Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beata i Kris dziennik budowy

Recommended Posts

Ewcia nie mam swojego laptopa powiększ te zdjęcia Beacie i obróć to jedno.

Beata wiesz dopiero teraz zauważyłam ,że Kraszewska pomieszała też biały z szarym na meblach,ten kolor szary mam na ścianie w salonie i przedpokoju,na meblach musi być piekny.

A ja to bym chciała aby mi dupy nie urwało tylko 2 rozmiary piersi,albo 3,4 i połowę brzucha:lol2:

Basiu, no wlasnie szary u Ciebie w salonie - przepiekny! Kurcze, tez go gdzies zrobie :)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skoro się poczuwa, to ja bym wykonawcy nie dusiła finansowo za karę. Natomiast jeśli masz jakąś potrzebę, która nie była ujęta w wycenie, to bym się dogadała, żeby Ci to, jako zadość uczynienie za nerwy, zrobił. Może być nawet drobiazg, symbolicznie, ale jednak coś.

Gdyby się usiłował wykręcać, to co innego – wtedy należy się nie tylko po łapkach, ale w dupsko nakopać.

:) Co sądzisz o takim kształcie wiszących lampek. Moim zdaniem są lepsze niż szerokie abażury, bo nie zasłaniają przestrzeni.

Jest spory wybór takich „patyczków” na dodatek przekrój cenowy też szeroki od bardzo tanich.

Na początek, te nad którymi sama bym się zastanawiała w pierwszej kolejności:

Neutron_pendant-LBL Lighting.jpg Sutton Pendant_light.jpg Alvar Aalto A 110 Black Modernist Pendant Light by Artek.jpg barile_red_pendant_light.jpg

(Nazwy pokażą się po kliknięciu na fotkę)

Edytowane przez pestka56

Monia22 zanim zamowisz kuchnie zmieni Ci sie jeszcze pare razy :) My na samiutkim poczatku tez chcielismy nowoczesne fronty w polysku. Potem zwrot - absolutnie nie. Maz chyba slusznie zauwazyl ze moda szybko minie na lakier w wysokim polysku. A potem jeszcze frez, co jest przeciez klasyczne a nie nowoczesne. No i potem znow jakies zmiany zmiany. To forum powoduje ze czlowiek jakis taki bardziej swiadomy wszystkiego jest. I kurcze jak to wciaga!!

Pani K. - pytalam ja o porade w sprawie kuchnie raz odplatnie. W sumie to troche z tej porady skorzystalismy a troche nie. Podloga to juz z zupelnie innego zrodla absolutnie nie zwiazanego z Pania K. Polecala nam deski z hajnowki ale ciezko sie z nimi bylo dogadac w sprawie desek na podlogowke, rozmawialismy z przedstawicielami (hajnowka nie sprzedaje takim zuczkom z FM) i gucio z koloru ktory bardzo chcielismy wychodzilo. Mielismy swojego Pana ktorego prace widzielismy u ludzi ktorzy uzytkuja podloge juz ze 3 lata i bardzo sie nam podobala. Wiec go wzielismy i jestem zadowolona z efektu, upustow jakie nam dal etc etc.

Skoro się poczuwa, to ja bym wykonawcy nie dusiła finansowo za karę. Natomiast jeśli masz jakąś potrzebę, która nie była ujęta w wycenie, to bym się dogadała, żeby Ci to, jako zadość uczynienie za nerwy, zrobił. Może być nawet drobiazg, symbolicznie, ale jednak coś.

Gdyby się usiłował wykręcać, to co innego – wtedy należy się nie tylko po łapkach, ale w dupsko nakopać.

:) Co sądzisz o takim kształcie wiszących lampek. Moim zdaniem są lepsze niż szerokie abażury, bo nie zasłaniają przestrzeni.

Jest spory wybór takich „patyczków” na dodatek przekrój cenowy też szeroki od bardzo tanich.

Na początek, te nad którymi sama bym się zastanawiała w pierwszej kolejności:

[ATTACH=CONFIG]187158[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]187156[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]187159[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]187157[/ATTACH]

(Nazwy pokażą się po kliknięciu na fotkę)

Zalaczniki sie nie otwieraja..a ja bym chciala takie jak ma Ewaaaaa....bardzo bym chciala. Pamietasz Pestko? Sa takie piekne. Ale kurde drogie. Widzialam zamienniki w LM za 300 zl i wiecie co moj maz powiedzial - ojej takie drogie? :) :) ha ha ha...mowie mu ze ja chce taka za 1500 w ladnych meblach tyle kosztowac potrafi

Oczywiscie tyle nie wydam na lampe. Jeszcze wydaje mi sie pozostaje przy zdrowych zmyslach...

