Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beata i Kris dziennik budowy

Recommended Posts

Hej, wrocilismy z wakacji :)

Dziewczyny, dzis mamy okropny dzien. Przyjechaly drzwi wew - i sa w kolorze smietanki RAL 9010. Kuchnia tez taka miala byc ale okazuje sie ze jest bardzo duzy rozjazd kolorystyczny miedzy kuchnia a drzwiami. Kuchnia jest za bardzo biala wpada w 9016 a drzwi za bardzo smietankowe.

Okazalo sie ze kuchenny do RAL 9010 dodal kilka kropel bialego....extra nie? szkoda ze nas o tym nie poinformowal.

U Basi ten kolor mi sie podobal, u nas juz nie :(

A druga rzecz - cieknie nam po scianie woda :( :(

Balkon jest zle uszczelniony....Zalamka. Juz mam dosc :(

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej, wrocilismy z wakacji :)

Dziewczyny, dzis mamy okropny dzien. Przyjechaly drzwi wew - i sa w kolorze smietanki RAL 9010. Kuchnia tez taka miala byc ale okazuje sie ze jest bardzo duzy rozjazd kolorystyczny miedzy kuchnia a drzwiami. Kuchnia jest za bardzo biala wpada w 9016 a drzwi za bardzo smietankowe.

Okazalo sie ze kuchenny do RAL 9010 dodal kilka kropel bialego....extra nie? szkoda ze nas o tym nie poinformowal.

U Basi ten kolor mi sie podobal, u nas juz nie :(

A druga rzecz - cieknie nam po scianie woda :( :(

Balkon jest zle uszczelniony....Zalamka. Juz mam dosc :(

a który kolor miał być ?? jest szansa zeby któraś ze stron poprawiła ?

No to ja bym uprzejmie poinformowała pana kuchennego, że skoro zapomniał Wam wspomnieć o takim szczególe, jak zmiana koloru frontów na własną rękę, to niech pokryje koszt przemalowania wszystkich drzwi na ten sam odcień - nie daj się, walcz!!!!!!!

Kuchnię masz boską, co Ci szkodzi mieć drzwi w tym samym odcieniu?:)

Głowa do góry, Beata!

Beata, a jak z fakturą? Drzwi są gładkie, a ściana lekko chropowata, prawda?

Faktura ma znaczenie dla odbijania światła. Dlatego widzimy ten sam kolor jako inny na powierzchniach gładkich i na chropowatych. Różnica jest też między błyszczącym i matowym.

Ale Ty masz zdaje się kłopot z różnicą koloru drzwi i frontów.

Co byśmy Ci nie powiedziały i tak musisz sama „gołym” okiem ocenić czy naprawdę jest taka duża różnica w odcieniach.

Sharlot ma rację. Facet zrobił samowolkę, to ja bym mu tę żabę kazała zjeść. Niech przemaluje drzwi.

Pestka, front jeden i blat jest bialy w kuchni. Reszta jest szara. Ale zostawmy to. Czy Wam sie te drzwi nie wydaja bardziej kremowe niz Basi?

NIe moge znalesc strony z drzwmiam Basi zeby porownac.

Myslalam ze RAL 9010 jest lekko przelamana biela a nie kremem :( czy to sie da jakos zminimalizowac?

Musiałabyś mieć zdjęcie od Basi i swoje zrobione w neutralnym świetle. Tak to ja się niczego nie podejmę określić. Lampy u Ciebie świecą ciepło, to też zaburza widzenie koloru. Monitor ma swoje ustawienie balansu bieli. Za dużo tych zmiennych, żeby tak na odległość.

Hej Beatko, współczuje z ta ścianą a co do kolorku to rozumiem ze tylko blat stołu i bok od strony kuchni jest biały reszta szara? a jak daleko od tego masz drzwi? moze dla oka to niezauwazalna róznica?

zrób zdjecia w swietle dzinnym bez lampy to bedziemy oceniac;) aaa i pamietaj o mnie;)

Beatko,

drzwi są PIĘKNE. Jest jeden sposób, by zgubić tę śmietankę - przemalować ściany... Wiem, ze to straszne zamieszanie, ale ja chyba bym tak zrobiła. Niebiałe ściany podkreślą urodę drzwi...

Bami, no jasne! Sciany sa tylko pobielone, jeszcze nawet kolorow nie wybralam. Na pewno bedzie szarosc i mial byc gdzies granat.

Ale drzwi bielsze moglyby byc...

Hej Beatko, współczuje z ta ścianą a co do kolorku to rozumiem ze tylko blat stołu i bok od strony kuchni jest biały reszta szara? a jak daleko od tego masz drzwi? moze dla oka to niezauwazalna róznica?

zrób zdjecia w swietle dzinnym bez lampy to bedziemy oceniac;) aaa i pamietaj o mnie;)

Pamietam pamietam, nie ma mnie codziennie na budowie. Raczej raz na tydzien, jutro bede wiec zrobie zdjecia.

Bami, no jasne! Sciany sa tylko pobielone, jeszcze nawet kolorow nie wybralam. Na pewno bedzie szarosc i mial byc gdzies granat.

