziałam ostatnio cudowny turkusowy materiał obiciowy - pierwsze wrażenie: TEN!TEN!TYLKO TEN!!!!

A moment później otrzeźwienie: ale pomyśl, jak dominujący i wymagający to będzie kolor.......

No i wiecie - życie, tzn. real life- uprzedzam, to będzie śmieszny argument, ale my........musimy dostosowywać kolorystykę tkanin obiciowych do..........kotów:lol2:

Tak, tak - mamy 2 sztuki, jedna cudna biało-srebrno-szara, i jak pięknie włos gubi!!!!

Przy niej - przetestowane - sprawdzają się tylko obicia w leciutkiej szarości. Inaczej - dramat - odkurzanie sofy i krzeseł dwa razy dziennie nie pomaga!:D

Ale jeszcze dodam ciekawostkę: od wielu lat (grubo ponad 10) mamy w pokoju dziennym ns. miks kolorystyczny, wybrany intuicyjnie i bez zważania na obowiązujące wówczas trendy (bo były modne wenge, ciepłe beże i brązy): biel, szarość, turkus w dwóch tonacjach, i granat:)

To może dlatego teraz chciałabym ciut inaczej, ale jak widzę, jednak ciągnie wilka do lasu, tfu, do turkusu:D

Sharlot, nie jest tak źle. Ja też lubię szary. Tylko, że zaglądając w wątki poczułam przesyt.

KOTY też mam dwa. Kocur z awatarka i kotka pręgowana z rudym podszerstkiem. O, sorry, zapomniałam o ostatnim wizytującym – cały czarny w białych stringach. ROZUMIEM Cię jak mało kto. U mnie wszystko poprzykrywane. Tylko dla gości ściągam narzuty z kanap i foteli. Z tego powodu kupiłam amerykańskiego potwora do prania :lol2: Na pranie chybabym nie zarobiła.

Wracając do szarego. Zawsze jakaś ściana może być w kolorze, poduchy, obrazy, albo tkaniny na ścianach. I już odszarzone.

Bardzo Wam zazdroszczę tych kotów :-( ja jestem straszną kociarą, ale mój mąż i starszy syn mają alergię ... Więc mogę sobie o kocie pomarzyć

Pestko nspisz proszę wiecej o potworze do prania, może u mnie, by Beacie nie zagadywać wątku?

chyba ,że wezmiesz sfinksa 9 bez sierści),, lub te co ma Mirelka( cornishe chyba)

Monika, dzięki za podpowiedź ale ja już temat zgłębiałam dawno. Wbrew powszechnym mniemaniom to nie sierść uczula, ale wydaliny i wydzieliny zwierzęcia oraz elementy naskórka. Więc to nie jest tak, ze te łyse (albo np. Yorki, bo mają włosy a nie sierść ;) nie powodują reakcji u alergików. Powodują, tylko mniejsze bo mniej alergenow na sobie noszą :(

Ciesze się bardzo że u mnie gościcie! :)

Ja mialam beżową kanapę i wymieniłam na obicie bordo i zdecydowanie lepiej mi sie podoba i mieszka z takim zdecydowanym kolorem.

Jedna sciane bordo mam w sypialni obecnie! Uwilbiam zdecydowane, mocne akcent no a granatowy to juz uwielbiam namiętnie. Większość ubran mamy w tym kolorze :) Kanapy i zaslony wiec beda najpewniej w tym kolorze. Ta szarosc kuchenna tylko nie wiem jak sie bedzie miec do tego wlasnie ...

Pestko ten fornir łupkowy nie przeszedl dzis tez testu ogniowego. Maz testowal i stwierdzil ze gdyby z kominka cos spadlo zostalby slad....Chyba bedziemy myslec o jakiejs struktorze jednak na polce kominkowej :(

No i dostalam wycene na blat 3,6 metra dlugi z łupka - 5800 PLN :( Zalamka :(

kurcze, jak Was czytam to zastanawiam się jaki akcent kolorystyczny mogę wprowadzić do domu :)

Na razie tylko lullaby mi każe na biało cegły malować, ale to sobie na razie jeszcze odpuszczę, zresztą biały to kolor nie kolor :D

U nas kanapy na razie będą musiały być beżowe, bo takie przytargamy z mieszkania, ale za jakiś czas jak Wasze granaty pooglądam to kto wie ;)

Beata, z blatami masakra faktycznie, widzisz jeszcze trochę Ci wycena urośnie i na granit wystarczy...

Beata, mnie dziś kominkarze sprowadzili ciut na ziemię w sprawie forniru. On jest na podlepce z żywicy epoksydowej. Nie pomyślałam o tym, że to przecież choć trudno podpalić, to przy nagrzewaniu będzie woniało. Postanowiłam moje próbki spróbować skonfrontować z ogniem i ciepłem.

Ale wreszcie udało mi się ze zdunów wyciągnąć kilka ciekawych i budzących nadzieję informacjo na temat możliwości okładania kamieniem ciepłych kominków.

Beata, granatowy lubi różne kolory. Szarość jest neutralna, więc nie masz się co bać :)

To ja o granatach u Anity a tutaj takie inspiracje,piękne!!!!!

Pestko masz rację,ja się bałam ,ale najładniejszy kolor u mnie to szaroniebieski u młodego ,jest najciemniejszy w całym domu i wybierany na szybko ,uwielbiam ten kolor.Na jednej focie jest szary z ciemno granatową ścianą -bomba.

Ja daję teraz neutralne kolory ,ale ponieważ ja uwielbiamcały czas coś zmieniać, to jak poczuję dom i isiebie w nim będę działać.

To ja o granatach u Anity a tutaj takie inspiracje,piękne!!!!!

Pestko masz rację,ja się bałam ,ale najładniejszy kolor u mnie to szaroniebieski u młodego ,jest najciemniejszy w całym domu i wybierany na szybko ,uwielbiam ten kolor.Na jednej focie jest szary z ciemno granatową ścianą -bomba.

Ja daję teraz neutralne kolory ,ale ponieważ ja uwielbiamcały czas coś zmieniać, to jak poczuję dom i isiebie w nim będę działać.

Basia, kobieta zmienną jest więc i kolory które lubi też.:D