Aplomb-by-Paolo-Lucidi-and-Luca-Pevere-2.jpgJustin_Parker-silver_pendant_lights.jpgTom Dixon-Pipe_Pendant.jpgTom_Dixon-Lustre_pendant.jpgTomasucci-Bullet.jpg

Oczywiście klasyka dizajnu z Paolo Lucidi, Justinem Parkerem, Tomem Dixonem i Tomasucci na koniec. Są co najmniej o klasę wyżej od tych z poprzedniego postu. No, poza moim ulubionym Suttonem, bo takie bulwy uwielbiam ponad wszystko.

05.jpg01-1.jpg02.jpg

Zmiany w stosunku do wizki - lustro nie do samego blatu tylko 30 cm powyzej gdzie bedzie dekor lustro odstaje od sciany i podswietlone ledami.

Plytki na podlodze nie biale tylko wlasnie szare i sie kurde rozjezdzaja rozmiarem do tych na scianie :( :(

I jeszcze cos..............nie podoba mi sie zaden fornir. Wszytkie wygladaja jak tanie laminaty. Chyba zrobie biale szafki, nie wiem.

Zgadzam sie z Sharlotka zdecydowanie za tyle poprawek domagalabym sie jakiegos upustu.

Kurcze co do plytek to ciezko powiedziec , masz moze wizki tej lazienki ?

Edytowane przez Beata Weronika

KARKO-prato.jpgKARKO-aja.jpgKARKO-brevis.jpgKARKO-chiara+scavo.jpgKARKO-fili+vector.jpg

Nie wiem czemu KARKO jakoś na fm nie występuje. To przecież niezwykle eleganckie, nowoczesne i na czasie wzornictwo. Najdroższe lampy, najlepszych światowych projektantów są z czystego szkła. Ceny takich lamp osiągają 2–3 tys. $ a nawet więcej. Uwielbia je włoski dizajn. A my czegoś nie. Wieszamy ciężkie kloce.

Ceny tych lamp od 115–350 zł.

Edytowane przez pestka56

Zalaczniki sie nie otwieraja..a ja bym chciala takie jak ma Ewaaaaa....bardzo bym chciala. Pamietasz Pestko? Sa takie piekne. Ale kurde drogie. Widzialam zamienniki w LM za 300 zl i wiecie co moj maz powiedzial - ojej takie drogie? :) :) ha ha ha...mowie mu ze ja chce taka za 1500 w ladnych meblach tyle kosztowac potrafi

Oczywiscie tyle nie wydam na lampe. Jeszcze wydaje mi sie pozostaje przy zdrowych zmyslach...

Spróbuj jeszcze raz. Zawiesiło mi komputer podczas wklejania. Poprawiłam.

Pamiętam oczywiście Ewy lampki. Musisz sama ocenić co Ci pasuje. Wcale nie musi kosztować majątku żeby pasowała i było ładnie.

[ATTACH=CONFIG]187170[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]187171[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]187177[/ATTACH]

Zmiany w stosunku do wizki - lustro nie do samego blatu tylko 30 cm powyzej gdzie bedzie dekor lustro odstaje od sciany i podswietlone ledami.

Plytki na podlodze nie biale tylko wlasnie szare i sie kurde rozjezdzaja rozmiarem do tych na scianie :( :(

I jeszcze cos..............nie podoba mi sie zaden fornir. Wszytkie wygladaja jak tanie laminaty. Chyba zrobie biale szafki, nie wiem.

Beata, a sprawdzałaś cenowo drewno. Jeśli cena zbliżona do fornirowanych, to ja bym się nie zastanawiała. Szkoda byłoby popsuć tę łazienkę białymi szafkami :( No,:) chyba, że byłby to jesion, albo dąb bielony

Beata, a może płytki na podłodze, albo te na ścianie położyć skosem. Trzeba by się przymierzyć jak by to wyglądało. Wydaje mi się, że wtedy wielkość nie miałaby żadnego znaczenia. Efekt mógłby być bardzo interesujący.

Beato - cała przyjemność po mojej stronie :).