Ale drzwi bielsze moglyby byc...

No to kochana, cytując Ciebie - z granatem i szarością no to chyba "dupę urwie" :)

Dulux ma taki fantastyczny kolor - Szarość zen się nazywa. U mnie w komentarzach znajdziesz kuchenną ścianę i kuchenny sufit - wyszły pięknie :) to taka ciepła, beżowa Szarość

Tak tylko dodam ,że kuchenny dał dupy,,a kolor drzwi się zgubi jak dasz intensywniejszy kolor,na granacie to by dupę urwało :)

A czy ja Tobie nie mówiłam zamów próbkę koloru?

Nie :( Nie mowilas :( Ale sluchaj Basiu ja wyslalam probke frezu do Pana Roberta w kolorze bialym wlasnie. Co prawda nie zaznaczylam ze kolor ma byc wlasnie ten dokladnie bo dla mnie bylo to oczywiste. Przegapilam to poprostu. Bylam pewna ze jesli poslugujemy sie kolorem z palety to dla wszystkich jest on taki sam a tymczasem drzwi sa za bardzo kremowe moim zdaniem i to nie jest RAL 9010. Kuchenny rozbielil ten kolor a Pan Robert za bardzo usmietankowil.

Teraz musze cos z tym zrobic bo drzwi lacza sie nie tylko ze sciana. Bede miec meble biale w holu, w wiatrolapie siedzisko biale....

BASIU ---------- powiedz prosze jakie masz kolory u siebie, kiedys o tym pislaas i obiecalas w dzienniku wymienic wszystkie. Zrobisz to prosze dla mnie? U Ciebie na gorze w holu drzwi w zestawieniu z szarym wygladaly bosko przeciez. A mamy ten sam kolor. Mam nadzieje przynajmniej. Bo Twoje wydaja mi sie jednak bielsze ale moze to wrazenie tylko.

A teraz opowiem cos na przestroge tych co sa na etapie wykanczania sie. W ciagu dwoch dni dwa razy szlag mnie trafil na maksa.

Raz drzwi wew, kuchenny ktory samowolke uskutecznia - to mnie wyprowadzilo z rownowagi ale najlepsze bylo nastepnego dnia. Przyjechal blat. Mnie nie bylo przy tym, bylam w pracy i maz donosil co sie dzieje. Wiec przyjechal, piekny cudny ale............zlew wycieli nie na srodku szafki tak jak maz rozrysowal i tak jak ja na pomiarze zaznaczylam ze ma byc. Dostalam nerwa. Blat drogi co teraz? Wiec ja nauczona ze nie mozna odpiszczac "fachowcom" powiedzialam ze nie odbieram go i poprosze nowy...tylko ze ja slaby dwa razy jezdzilam zeby wybrac. Lupek ciezko dobrac zeby byly dwa slaby podobne. Jeden jest spierniczony a drugi...a drugi ucieli odwrotnie niz im mowilam ze ma byc. Wiec wszystko co bylo mozliwe do zepsucia zostalo zepsute.

Swietnie nie? I teraz mi mowia zebym przyjechala i wybierala nowe slaby. Nie, nie chce znow brac wolnego, jezdzic za Warszawe i znow szukac z dzieckiem na reku i brzuchem juz sporym.

Mam dosc fachowcow ktorzy nie potrafia wykonywac swojej pracy...

Beata na temat koloru rozpisywałam się dużo w swoich komentarzach,ja mam drzwi i kuchnie w RAL 9010 i jest to ten sam kolor,nie jest to czysty biały tylko śmietanka.Zamówiłam sobie od producenta drzwi farbę lakieru do drewna w RAL 9010,aby pomalować listwy przypodłogowe ,bo białe odbiegają kolorem od drzwi-wiadomo.Kolory mam opisane w dzienniku,zajrzyj tam,mam kolor ścian również RAL 9010, i mam inne nie z ralowskiego wzornika tylko kolory z palety caparola.

Na dole mam ścianę w kolorze twojej szarej kuchni -ten sam numer ralowski,ale ściana jest za blada w stosunku do drzwi.Jak wpadnę na pomysł na jaki kolor przemalować przemaluję.

A wogóle to mam pytanie dlaczego zamówiłaś kuchnię i drzwi w RAL 9010,a szafy w przedpokoju i ławkę w kolorze białym?U mnie bardzo długo toczyła się dyskusja na temat RAL 9010,zamawiając ten kolor trzeba było czytać jakie miałam wątpliwości i uwagi.

Każdy granat i ciemniejszy szary-nie taki rozmyty jak masz na meblach ,a ja w salonie i holu( nie pamiętam numeru wzornika) będzie ładny.

Zobacz Twój kolor na meblach wygląda super,natomiast ten sam kolor u mnie na ścianie dla mnie za jasny ,w moim jasnym salonie wygląda jak biały,szkoda ,że nie wzięłam ciemniejszego,2-3 tonów.Jak przemalujesz ściany wszystko nabierze wyrazu.

A z blatem nie popuszczaj!!!!!