To po kolei:

1. z półek najmniej niestety podoba mi się szara :(. Wzięłabym pod uwagę, albo w kolorze ramy okna, albo czarną/ antracytową. Zaproponowałam ją właśnie po powiększeniu zdjęć, bo ta szara za bardzo się odcina. Czarną ulepiłam w paint pobierając kolor z blatu, ale na żywo podejrzewam, że może być trudno tak idealnie dobrać jej kolor. Kwestia praktyczna to kurz na niej - będzie bardzo widoczny. Półka jest nisko, więc jeśli będziesz tam stawiać naczynia, a domyślam się, że tak, to będzie dużo zabawy z ich częstym ściąganiem / przesuwaniem.

2. jeśli fachowiec zrobi wszystkie poprawki zgodnie z Twoim życzeniem, to będą już dla niego dodatkowe koszty (zarówno finansowe, jak i prestiżowe). Nie dobijałabym go "karami", no może zasugerowała, żeby półeczkę w ramach zadośćuczynienia malnął ;)

3. Płytki - 6 milimetrów różnicy to sporo :(. Nie będzie łatwo to zgubić w dużej łazience. Jedne musiałabyś kłaść na styk (jeśli nie są rektyfikowane, to nie będzie to dobrze wyglądać), a drugie z większą fugą. AniaS79 miała podobny problem, ale jej łazienka jest malutka i poradziła z tym sobie. Propozycja Pestki by podłogę lub ścianę zrobić w karo jest dobrym pomysłem, ale nie wiem czy Tobie się podoba?

4. Moje lampy - są spore (mają 38 cm średnicy). U TEGO sprzedawcy znajdziesz podobne, nieco tańsze od moich.

A tymczasem pożyczam Ci moje ;) (nie wiem jak ze skalą, ale jak wspomniałam lampy mają 38 cm średnicy. Jak napiszesz ile ma blat, to będzie wiadomo mniej więcej jak będą wyglądały)

http://img824.imageshack.us/img824/6825/kuchniabeaty.jpg

Dziewcznyny, zaraz odpisze wszystkim ale update sprzed chwili...

6,5 tys to za robocizne i montaz, maz mnie upomnial zebym glupot nie pisala...:)

może głupie pytanie ale co to jest "robocizna" przy meblach na zamówienie?? To nie jest tak ze cena jest za całość podawana ?? dopytuje bo nie wiem co może mnie spotkać jak bym jednak zamawiała ...nawet myślałam o Twoim wykonawcy :cool:

Kuchnia coraz bardziej mi sie podoba , półka chyba czarna tylko tak jak Ewa piszę będzie kurz na niej widać :cool:

Monia22 zanim zamowisz kuchnie zmieni Ci sie jeszcze pare razy :) My na samiutkim poczatku tez chcielismy nowoczesne fronty w polysku. Potem zwrot - absolutnie nie. Maz chyba slusznie zauwazyl ze moda szybko minie na lakier w wysokim polysku. A potem jeszcze frez, co jest przeciez klasyczne a nie nowoczesne. No i potem znow jakies zmiany zmiany. To forum powoduje ze czlowiek jakis taki bardziej swiadomy wszystkiego jest. I kurcze jak to wciaga!!

Pani K. - pytalam ja o porade w sprawie kuchnie raz odplatnie. W sumie to troche z tej porady skorzystalismy a troche nie. Podloga to juz z zupelnie innego zrodla absolutnie nie zwiazanego z Pania K. Polecala nam deski z hajnowki ale ciezko sie z nimi bylo dogadac w sprawie desek na podlogowke, rozmawialismy z przedstawicielami (hajnowka nie sprzedaje takim zuczkom z FM) i gucio z koloru ktory bardzo chcielismy wychodzilo. Mielismy swojego Pana ktorego prace widzielismy u ludzi ktorzy uzytkuja podloge juz ze 3 lata i bardzo sie nam podobala. Wiec go wzielismy i jestem zadowolona z efektu, upustow jakie nam dal etc etc.

W miarę spokojne budowanie pozwala na przemyślenie wielu rozwiązań. Ja na projekt pani K. trafiłam szukając inspiracji i niektóre naprawdę mnie urzekły. Szukałam oświetlenia, które jest na jej wizkach ale niestety dokładnie takiego nie znalazłam :(

Mnie drewno bardzo się podoba, ale bojąc się o jego wygląd po pewnym czasie, zdecydowalismy sie na panele...

[ATTACH=CONFIG]187170[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]187171[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]187177[/ATTACH]

Łazienka jest cudna! Bardzo mi sie podoba!! Jednak, aby utrzymać efekt z wizualizacji trzeba znaleźć ładne drewno :yes:

Odnośnie podłogi to spróbuj na "sucho" poprzykładać do siebie płytki. Jedyne rozwiązanie jakie mi się nasuwa to ułożenie płytek w karo, ewentualnie zakup innych :cool:

może głupie pytanie ale co to jest "robocizna" przy meblach na zamówienie?? To nie jest tak ze cena jest za całość podawana ??

szczerze mówiąc to ja też się nad tym zastanawiałam..

w moim przypadku była wycena poszczególnych szafek (rozumiem że w niej było coś takiego jak robocizna), a dodatkowo miałam cenę za montaż i transport. Nie wierzę że koszt szafek gość Wam podał "po kosztach", bo przecież on na tym też zarabia

Zresztą, teraz nie ma co, przecież zaakceptowaliście warunki i wycenę więc to już nie podlega dyskusji. Teraz musisz wyegzekwować właściwe wykonanie wszystkich elementów...

Oferta byla rozbita na - material+robocizna i montaz.

Oczywiscie ze nie po kosztach to zrobil. Kuchnia w porownaniu do kuchni Basi byla droga.

Polke zobaczymy jak zrobimy jak bedzie juz łupek.

Moze uda mi sie z nim wynegocjowac pomalowanie w kolorze łupka w ramach rekompensaty..

Teraz ta łazienka mnie martwi. Chyba damy plytki podlogowe do szlifowania. Kurde, nie wiem co z tym fornirem, ,nie wiem tez co z blatem. Stolarz ktory nam bedzie robic szafke i blat wskazal mozliwosci i ani blat ani fornir mi sie nie podobaja.

Wybieralam pomiedzy tymi kolorami:

IMG_20130406_124941.jpg

Mnie drewno bardzo się podoba, ale bojąc się o jego wygląd po pewnym czasie, zdecydowalismy sie na panele...

Monia, ja przeszłam od użytkowania klepki dębowej lakierowanej, przez 2 czy nawet 3 rodzaje paneli podłogowych, do zwykłej deski sosnowej olejowanej.

Pewnie, że gdyby mnie stać było na dąb, albo lepiej na orzech czy jawor, to w te pędy bym zamieniła. Ale nie... i jestem zadowolona.

Przede wszystkim zawsze wybrałabym olej, bo wygląda naturalnie, łatwo naprawić uszkodzenia (wystarczy miejscowo), a niedogodność w postaci odświeżania jest znacznie mniejsza niż w przypadku lakieru, bo wystarczy dobrze wyczyszczoną podłogę przetrzeć olejem. Nie ma problemu z wycieraniem, czy też jak u mnie – kolor ciemny – z wymywaniem barwy. A nawet jakby to łatwo te miejsca przetrzeć olejem i gotowe.

Lakier uszkodzony nawet niewiele obliguje do cyklinowania całości. Co parę lat i tak trzeba odświeżyć, a to wiąże się z potwornym bałaganem, bo trzeba przecyklinować. Lakier wyciera się miejscowo nawet pod dywanem i nawet na półmacie to widać.

Teraz o wyższości drewna nad panelami.

WYCIERAJĄ SIĘ, więc będą wyglądać fatalnie. Drewno nawet uszkodzone wygląda o niebo lepiej, bo jest to naturalne.

Panele uszkodzone musisz wymienić. Nie ma mowy o odświeżaniu i nie ma mowy o cyklinowaniu, a wycierają się wszystkie, nawet te z mocno górnej półki. Ciekawa jestem po jakim czasie zaczniesz myśleć o wymianie podłogi panelowej na nową? Mnie zajęło to po raz pierwszy pół roku, a po wymianie na nowe, lepsze rok. Będę uczciwa i powiem, że moje panele, które wytrzymały rok to był Kronopol (od początku wiedziałam, że to będzie tymczasowe). Ale zastanów się – deskę kupujesz raz i masz ją 100 lat i ho, ho, dalej też. Panele nawet jak wytrzymają 5 lat, to znowu nowa kasa. Skąd wiesz jakie będziesz miała wtedy warunki finansowe? Świat zmienia się na gorsze, a apogeum kryzysu dopiero w drodze do nas.

Lepiej już z deską warstwową, bo tę możesz olejować, a jeśli lakierowana, to wytrzyma jednokrotne cyklinowanie.

Jeśli jeszcze możesz to zastanów się poważnie nad tymi panelami. Moim zdaniem one zupełnie nie nadają się do pomieszczeń intensywnie używanych. Co najwyżej do sypialni.

Edytowane przez pestka56